Hlavní obsah

Rekord ztrestaný fiaskem. Španělé zase jen nudili

Posbírali hned několik rekordů, o něž rozhodně nestojí. Podstatné pro fotbalisty Španělska je, že na šampionátu v Kataru senzačně ztroskotali již v osmifinále na odhodlaném Maroku. Doma se ocitli pod palbou. Španělská média označují krach po penaltovém rozstřelu za „hrozný“ či „katastrofální“, objevují se titulky „Velké fiasko“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Maroko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Věru trpký konec. Maročan Ašraf Hakimí, rodák z Madridu a odchovanec Realu, zpečetil rozstřel takovým polovičním Panenkovým dloubákem doprostřed branky. Španělé tak prohráli čtvrtý z pěti penaltových rozstřelů na MS, nikdo nemá horší bilanci. Navíc jsou teprve druhou zemí, která v rozstřelu neskórovala ani jednou.

„Soupeři jsem pogratuloval, ale na své hráče jsem hrdý. Odpovědnost beru na sebe, teď ale není vhodná chvíle mluvit o mé budoucnosti. Nejdřív se chci vrátit domů a shledat se s rodinou a nejbližšími," oznámil trenér Luis Enrique.

Právě Španělé mají na MS dvě nejvyšší zaznamenané hodnoty držení míče od roku 1966, kdy se podrobné statistiky vedou - 79 % proti Rusku v roce 2018 a 77 % teď proti Maroku. Asi není náhoda, že La Roja v obou těchto osmifinálových zápasech vypadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Maročané vyřadili favorizované Španěly v penaltovém rozstřeluVideo: Česká televize

Nekonečné držení míče v podání Španělů nudí. V úterý předvedli 1019 přihrávek, z toho 926 přesných, ve srovnání s 304 přihrávkami Maroka. Jenže nic z toho...

„Problém je v tom, že Španělsko má jeden způsob hry, žádný jiný. Funguje dobře proti silnějším týmům, ale ne proti soupeřům typu Maroka. Španělsko se v Kataru ani zdaleka neblížilo Francii, Brazílii, Anglii nebo Argentině. Nemáme takového speciálního hráče, zdatnost dopředu, týmově nám dost chybí. Favoritům jsme zkrátka na míle daleko," zdůrazňuje Guillem Balague, španělský expert britské BBC.

Španělé se pod vedením Luise Aragonese a Vicente del Bosqueho v letech 2008 až 2012 ujali světové nadvlády. Luis Enrique se vzdorovitě drží stejného principu založeného na držení míče, přestože na velkých turnajích již úspěchy nepřináší.

Španělský národní tým opustil dějiště fotbalového MSVideo: sntv

Také proto teď ve Španělsku slaví jen odhadem 100 000 Maročanů, kteří tam žijí...

A co bude dál? „Kdyby bylo na mně, zůstal bych u reprezentace celý život, ale není tomu tak. Musím si v klidu rozmyslet, co je pro mě a pro národní tým nejlepší. Všechny okolnosti budou mít vliv," avizuje Enrique.

„Máme mladý tým, věřím, že tahle zkušenost mladým hráčům do budoucna pomůže," doufá kapitán Sergio Busquets.

Reklama