Hlavní obsah

Brazilci nedali v osmifinále MS outsiderovi šanci, Chorvatsko po penaltovém dramatu srazilo Japonce

Aktualizováno

Program třetího osmifinálového dne fotbalového mistrovství světa v Kataru nabídl v prvním zápase obrovské drama, ve kterém Chorvatsko porazilo Japonsko až v penaltovém rozstřelu 3:1. Po prodloužení skončil zápas 1:1. Čtvrtfinálovým soupeřem vicemistrů světa bude Brazílie, která bez problémů smetla Jižní Koreu 4:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Brazílie - KoreaVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Osmifinálová bitva mezi Chorvatskem a Japonskem začala zostra. Ve 3. minutě se do velké šance dostal Taniguči, jeho hlavička však jen těsně minula levou tyč Livakovičovy branky. Vicemistři světa reagovali o pět minut později, kdy Perišiče vychytal skvělým zákrokem Gonda.

Japonští fotbalisté zahrozili i ve 41. minutě, parádní kombinaci však zakončil Kamada střelou nad. Varování však favoritovi nestačilo. O dvě minuty později přízemní ranou propálil chorvatského gólmana Maeda a Japonsko vyhrálo první poločas 1:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Penaltový mág Dominik Livakovič a jeho úspěšné zásahy proti JaponskuVideo: Česká televize

Chorvaté se dočkali vyrovnání v 56. minutě, ve které se v hlavičkovém souboji prosadil Perišič. Do vedení se favorit mohl dostat o sedm minut později, parádní Modričovu ránu vytáhl ještě lepším zákrokem mimo tyče Gonda.

Další branky už do konce normální hrací doby nepadly, poprvé na šampionátu se tak muselo prodlužovat. Ani nastavení gól nepřineslo, a o čtvrtfinalistovi tak rozhodly až pokutové kopy. V nich byli jasně úspěšnější Chorvaté, kteří ze čtyř pokusů neuspěli jen jednou, Japonsko naopak selhalo hned ve třech případech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ChorvatskoVideo: Česká televize

Brazilci dominovali

Jestli přemýšleli fotbalisté Jižní Koreje o překvapení na úkor hvězdné Brazílie, pak své plány museli měnit už po sedmi minutách, kdy zachoval ve vápně klid Vinícius Júnior a technickou střelou poslal favorita do vedení. Ještě hůře bylo hráčům Koreje o šest minut později. Po faulu Woo-Young Junga proměnil pokutový kop Neymar a Brazílie vedla už o dvě branky.

Asijský tým o sobě dal vědět v 17. minutě, parádní Kimovu ránu do šibenice ale skvělým zákrokem zlikvidoval Alisson. Definitivní jistotu dal favoritovi po krásné akci chladnokrevným zakončením Richarlison. Poločas hrůzy z pohledu Koreje završil čtvrtou trefou Paquetá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Úvodní dvě branky Brazilců v osmifinále MS s KoreouVideo: Česká televize

V nastavení prvního poločasu měl stoprocentní šanci Richarlison, pátý míč ale korejský gólman za svá záda nepustil.

Korea mohla aspoň trošku zmírnit debakl hned na začátku druhého poločasu, Min Sona však v obrovské možnosti opět vychytal gólman Liverpoolu.

Vlažně hrající Kanárky potrestal aspoň čestným úspěchem Seung-Ho, který krásnou brankou překonal Alissona, na pohodovém vítězství Brazilců 4:1 to už však nic změnit nemohlo.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru
Osmifinále:
Japonsko - Chorvatsko 1:1, na penalty 1:3
Branky: 43. Maeda - 56. Perišič, roz. pen. Brozovič
Brazílie - Korea 4:1
Branky: 7. Vinícius Júnior, 13. Neymar, 29. Richarlison, 36. Paquetá - 76. Seung-Ho

Reklama