Hlavní obsah

SESTŘIHY: Brazilci tančí sambu! Ronaldo se zapsal do historie, Švýcarsko slaví a Uruguay bere jen bod

Aktualizováno

Další dva velcí favorité vstoupili do mistrovství světa v Kataru úspěšně. Brazilci zdolali Srbsko 2:0 díky dvěma vydařeným trefám Richarlisona ve druhé půli a Portugalci přestříleli Ghanu 3:2. Jejich hvězdný kapitán Cristiano Ronaldo otevřel skóre z penalty a jako první fotbalista v historii se trefil na pěti různých světových šampionátech. V dalších zápasech čtvrtečního programu Švýcarsko přetlačilo Kamerun 1:0 a jen bod bere za remízu 0:0 s Jižní Koreou tým Uruguaye.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Brazílie - Srbsko Video: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

V úvodních minutách zápasu mezi Švýcarskem a Kamerunem měl více ze hry africký tým. V 10. minutě Sommer vychytal parádní Mbeumovu ránu, o chvíli později pálil těsně nad břevno Švýcarů Ekambi.

Do největší šance se tým helvétského kříže dostal v nastavení prvního poločasu, Akanjiho hlavička po rohovém kopu z malého vápna však mířila vedle levé tyče Onanovy branky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Švýcarský stoper Manuel Akanji měl na hlavě gól proti KamerunuVideo: Česká televize

Švýcaři se své první branky na šampionátu dočkali hned v úvodu druhého poločasu, když rychlou akci po pravé straně využil střelou z hranice malého vápna do odkryté kamerunské svatyně Embolo. Gólovou pojistku mohl přidat v 66. minutě Vargas, jeho ránu z vápna ale fantastickým zákrokem zlikvidoval Onana. Další góly už zápas nenabídl, Švýcaři si tak připsali do tabulky skupiny G tři body za výhru 1:0.

Sestřih utkání MS Švýcarsko - KamerunVideo: Česká televize

Korea vybojovala bod s Uruguayí

V takticky vedeném prvním poločase zápasu mezi favorizovanou Uruguayí a Jižní Koreou se jako první dostal do gólové šance asijský tým, rána Ui-Jo Hwanga z hranice velkého vápna však mířila nad břevno Rochetovy svatyně. Nejblíže otevření skóre však byl uruguayský kapitán Diego Godín, který po rohovém kopu trefil hlavičkou tyč korejské branky.

Ani ve druhém poločase se oba týmy dlouho nedostávaly do žádných vážnějších šancí, prim hrály na obou stranách obrany. Vážnější možnost ke skórování si v 81. minutě připravil Núňez, který jen těsně minul pravou tyč korejské branky. Parádní ranou se v poslední minutě blýskl Valverde, jeho bombu zastavila až tyč Kimovy branky. Fanoušci se tak gólu nedočkali, oba týmy si rozdělily po bodu za remízu 0:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Uruguay - KoreaVideo: Česká televize

Ronaldo to načal a s góly se rozthl pytel

Skupina, ve které hrají týmy ze čtyř různých kontinentů, poutá pozornost hlavně díky Cristianu Ronaldovi. A pětinásobný držitel Zlatého míče hned v úvodním duelu ukázal proč.  V 65. minutě otevřel z penalty skóre a do historie se zapsal jako první fotbalista, který skóroval na pěti světových šampionátech. V 73. minutě sice srovnal André Ayew, ale za dalších pět minut vrátil mistrům Evropy z roku 2016 vedení Joao Félix a vzápětí přidal pojistku Rafael Leao. V 89. minutě už jen snížil další střídající hráč Osman Bukari.

Všech pět branek padlo až po hodině hry a Ghaňané prohráli s Portugalskem i ve druhém vzájemném zápase, jihoevropskému favoritovi podlehli i při svém předchozím utkání na světovém šampionátu v roce 2014. Celek z Pyrenejského poloostrova zvítězil v zahajovacím duelu na MS poprvé od roku 2006 a po třech neúspěších.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Portugalsko - GhanaVideo: Česká televize

Portugalci po prvním kole vedou skupinu. V druhém utkání v Kataru změří v pondělí síly s Uruguayí, Ghanu čeká souboj s Koreou. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny.

Richarlison vystřelil Kanárkům výhru

Brazilci patří k hlavním adeptům na zlato, ve svém úvodním vystoupení srazili hřebínek  Srbsku, které v kvalifikaci za sebou nechalo i silné Portugalce. Obě branky rekordních pětinásobných světových šampionů vstřelil v Lusailu po změně stran Richarlison. Pětadvacetiletý útočník dal druhý gól v 73. minutě po výstavním akrobatickém kopu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Druhý gól Brazilce Richarlisona aspiruje na nejhezčí branku MSVideo: Česká televize

Fanoušci jihoamerického týmu už touží znovu po úspěchu. Brazílie totiž od posledního zlata na světovém šampionátu třikrát vypadla ve čtvrtfinále. Na domácím mistrovství v roce 2014 nezvládla semifinále a následně ani boj o bronz. Kanárci ve druhém utkání v pondělí narazí na Švýcarsko, Kamerun ve stejný den změří síly se Srbskem.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
Skupina G:
Švýcarsko - Kamerun 1:0
Branka: 48. Embolo
Brazílie - Srbsko 2:0
Branky: 62. a 73. Richarlison
Skupina H:
Uruguay - Korea 0:0
Portugalsko - Ghana 3:2
Branky: 65. Ronaldo z pen., 78. Joao Félix, 80. Leao - 73. A. Ayew, 89. Bukari
Pořadí střelců MS ve fotbale v Kataru:
2 - Valencia (Ekvádor), Taremí (Írán), Giroud (Francie), Saka (Anglie), Richarlison (Brazílie), Ferran Torres,
1 - Olmo, Asensio, Gavi, Soler, Morata (všichni Španělsko), Bellingham, Sterling, Rashford, Grealish (všichni Anglie), Gakpo, Klaassen (oba Nizozemsko), Šahrí, S. Davsárí (oba Saúdská Arábie), Rabiot, Mbappé (oba Francie), Doan, Asano (oba Japonsko), Weah (USA), Bale (Wales), Messi (Argentina), Goodwin (Austrálie), Gündogan (Německo), Batshuayi (Belgie), Embolo (Švýcarsko), Ronaldo, Félix, Leao (všichni Portugalsko), A. Ayew, Bukari (oba Ghana),
Brankáři s čistým kontem:
1 - Galíndez (Ekvádor), Noppert (Nizozemsko), Schmeichel (Dánsko), Dahmán (Tunisko), Ochoa (Mexiko), Szczesny (Polsko), Bunú (Maroko), Livakovič (Chorvatsko), Simón (Španělsko), Courtois (Belgie), Sommer (Švýcarsko), Rochet (Uruguay), Kim Sung-kju (Jižní Korea), Alisson (Brazílie).

Reklama