Hlavní obsah

Nemluvte o zázraku, chceme do čtvrtfinále! Modří samurajové kralují obratům

Nikdy nepodceňujte Modré samuraje. Japonští fotbalisté na mistrovství světa v Kataru zdolali po obratu 2:1 Španělsko a se šesti body překvapivě vyhráli skupinu E. Asiaté předvedli stejnou senzaci jako proti Německu. Stali se teprve třetím týmem v historii MS, který na stejném turnaji vyhrál dva zápasy, v nichž v poločase prohrával (po Brazílii v roce 1938 a Západním Německu v roce 1970). A v nezapomenutelném stylu. V osmifinále se Japonci utkají v pondělí s Chorvatskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Jsou mistry návratů. Zase prohrávali, ve 48. a 51. minutě ale skóre otočili střídající Ricu Doan a další záložník Ao Tanaka.

Japonci se postarali o další překvapení šampionátu a po Německu, které navzdory výhře 4:2 nad Kostarikou na turnaji končí, porazili dalšího evropského giganta.

„Všichni mluví o zázraku, ale já to tak nevidím. Byli jsme agresivnější, zasloužili jsme si vyhrát. Teď chceme poprvé v historii postoupit do čtvrtfinále," vyhlašuje střelec vítězného gólu Tanaka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ao Tanaka vystřelil Japonsku senzační vítězství nad ŠpanělskemVideo: Česká televize

Postupem do vyřazovací části Japonci navázali na osmifinálovou účast z minulého šampionátu. Pro Němce je víc než hořké, že Doan hraje za Freiburg a Tanaka za Düsseldorf... Pod velký obrat se podepsal také další nový muž na hřišti Kaoru Mitoma, který našel před brankou skórujícího Tanaku. Gól musel potvrdit videorozhodčí, který zkoumal, jestli hráč Brightonu stihl odcentrovat ještě dříve, než míč celým objemem opustil hrací plochu.

Branka, která poslala domů Němce, platila. Každopádně šlo o velmi těsné rozhodnutí, míč mohl být jen milimetry na čáře. O sporném gólu se vedou velké diskuse. Ani střelec branky přesně neviděl, zda je míč mimo. „Nebyl bych překvapený, kdyby gól neplatil," přiznává Tanaka spravedlivě.

„V dnešní době existuje skvělá technologie pro ‚velký fotbal'. Kdyby byl míč opravdu venku, gól by nám neuznali," poukazuje trenér Hadžime Morijasu.

Právě kouč je vůbec největším hrdinou. Dvakrát zázračným střídáním zvrátil zápas.

„Když šlo do tuhého, provedli účinné změny. A dokonale využili šancí, které měli," hodnotí pro BBC bývalá brankářka Anglie Karen Bardsleyová.

„Všechna čest Japonsku, byli naprosto vynikající. Bylo zvláštní, že prohráli s Kostarikou takovým liknavým způsobem. Ale když se ve skupině rozhodovalo, byli před brankou úderní," poukazuje brankářka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kostarika - NěmeckoVideo: Česká televize

Japonci jsou počtvrté v osmifinále MS, dál se ovšem ještě nikdy nedostali. „Velké díky všem našim fanouškům, lidem v Japonsku. Díky nim jsme těžký zápas zvládli. Dokázali jsme postoupit ze skupiny a novým cílem je pro nás osmička. Rádi bychom vytvořili nový rekord postupem do čtvrtfinále. Nebo i dál," avizuje trenér Morijasu.

„Porazili jsme dva nejlepší týmy na světě Německo a Španělsko, což nám dodává hodně sebevědomí. Stále se máme co učit, ale můžeme vyhrát. Asie může vyhrát," troufá si kouč.

I kdyby jeho chlapci s Chorvaty prohrávali, buďte si jistí, že se nevzdají.

Reklama

Související témata: