Hlavní obsah

Van Gaalova noční můra: Argentina a rozstřel. Penalty jsme trénovali celý rok, pak je takhle zpackáme

Od Čechů k Messimu. Pro fotbalisty Nizozemska mistrovství světa v Kataru skončilo ve čtvrtfinále. Argentina byla v penaltovém rozstřelu lepší. Oranje prohráli po 19 zápasech poprvé od loňského června, kdy je v osmifinále mistrovství Evropy zdolali čeští fotbalisté. Proti Argentině neuspěli ani v semifinálovém penaltovém rozstřelu na světovém šampionátu 2014.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Nizozemsko - ArgentinaVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Má vcelku unikátní bilanci. Na mistrovství světa prohrál jen dva zápasy. Pokaždé s Argentinou a vždy na penalty...

„Penalty jsme průběžně trénovali celý rok a pak je takhle zpackáme. Je to škoda. Jako trenér chci mít všechno pod kontrolou. Proto jsem hráče požádal, aby v klubech kopali penalty, což splnili. Když neproměníte dvě, nevyhrajete," reaguje Louis van Gaal, trenér Nizozemska, na smutný konec.

„Nebyl náš šťastný den. Proti Argentině jsem neuspěl v rozstřelu jako trenér už podruhé. Mužstvo má však můj obdiv za to, jak se dokázalo za stavu 0:2 vrátit do zápasu," poukazuje Van Gaal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Argentinci šli do vedení po parádní akci Lionela Messiho a Nahuela MolinyVideo: Česká televize

Hned první penaltu neproměnil kapitán, což udalo rozstřelu ráz.

„Vystřelil jsem tvrdě, možná mohla jít střela víc do rohu. Takové věci se ve fotbale bohužel stávají," lituje Virgil van Dijk.

„Penaltám jsme se hodně věnovali. Až doteď všechno vycházelo. Bolí to hodně. Obzvlášť proto, že se zápas začal vyvíjet v náš prospěch. Měli jsme pocit, že to zvládneme, ale bohužel se tak nestalo. Jsem smutný a zklamaný," líčí obránce Liverpoolu své pocity.

„Lomcují mnou velké emoce, je těžké zpracovat takovou prohru. Bojovali jsme a dali do toho všechno. Střídající hráči přinesli oživení, ale je bolestivé prohrát takovýmto způsobem," přidává se kolega z obrany Nathan Aké, který osobně bránil Messiho.

Jenže Pan Božský nakonec stejně ve čtvrtfinále triumfoval.

„Argentina je mezi čtyřmi nejlepšími týmy na světě, protože jsme ukázali, jak hrát každý zápas se stejnou touhou a nasazením. Máme velkou radost. Nemuselo to dojít do prodloužení, nebo do penalt, museli jsme si to vytrpět. Postoupili jsme ale, což je famózní," jásá Lionel Messi.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Nebreč... Zdrcený útočník Wout Weghorst a trenér Louis van Gaal.

„Neuvěřitelné. Na začátku to šlo dobře, v závěru jsme velmi trpěli. Ale postup jsme přece jen zvládli. Jsme tým, který ví, co dělá. Velmi toužíme vyhrát celý šampionát. Krok za krokem se posouváme vpřed," zdůrazňuje útočník a autor druhého gólu Argentiny.

V semifinále čeká jeho tým Chorvatsko.

„Takové vítězství jsme potřebovali. Chorvatsko bude velmi silný soupeř. Ne každý dokáže zdolat Brazílii. Jsou mnohem lepší, než si mnozí myslí," varuje Messi.

Reklama

Související témata: