Hlavní obsah

Chorvatsko v euforii! Argentinci zvládli drama. Brazilci a Nizozemci jedou domů

Aktualizováno

Po dvou dnech volna pokračovalo v pátek mistrovství světa v Kataru prvními čtvrtfinálovými duely. Ty se nesly v duchu konfrontace jihoamerického a evropského fotbalu. V té první se lépe dařilo Evropanům. Chorvatsko totiž slaví senzační postup, když zdolalo Kanárky 1:1 a 4:2 po penaltách. Ve druhém zápase Argentina zvládla boj s Nizozemskem a po vítězství 2:2 a 4:3 na penalty narazí v semifinále na Chorvaty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Chorvatsko - BrazílieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Bitva o semifinále mezi Brazílií a Chorvatskem nabídla v úvodu nervózní a opatrný fotbal. V první půli bylo nebezpečných situací poskrovnu. Až po změně stran začala hra nabírat na obrátkách.

Do druhého poločasu lépe vstoupili Kanárci, Eder Militao ve 47. minutě nebezpečně přihrával do vápna, ale poprvé zazářil gólman Evropanů Dominik Livakovič. Sedmadvacetiletý brankář Dinama Záhřeb se zanedlouho zaskvěl znovu, když zneškodnil v 55. minutě šanci Neymara.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Brazilci nezvládli penaltový rosztřel proti Chorvatsku a jedou domů.

Na Livakoviče byl následně krátký i Lucas Paquetá, který se neprosadil ani z bezprostřední blízkosti brány. Chorvatský fantom zneškodnil i v 80. minutě parádní projektil z kopačky stejného střelce. Chorvati nedokázali za celých devadesát minut vystřelit na bránu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chorvat Bruno Petkovič vyrovnal prodloužení proti BrazíliiVideo: Česká televize

Šlo se do prodloužení. ve 103. minutě Marcelo Brozovič přestřelil brazilskou bránu, a tak se z úvodního gólu utkání radovali Kanárci. V nastavení prvního prodloužení se prosadil Neymar. Hvězda PSG dala 77. gól za reprezentaci a vyrovnala rekord legendárního Pelého. Bruno Petkovič ale ve 117. minutě srovnal a rozhodnout musely penalty, po kterých postup do semifinále slaví Chorvaté.

Argentina je v semifinále

Lionel Messi a spol. byli dlouho v utkání s Nizozemskem lepším týmem. Jihoameričané šli do vedení v 35. minutě duelu, kdy se po nádherném pasu Lionela Messiho prosadil Nahuel Molina. Pro čtyřiadvacetiletého obránce to byl premiérový gól za reprezentaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Nizozemsko - ArgentinaVideo: Česká televize

Nizozemci potřebovali po změně stran zabrat, ale proti suverénním Argentincům se jim otočit obraz hry nedařilo. V 71. minutě pak Denzel Dumfries podrazil jednoho ze svých protihráčů a pokutový kop proměnil Lionel Messi, který zaznamenal desátou branku na světovém šampionátu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Argentinci šli do vedení po parádní akci Lionela Messiho a Nahuela MolinyVideo: Česká televize

V 85. minutě vykřesal naději pro Nizozemce Wout Weghorst. Rozhodčí nastavil deset minut, a fotbalisté Oranjes díky geniálnímu signálu a druhé trefě Weghorsta poslali ze standardní situace v 11. minutě nastavení duel do prodloužení.

V něm se hrálo opatrně, nikdo nechtěl udělat chybu. Až v závěru druhého nstavení začala Argentina hrozit. Klíčový zákrok pár minut před koncem předvedl Virgil van Dijk, který ve 116. minutě zblokoval střelu Enzo Fernándeze. Stejný střelec pak v nastavení trefil tyč, a tak po vzoru úvodního čtvrtfinále musely o vítězi rozhodnout pokutové kopy. V nich si semifinále vystříleli fotbalisté Argentiny.

Ze sobotních zápasů vzejdou zbylí dva semifinalisté. Portugalsko se utká s Marokem a úřadující mistr světa Francie vyzve Anglii.

Mistrovství světa ve fotbale - čtvrtfinále:
Chorvatsko - Brazílie 1:1 (4:2) po penaltách
Branky: 117. Petkovič - 105.+1 Neymar. Penalty proměnili: Vlašič, Majer, Modrič, Oršič - Casemiro, Pedro. Neproměnili: Rodrygo, Marquinhos
Nizozemsko - Argentina 2:2 (3:4) po penaltách
Branky: 83. a 90+11. Weghorst - 35. Molina, 73. Messi z pen.

Reklama