Hlavní obsah

Proč právě Argentina? Božský lídr Messi a schopný generál Scaloni klíčem k třetímu titulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká pomsta za čtyři roky staré vyřazení v osmifinále se vydařila. Fotbalisté Argentiny ve finále mistrovství světa v Kataru udolali Francii na penalty a získali svůj třetí titul v historii. Proč La Albiceleste (bílomodří) převýšili konkurenci a splnili si velký sen?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového utkání MS Argentina - FrancieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Dva roky po smrti Diega Maradony se Argentina dočkala svého třetího titulu mistra světa. Jistě se po něm povedou diskuse, zda už Lionel Messi svůj idol definitivně dorovnal. Podívejme se na pět zásadních faktorů, které k triumfu vedly.

Messi jako Maradona

Jak slíbil, tak udělal. Vyhrajeme MS pro Diega na nebi, vyhlásil Lionel Messi. A legendárního Maradonu vyrovnal, poslední titul, který mu ještě chyběl, získal. Jako skvělý lídr a nejlepší hráč šampionátu, na němž si připsal 7 gólů a 3 asistence. Při své páté účasti konečně zlomil prokletí a pověst smolaře, který MS nikdy nevyhrál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lionel Messi dostal Argentinu v prodloužení do vedeníVideo: Česká televize

Velký stratég Scaloni

Nemít Messiho, nebyla by Argentina Argentinou. Přesto je třeba vyzdvihnout zásadní přínos trenéra Lionela Scaloniho, který se vytáhl jako velký stratég. Sjednotil kabinu, ideálně využil Messiho, naučil mužstvo i bránit a dokonale vyvážil defenzivu s mimořádnou ofenzivou. Velký počin, když si uvědomíme, že mnohé z toho Argentině na minulých MS chybělo.

Facka v úvodu

Šampioni vstoupili do turnaje šokující porážkou se Saúdskou Arábií. V tu chvíli byla jejich pověst jednoho z největších favoritů šeredně zpochybněna. Jenže každý další zápas hráli pod tlakem, což je neskutečně stmelilo a obrnilo až do finále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kylian Mbappé v prodloužení vrátil Francii do hryVideo: Česká televize

Potřebná šíře kádru

Celý tým makal na Messiho, ale virtuóz dával opačně vyniknout i mužům vedle sebe. Třeba Juliánu Álvarezovi, který nasázel čtyři góly. Zazářil i Mac Allister, ve finále se zaskvěl Di María. Velkou oporou byl samozřejmě jistý brankář Emiliano Martínez, hrdina nejen penaltových rozstřelů, který týmu dodával potřebný klid.

Velkolepé finále

Obhájit titul mistra není ve fotbale zvykem, ani Francii se to nepovedlo. Jistě se povedou dlouhé diskuse, jak moc Les Bleus zasáhla viróza, kolik sil hráčům vzala. Finále se nicméně i jejich zásluhou stalo reklamou na fotbal, jedním z vůbec nejlepších v historii MS. Argentinci si šli každopádně cílevědomě za svým, nezlomili se, ani když dvakrát ztratili slibné vedení. Scaloni trefil sestavu, která se stala mistrovskou...

Reklama

Související témata: