Hlavní obsah

Na úrovni Messiho a Mbappého. Sudí z finále MS sklízí chválu, odolnost pěstuje v bojových uměních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Messi, Mbappé, Martínez. Fotbalový svět neustále skloňuje jména největších postav nedělního finále MS v Kataru. Zápasu, který nabídl obrovské drama ukončené radostí Argentinců a smutkem Francie. Kromě hráčů ale musíme zmínit také sudího Szymona Marciniaka, jenž podle většiny expertů a zahraničních médií zvládl duel více než nadstandardně. Výjimkou jsou snad jen francouzští novináři, u nichž 41letý Polák vůbec neobstál.

Foto: Lee Smith, Reuters

Polský sudí Szymon Marciniak ve finále.

Článek
Fotogalerie

„Velmi dobrý výkon rozhodčího, který byl naprosto hodný toho řídit velké finále. Marciniak výborně krotil hráče a vyzařoval autoritu, aniž by dělal přehnaná gesta. Prostě světová třída," oceňuje bývalý německý sudí Lutz Wagner pro web Kicker v článku s titulkem „Marciniak na úrovni Messiho a Mbappého".

„Představte si, pod jakým tlakem musel být. Duel, který sledovaly miliony lidí po celém světě, mohlo ovlivnit jakékoliv špatné rozhodnutí. Ale jeho projev byl skvělý," ocenil pro web Daily Mail někdejší anglický sudí Mike Dean, jenž finálové klání sledoval přímo na stadionu v Kataru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového utkání MS Argentina - FrancieVideo: Česká televize

Marciniaka potkalo během nedělního podvečera několik záludných situací, které vždy vyřešil s klidnou hlavou a naprostou přesností. „Byl neuvěřitelný. Ani nepotřeboval VAR, měl na trávníku absolutní respekt," chválil muže s píšťalkou v pořadu Přímák EXTRA na Sport.cz trenér Josef Csaplár.

Polský rozhodčí nařídil v duelu tři penalty a zejména ta první po faulu na Ángela Di Maríu byla podle francouzského sportovního deníku L'Équipe odpískána s absencí citu pro hru a velmi přísně.

„Faulující Dembélé nestíhá a nachází se za hráčem, naopak Di María je v plném běhu s míčem. V tu chvíli stačí malý dotyk, aby hráč ztratil rovnováhu. Bránící Francouz se prostě nezachoval chytře," argumentuje Wagner. Stejně situaci popisuje i Dean: „Marciniak bez váhání a správně ukázal na penaltový puntík. Ani žádní francouzští hráči se k němu nehrnuli protestovat."

A pak je zde 86. minuta, kdy v pokutovém území soupeře upadl Francouz Marcus Thuram. Na první pohled penalta, ale Marciniak viděl, že pád byl nafilmovaný. „Ani se nešel podívat na VAR. Nehodlal se svým krajanem u videa komunikovat, došlo i k několika dalším sporným rozhodnutím," kritizují v L'Équipe.

„Marciniak měl vynikající pozici a právem pokutoval Francouze žlutou kartou," oponuje Dean. „Odvážný, ale naprosto správný verdikt," přitakává Wagner.

Francouzská média opravdu práci sudího neocenila, zmíněný L'Équipe dal sudímu jen dva body z deseti. Naopak britský The Mirror udělil rozhodčímu osmičku, novináři z The Times rovněž nešetří chválou a s blahopřáním přispěchala také UEFA.

Expert Josef Csaplár se netají tím, že vyhrávat v poločase o dva góly je velmi ošidnéVideo: Sport.cz

Maciniaka známe i z českých pažitů. Sudí, jenž je na mezinárodní listině FIFA od roku 2011, odřídil březnové derby mezi Slavií a Spartou. I tehdy panovala s jeho výkonem spokojenost. „Polský tým odřídil těžké utkání velmi dobře," uvedl šéf komise rozhodčích Radek Příhoda.

S trochou nadhledu můžeme říct, že Marciniak svou pleší, silným charisma a přísností k hráčům připomíná aktuálního šéfa komise rozhodčích FIFA Pierluigiho Collinu.

Polský arbitr zdokonaluje své psychologické schopnosti prostřednictvím thajského bojového umění Muay Thai. Možná i proto je odolný vůči tlaku z vnějšku i přímo na hřišti. Má pověst muže, který hru málokdy přerušuje a nechává ji spíše volně plynout. „Marciniak ukázal, že je borec," prohlásil v Přímáku EXTRA redaktor Sport.cz Robert Neumann.

Reklama