Hlavní obsah

Chaos. Neuvěřitelná fraška. 85 minut? To stačí, sudí pískal konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelné scény na mezinárodní scéně. Třaskavá bitva se změnila v podivuhodný chaos po nevídaných verdiktech rozhodčího. Podivný konec vzalo utkání Mali – Tunisko (1:0) na africkém šampionátu v Kamerunu.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Rozčilující se kouč Tuniska Mundhir Kabáiar a sudí Janny Sikazwe.

Článek
Fotogalerie

Tým Mali vedl v Limbe od 48. minuty z penalty 1:0, soupeř ze severu Afriky mohl vyrovnat z pokutového kopu v 77. minutě, ale šanci nevyužil. To ale zdaleka nebylo to nejzajímavější, co se odehrálo.

Po uplynutí 85 minut se zčistajasna ozvala píšťalka rozhodčího. Janny Sikazwe ze Zambie k údivu všech utkání ukončil. Tunisany řádně nadzvedl, záhy ale nechal hru pokračovat. Podivnosti tím neskončily...

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Při zápase Tunisko – Mali nebyla nouze o rozruch. V červeném rozhodčí Janny Sikazwe.

Hrálo se jen do chvíle, kdy časomíra ukazovala odehraných 89 minut a 40 sekund. To už Tunisané doslova běsnili. Trenér Mundhir Kabáiar zuřivě popadl zambijského rozhodčího za paži a ukazoval na hodinky. Že nedošlo k naplnění 90. minuty, natož nastavení, se nelíbilo ani dalším protestujícím. I prostřednictvím asistenta se snažili přesvědčit arbitra, že konec ještě nemůže být.

Zasáhla ochranka a odvedla sudí do útrob stadionu. Zdálo se, že je po všem. Ale kdeže.

Na pozápasovou tiskovou konferenci trenéra Mali Mohameda Magassouby rázně vstoupili představitelé Konfederace afrického fotbalu (CAF) a stroze oznámili: Zápas bude znovu zahájen, aby se odehrály zbylé minuty.

Fanoušci tedy mířili zpět na tribuny, rozhodčí už na ploše diskutovali o situaci. To vše po čtyřicetiminutové pauze.

Hlavu si ovšem postavili Tunisané. Nepřišli. A tak zambijský rozhodčí znovu zapískal konec. Třetí, definitivní.

"Hráči už byli v ledové lázni, když je volali zpátky," čertil se tuniský kouč. "Nic takového jsem ještě nezažil. Dokonce i čtvrtý sudí se už chystal zvednout tabuli (aby ukázal, kolik minut nastaveného času se má hrát) a najednou byl konec," podivoval se.

To už se také živě diskutovalo, proč Sikazwe vlastně ze zápasu udělal takovou frašku. Zmiňována je v té souvislosti povolená pětiminutová občerstvovací pauza, která ho zřejmě měla zmást. Hodinky si během ní asi nezastavil a utkání pak předčasně ukončil. Co na tom, že se dlouhé desítky sekund nehrálo. Na ciferníku mu zřejmě už 90. minuta svítila...

Další předčasný konec? Sudí zřejmě měl být přesvědčen, že mu je vytýkáno, že nenastavil za zranění a další prodlevy. Vynechanou pětiminutovku úplně opomněl, a tak jen nastavil.

Přídavek rozhodně byl namístě. Sudí opakovaně řešil situace s VAR, také to bylo hodně rozporuplné a plné kontroverzí, zvláště, když nedbal upozornění kolegů od videa a nezmírnil přísnou červenou pro Toureho z Mali na žlutou. Ale hlavně: ani časově to zase nesedělo.

Strůjce chaosu, sudí ze Zambie, není zdaleka novicem na mezinárodní scéně. Před čtyřmi lety byl Sikazwe suspendován kvůli podezření z korupce po semifinále africké Ligy mistrů mezi Esperance a Primiero de Agosto. Ještě před tím na mistrovství světa 2018 řídil dva zápasy: Belgie – Panama a Japonsko – Polsko.

Reklama

Související témata: