Hlavní obsah

Dvě skupiny uzavřeny. Postupují Nizozemsko, Senegal i Anglie s USA

Aktualizováno

Fotbalisté Nizozemska v úterním závěrečném utkání skupiny A na MS proti domácímu Kataru výhrou 2:0 stvrdili postup do osmifinále. Ve stejný čas postup vybojoval také Senegal, když 2:1 porazil Ekvádor. Večer sestava pro vyřazovací část dostala další dvě jména: Anglii, která si ve skupině B poradila s Walesem 3:0, a Spojené státy, jimž pomohla výhra 1:0 nad Íránem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Írán - USAVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Nizozemci postoupili do osmifinále z prvního místa skupiny A. Katařané jako první tým hostitelské země v historii světových šampionátů nezískali na domácím turnaji ani bod. Favority na stadionu v Chúru poslal do vedení ve 26. minutě Cody Gakpo třetím gólem na MS, v úvodu druhé půle zvýšil Frenkie de Jong.

Svěřenci trenéra Louise van Gaala neprohráli v 18. zápase po sobě. V sobotním osmifinále Nizozemsko nastoupí proti USA, druhému mužstvu ze skupiny B. Katařané byli už před dnešním duelem bez šance na postup.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Nizozemsko - KatarVideo: Česká televize

Třetí branka zápasu střídajícího Berghuise byla po zásahu videorozhodčího odvolána kvůli Gakpově hře rukou na začátku akce. Katařané mohli duel zdramatizovat svou druhou trefou na turnaji, ale pokus střídajícího Muntarího vykopnul brankář Noppert. Berghuis se nedočkal gólu ani v nastavení, kdy napálil břevno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Ekvádor - SenegalVideo: Česká televize

Senegalci jsou po dvaceti letech podruhé v osmifinále šampionátu. V zápase skupiny A v Dauhá poslal africký tým do vedení ve 44. minutě Ismaila Sarr z pokutového kopu. Po změně stran vyrovnal Moisés Calcedo, ale už o dvě minuty později vrátil Senegalu vedení kapitán Kalidou Koulibaly svým prvním gólem v reprezentaci.

V tabulce obsadili Afričané druhé místo a budou hrát v neděli s vítězem skupiny B, tedy s Anglií.

Senegal při své premiéře na mistrovství světa v roce 2002 postoupili až do čtvrtfinále. Jejich současný trenér Aliou Cissé byl při tom v roli kapitána a teď má šanci to přinejmenším zopakovat.

Angličané do vyřazovací fáze postoupili se sedmi body z prvního místa skupiny B. Poražený Wales zakončil skupinu s jediným bodem na poslední příčce za třetím Íránem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Wales - AnglieVideo: Česká televize

Vicemistři Evropy a semifinalisté posledního MS rozhodli ostrovní derby na stadionu v Rajjánu třemi brankami po změně stran. Dvěma góly v 50. a 68. minutě se blýskl Marcus Rashford, jenž se na turnaji prosadil už třikrát a dotáhl se do čela tabulky střelců. Další zásah přidal v 51. minutě Phil Foden.

Anglie porazila svého rivala posedmé za sebou a do play off MS prošla na 12. z posledních 13 turnajů. Wales naopak nenavázal na čtvrtfinálovou účast při dosud jediném startu mezi elitou v roce 1958.

Američané to měli mnohem hektičtější, v přímém souboji o postup čelili Íránu. Zápas zemí, mezi nimiž panuje velká politická rivalita, rozhodl na stadionu Sumáma v Dauhá ve 38. minutě záložník Christian Pulisic.

Američané na světovém šampionátu zvítězili po pěti zápasech, v předchozích dvou duelech v Kataru uhráli remízu. Tým USA prošel do vyřazovacích bojů při posledních třech účastech na MS a v osmifinále si zahraje v sobotu s Nizozemskem. Íránci na premiérový postup ze skupiny na mistrovství světa nedosáhli a s turnajem se rozloučili s bilancí dvou porážek a jednoho vítězství.

Obě země od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy, na hřišti ale mezi týmy výraznější napětí nepanovalo. Íráncům by k postupu stačila i remíza, Američané potřebovali zvítězit a od úvodu byli aktivnější.

Mistrovství světa ve fotbale:
Skupina A:
Ekvádor - Senegal 1:2
Branky: 68. Caidedo - 44. z pen. Sarr, 70. Koulibaly
Nizozemsko - Katar 2:0
Branky: 26. Gakpo, 49. De Jong
Skupina B:
Írán - USA 0:1
Branka: 38. Pulisic
Wales - Anglie 0:3
Branky: 50. a 68. Rashford, 51. Foden
Konečná tabulka skupiny A
1.Nizozemsko32105:17
2.Senegal32015:46
3.Ekvádor31114:34
4.Katar30031:70
Konečná tabulka skupiny B
1.Anglie32109:27
2.USA31202:15
3.Írán31024:73
4.Wales30121:61
Pořadí střelců mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
3 - Valencia (Ekvádor), Mbappé (Francie), Gakpo (Nizozemsko), Rashford (Anglie),
2 - Ferran Torres, Morata (oba Španělsko), Giroud (Francie), Taremí (Írán), Saka (Anglie), Richarlison (Brazílie), Messi (Argentina), Kramarič (Chorvatsko), Čo Ku-song (Korea), Kudus (Ghana), Fernandes (Portugalsko),
1 - Bellingham, Sterling, Grealish, Foden (všichni Anglie), Olmo, Asensio, Gavi, Soler (všichni Španělsko), Ronaldo, Félix, Leao (všichni Portugalsko), Koulibaly, Sarr, Dia, Diédhiou, Dieng (všichni Senegal), Castelletto, Aboubakar, Choupo-Moting (všichni Kamerun), Pavlovič, S. Milinkovič-Savič, A. Mitrovič (všichni Srbsko), A. Ayew, Bukari, Salisu (všichni Ghana), Šahrí, S. Davsárí (oba Saúdská Arábie), Doan, Asano (oba Japonsko), Češmí, Rezajíán (oba Írán), Duke, Goodwin (oba Austrálie), Zieliňski, Lewandowski (oba Polsko), Füllkrug, Gündogan (oba Německo), Abuchlál, Sabirí (oba Maroko), Livaja, Majer (oba Chorvatsko), Rabiot (Francie), De Jong, Klaassen (oba Nizozemsko), Pulisic, Weah (oba USA), Bale (Wales), Batshuayi (Belgie), Embolo (Švýcarsko), Muntarí (Katar), Christensen (Dánsko), Fernández (Argentina), Fuller (Kostarika), Davies (Kanada), Casemiro (Brazílie), Caiceido (Ekvádor).
Brankáři s čistým kontem:
2 - Szczesny (Polsko), Alisson (Brazílie), Noppert (Nizozemsko), Pickford (Anglie), Turner (USA),
1 - Bunú, Kadžuí (oba Maroko), Galíndez (Ekvádor), Schmeichel (Dánsko), Dahmán (Tunisko), Ochoa (Mexiko), Livakovič (Chorvatsko), Simón (Španělsko), Courtois (Belgie), Sommer (Švýcarsko), Rochet (Uruguay), Kim Sung-kju (Jižní Korea), H. Hosejní (Írán), Ryan (Austrálie), E. Martínez (Argentina), Navas (Kostarika), Costa (Portugalsko).

Reklama