Hlavní obsah

Nervy drásající drama proti zdecimovaným Čechům. Šilhavý hrál poker, píší ve Švédsku

Švédský tisk po výhře nad Českou republikou v Solně v baráži 1:0 oslavuje hrdinu Robina Quaisona, který gólem v prodloužení udržel domácí tým ve hře o MS 2022 a naopak Čechy vyřadil ze hry. Média zároveň zdůrazňují, že šlo o velké drama a také upozorňují, že pro klíčový příští zápas s Polskem se musí tým Janneho Anderssona zlepšit.

Trenér Jaroslav Šilhavý po zápase ve ŠvédskuVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Jaroslav Šilhavý využil všech šest střídání. Příspěvek z pořadu Přímák.

Jaroslav Šilhavý vybral pro duel se Švédskem neobvyklé rozestavení. Příspěvek z pořadu Přímák.

„Quaison hrdinou. Teď se vše rozhodne proti Polsku," hlásí například list Svenska Dagbladet v titulku. Konečně, po obrovské dřině byla první překážka jménem Česká republika odstraněna. Národnímu týmu trvalo 110 minut, než dostal míč do brány. Povedlo se to Robinu Quaisonovi a švédští fanoušci ho za to budou navždy milovat," píše dále list.

Jediného střelce zápasu oslavuje i server televize SVT, který zároveň zdůrazňuje: „Sen o mistrovství světa pro Švédsko žije."

„Robin Quaison zachránil modro-žluté v thrilleru proti České republice. Zápas o všechno v narvané Friends Areně proti zdecimovaným Čechům se 14 hráči, včetně hvězdného Patrika Schicka, na absenční listině se proměnil v nervy drásající večer. Vykupitelský gól ale nakonec přišel," referuje zase list Aftonbladet.

Komentátor deníku Simon Bank se rozepsal o vývoji zápasu, nad nímž se podle jeho slov od začátku vznášel „duch Atén", tedy neúspěchu Švédů proti dobře zorganizovaným Řekům na jejich půdě v kvalifikaci.

„Jaroslav Šilhavý hrál poker. Poprvé se tříčlennou obranou a podle očekávání s velkým tlakem na souboje v šestnáctce, kde bylo hodně hráčů. Češi přijeli jen s polovinou týmu, který hrál letní EURO, navíc bez Patrika Schicka, ale i tak dobře věděli, v čem jsou silní. A také to znovu ukázali, " uvádí v komentáři.

„Po každé standardce do švédské obrany se strhla bitva o odražené míče, pokaždé to bylo nebezpečné. Michal Sadílek posílal přímé kopy přesně tam, kam měl," pokračoval Bank.

Podle něj šlo pro svěřence Janneho Anderssona o velmi těžký test, s nímž si dlouho nevěděli rady.

„Ale byli šikovnější a měli kvality, které Čechům chyběly. Potřebovali jen přežít dostatečně dlouho, aby to mohli ukázat. Milan Havel měl velkou šanci poslat svůj tým do Chorzowa (k zápasu s Polskem). Ale selhal. Fotbal je někdy takhle jednoduchý. Češi zazdili velkou šanci a pak přišel čas Robina Quaisona," popsal dění na hřišti komentátor.

Seveřané po dlouhém večeru mohli slavit, ale dobře ví, že v Polsku je čeká další těžká výzva. „Švédsko musí hrát lépe, pokud chce být na MS," varuje například komentátor deníku Dagens Nyheter Johan Esk. „Nechci kazit vítěznou náladu. Ale proti Polsku musíme být lepší, pokud chceme na MS hrát," napsal.

Antonín Barák po baráži ve Švédsku

FAČR

Oznámkujte výkon české fotbalové reprezentace za barážový zápas o postup na MS 2022 ve Švédsku (jako ve škole 1-nejlepší, 5-nejhorší).
1
4,6 %
2
24,8 %
3
42,9 %
4
18,3 %
5
9,4 %
Celkem hlasovalo 9213 čtenářů.

Reklama