Hlavní obsah

Vamos Ramos. Mladík vystrnadil Ronalda, pak ho po hattricku pustil na trávník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tahu portugalského trenéra Fernanda Santose posadit Cristiana Ronalda a místo něj dát do základu 21letého Goncala Ramose se bude mluvit ještě dlouho. Jenže mladík v osmifinále MS v Kataru proti Švýcarsku exceloval. Už po 17. minutách dokázal skórovat, což se Ronaldovi v play off světového šampionátu ještě nepovedlo. A navíc se jako první hráč na letošním šampionátu blýskl hattrickem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hattrick Portugalce Goncala RamoseVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

„Vynechal by manažer Portugalska Santos Ronalda jen kvůli reakci na střídání v posledním zápase s Koreou? Manažer na klubové úrovni možná ano. Myslím, že Ronaldo sedí kvůli svým výkonům," napsal po zveřejnění základních sestav na Twitter bývalý obránce Liverpoolu a současný expert Sky Sports Jamie Carragher.

Slavný CR7 naštval kouče Santose svou reakcí na střídání, i když samotný hráč tvrdí, že naštvaná gesta a nadávky z jeho úst putovaly směrem ke korejskému protihráči, který Ronalda popoháněl.

Santos nebyl s incidentem spokojený a je jen otázkou, zda to byl právě důvod, proč aktuálně nezaměstnaného útočníka posadil od začátku utkání na lavičku. „Je to velké rozhodnutí. Pokud to pro Santose dopadne dobře, bude nejlepší. Pokud Portugalsko prohraje, bude se klást spousta otázek. Ale takový je fotbal," dodal pro BBC 38letý portugalský obránce aktuálně působící v Lille José Fonte. A dopadlo, Portugalci vyhráli vysoko 6:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Portugalsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Příležitost na hrotu dostal 21letý Goncalo Ramos. Mladík, jenž před oznámením nominace do Kataru neměl za seniorskou reprezentaci jediný start. V základní skupině se na trávník dostal dvakrát, proti Ghaně i Uruguayi ale střídal vždy až po 80. minutě.

Jenže na mundial odjížděl se statusem nejlepšího střelce první portugalské ligy, v této sezoně vstřelil za Benfiku zatím devět branek a na jednu nahrál. Zářil i v kvalifikaci na EURO do 21 let, tam se v deseti utkáních prosadil dvanáctkrát.

Jeho otec Manuel hrál v portugalské nejvyšší fotbalové soutěži za kluby Farense a Salgueiros a rovněž reprezentoval svou vlast ve věkové kategorii do 21 let.

Lepší premiéru v základu si Goncalo Ramos přát nemohl. Skóroval už v 17. minutě perfektní tvrdou ranou po břevno branky švýcarského gólmana Sommenra. Povedlo se mu tak něco, o čem může Ronaldo ještě snít. Držitel pěti Zlatých míčů absolvuje svůj pátý mundial, jako jediný fotbalista v historii skóroval na všech, jenže v play-off odehrál zatím přes 550 minut a zatím se neprosadil.

Další Ramosova chvíle přišla v 50. minutě. Naběhl si na přízemní centr Dalota a na přední tyči tečoval míč mezi nohy Sommera. „Vamos Ramos," napsal na Twitteru bývalý anglický reprezentant Gary Lineker. Své galapředstavení okonal o čtvrt hodiny později, kdy po rychlém protiútoku zpečetil dloubáčkem hattrick. Jako první hráč na MS v Kataru.

Jak reagoval Ronaldo? Média po první trefě mladíka z Benfiky sdílela fotografii, jak CR7 sedí na lavičce a jeho pohled není moc radostný. Další záběry však ukazují, jak je Ronaldo s úsměvem na tváři součástí hloučku kolem skórujícího Ramose, stejně tak po druhém zásahu svého nástupce rozhodně nevypadal naštvaně.

A stejně byl muž, který údajně směřuje k angažmá v Saúdské Arábii, před zápasem hlavní postavou. „Obrovský potlesk pro jméno Cristiana Ronalda, když hlasatel četl jeho jméno na seznamu náhradníků. Myslím, že mnoho fanoušků je stále v šoku. Zejména ti místní, kteří se přišli podívat na superhvězdu naživo," popsal přímo ze stadionu Lusail reportér BBC Phil McNulty. „Ronaldo, přišli jsme na tebe," stálo pak na jednom z plakátů.

Sociálními sítěmi se pak začal šířit snímek při zpěvu portugalské hymny. Tolik fotografů mířících na lavičku místo na hřiště možná fotbal nepamatuje.

Foto: Paul Childs, Reuters

Cristiano Ronaldo přebírá od spoluhráče Pepeho kapitánskou pásku poté, co v 73. minutě osmifinále MS se Švýcarskem přišel na trávník.

Symbolický moment přišel v 73. minutě. Ronaldo vběhl do svého osmého utkání ve vyřazovací fázi MS, když nahradil právě Ramose. „To bylo úžasné představení, nejlepší individuální výkon na turnaji. Jsem ale rád, že je Cristiano Ronaldo na hřišti. Můžeme přestat mluvit o tom, že by nenastoupil,“ glosoval pro BBC někdejší anglický brankář Rob Green.

„Neuvěřitelná noc pro Goncala Ramose. Pod vším tlakem náhrady jednoho z fotbalových velikánů dává hattrick. Pozoruhodné,“ dodal Lineker.

Reklama