Hlavní obsah

Messi a spol. na kolenou. Lewandowski selhal. Mistr prohrával, nakonec si zastřílel

Aktualizováno

Obrovská senzace se narodila ve třetí hrací den fotbalového mistrovství světa. Favorit celého šampionátu z Argentiny navzdory vedoucímu gólu legendárního Lionela Messiho z přísně nařízené penalty prohrál s podceňovanou Saúdskou Arábií 1:2. Ve druhém utkání skupiny C Mexiko hrálo 0:0 s Polskem. V zápase skupiny D Dánové remizovali s Tuniskem rovněž 0:0. Úterní program zakončila nakonec jasná výhra mistrů světa z Francie nad Austrálií (4:1).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Argentina - Saúdská ArábieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Argentina byla podle bookmakerů druhý největší favorit na zlato po Brazílii. Tým okolo hvězdného kapitána Messiho měl před turnajem výbornou formu, zvítězil pětkrát za sebou při skóre 19:0. Od června 2019 neprohrál ve 36 zápasech. Skvostnou sérii však ukončil ten nejméně očekávaný soupeř.

Favorit sice vedl po prvním poločase díky trefě Messiho z penalty, Saúdové však krátce po přestávce všechny překvapili, když po brankách Sáliha Šahría a Násira Davsárího skóre otočili. Argentinci se utápěli v křeči a na odpověď už se nezmohli.

Mexičané vstoupili do céčka remízou 0:0 s Polskem. Jeho hvězdný kapitán Robert Lewandowski na Stadionu 974 v Dauhá neproměnil v 58. minutě penaltu. Útočník Barcelony tak dál čeká na svůj premiérový gól na světových šampionátech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Mexiko - PolskoVideo: Česká televize

Poláci se v sobotním druhém kole "céčka" utkají v Dauhá na stadionu Education City se Saúdskou Arábií. Mexičané změří síly s Argentinou.

Dnešní utkání se jako první na mistrovství světa odehrálo na stadionu, jehož součástí je 974 recyklovatelných přepravních kontejnerů. Arena bude po skončení turnaje rozebrána.

Poláci často hledali čtyřiatřicetiletého útočníka Lewandowského, kterého si však mexická defenziva dobře hlídala. Kanonýr Barcelony nakonec v největší šanci zápasu selhal a nepřekonal Ochou, jenž Lewandowského nepovedenou střelu vyrazil. Historicky nejlepší střelec polské reprezentace se 76 góly neskóroval ani ve svém čtvrtém utkání na MS.

Soupeře českého týmu v nadcházející kvalifikaci o Euro 2024 poté podržel Szczesny výborným zákrokem proti Martínově hlavičce. Mexiko tak posedmé za sebou neprohrálo zahajovací utkání na mistrovství světa, Polsko v něm naopak posedmé v řadě nezvítězilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih z utkání MS Dánsko - TuniskoVideo: Česká televize

Už před tím úvodní zápas skupiny D mezi Dánskem a Tuniskem přinesl první bezbrankovou remízu na šampionátu. V utkání chudém na šance měli blíž k vítězství Dánové, dvacet minut před koncem je na cestě ke třem bodům zastavila tyč.

Tunisané ještě nikdy na mistrovství světa neporazili evropský tým. Na minulém šampionátu ale v úvodním utkání v Rusku potrápili Anglii a prohráli až gólem z poslední minuty a také dnes byli Dánům v Dauhá více než rovnocenným soupeřem.

Fotbalisté Francie vstoupili do mistrovství světa v Kataru pohodlným vítězstvím 4:1 nad Austrálií. Obhájci zlata v úvodním vystoupení ve skupině D od deváté minuty prohrávali po brance Craiga Goodwina, ale ještě do přestávky otočili skóre Adrien Rabiot a Olivier Giroud. V 68. minutě přidal pojistku Kylian Mbappé a skóre vzápětí uzavřel Giroud, jenž 51. gólem v reprezentaci vyrovnal francouzského rekordmana Thierryho Henryho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Francie - AustrálieVideo: Česká televize

Francouzi porazili Austrálii ve svém zahajovací utkání na šampionátu podruhé za sebou, před čtyřmi lety zvítězili 2:1.

Obhájci zlata od deváté minuty prohrávali po brance Craiga Goodwina, ale ještě do přestávky otočili skóre Adrien Rabiot a Olivier Giroud. V 68. minutě přidal pojistku Kylian Mbappé a skóre vzápětí uzavřel Giroud, jenž 51. gólem v reprezentaci vyrovnal francouzského rekordmana Thierryho Henryho.

Obhájce titulu vyhrál úvodní zápas MS poprvé od roku 2006.

Francouzi, kteří zvítězili teprve podruhé z posledních sedmi duelů, v dalším utkání skupiny změří v sobotu síly s Dánskem. Australany čeká souboj s Tuniskem.

Mistrovství světa ve fotbale:
Skupina C:
Argentina - Saúdská Arábie 1:2
Branky: 10. z pen. Messi - 48. Šáhrí, 53 Al Dawsarí
Mexiko - Polsko 0:0
Skupina D:
Dánsko - Tunisko 0:0
Francie - Austrálie 4:1
Branky: 32. a 71. Giroud, 27. Rabiot, 68. Mbappé - 9. Goodwin
Tabulka skupiny C:
1.Saúdská Arábie11002:13
2.Mexiko10100:01
Polsko10100:01
4.Argentina10011:20
Tabulka skupiny D:
1.Francie11004:13
2.Dánsko10100:01
Tunisko10100:01
4.Austrálie10011:40
Pořadí střelců mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
2 - Valencia (Ekvádor), Taremí (Írán), Saka (Anglie), Giroud (Francie),
1 - Bellingham, Sterling, Rashford, Grealish (všichni Anglie), Gakpo, Klaassen (oba Nizozemsko), Šahrí, S. Davsárí (oba Saúdská Arábie), Rabiot, Mbappé (oba Francie), Weah (USA), Bale (Wales), Messi (Argentina), Goodwin (Austr.).
Brankáři s čistým kontem:
1 - Galíndez (Ekvádor), Noppert (Nizozemsko), Schmeichel (Dánsko),Dahmán (Tunisko), Ochoa (Mexiko), Szczesny (Polsko).

Reklama