Hlavní obsah

Show kamerunského válečníka je hitem. To samé co Aboubakar předvedl naposledy Zidane

Bude to jeden z momentů, na který se po letošním fotbalovém mistrovství světa nezapomene. Útočník Kamerunu Vincent Aboubakar trefou v nastavení skolil Brazílii a jeho divoké oslavy ukončené červenou kartou se ihned staly hitem. Jenže v tu chvíli hrál jeho tým ještě o postup.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kamerun - BrazílieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Vše směřovalo k remíze 0:0, když si v 92. minutě naskočil Aboubakar na centr z pravé strany a zajistil první výhru africké země nad Brazílií v historii světových šampionátů.

A kapitán „Nezdolných lvů" to oslavil, jak se patří. Sprintem se vydal k rohovému praporku, za cesty ze sebe strhnul tmavě zelený dres. Začal se objímat se spoluhráči. Všichni však věděli, co bude následovat. Aboubakar totiž obdržet jen o pár minut dříve žlutou kartu a jak pravidla velí, za svlečení do půl těla viděl druhou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Srbsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Jenže třicetiletému útočníkovi to bylo v tu chvíli jedno. Když si šel z blízka prohlédnout červený kartonek, smál se a ještě si s americkým sudím Elfathem podal ruku. Stal se prvním hráčem na MS, který během jednohu duelu skóroval a zároveň byl vyloučen, od finále v roce 2006. Tehdy poslal Francii proti Itálii do vedení Zinedine Zidane a jeho hlavičku do hrudi Marca Materazziho zná snad každý.

„Krásný a nádherný okamžik. On ví, že bude vyloučen, ale stejně chce odejít v takovém stylu," usmíval se po kamerunském triumfu ve studiu televize ITV bývalý vynikající střelec Arsenalu nebo Crystal Palace Ian Wright.

Kromě samotné trefy pochválil zejména přihrávku od Jeroma Ngoma Mbekeliho. „Úžasná. Zakončení bylo učebnicové, ale takový centr musíte poslat s láskou. Aboubakar byl sám mezi třemi obránci," rozplýval se Wright.

Jenže Kamerun se v tu chvíli dostal na čtyři body a byl reálně ve hře o postup ze skupiny, protože Švýcarsko vedlo proti Srbsku jen o gól. Těžko říct, co by se dělo v kabině, kdyby v duelu evropských celků přišel zvrat, Brazilci ještě proti týmu hrajícímu již bez vyloučeného kapitána vyrovnali a africký celek kvůli tomu přišel o místenku v osmifinále.

Jenže nestalo se a Kamerun se s turnajem loučí. „Moji hráči jsou válečníci. Jsem spokojený, máme mladý tým. Z vyřazení jsme samozřejmě zklamaní, rozhodl zápas se Švýcarskem, kdy jsme nebyli schopni dávat góly," zhodnotil trenér Rigobert Song.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Srbsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

„Můžeme být hrdí na to, co jsme předvedli. Ukázali, že jsme také skvělý tým, jednotný a bojovný. Bohužel jsme nepostoupili, což nás mrzí, ale nemusíme mít žádné výčitky," dodal kamerunský brankář Devis Epassy, jenž nahradil původní jedničku Andrého Onanu, který po neshodách se Songem Katar předčasně opustil.

Aboubakar ocenil, že všichni na trávníku ukázali kolektivního ducha. „Během řeči před zápasem jsem řekl, že to zvládneme. Pořád odjíždíme se vztyčenou hlavou, to je třeba zdůraznit. Už jsou to roky, co Kamerun vyhrál zápas na mistrovství světa. Doufáme, že se ostatním bude v příštích letech dařit lépe než nám," prohlásil.

Reklama