Hlavní obsah

Další razie na fotbalovém Strahově. Detektivové šetří milionovou kauzu Dezinfekce

Praha
Aktualizováno

Strahovské sídlo Fotbalové asociace ČR se stalo opět předmětem zájmu detektivů Národní centrály proti organizovaném zločinu. Tentokrát by mělo jít o tzv. kauzu „Dezinfekce“, jejíž počátky sahají ještě do éry panování někdejšího místopředsedy Romana Berba, ale která ve finále nesla na proplacených fakturách autogramy předsedy asociace Martina Malíka a finančního ředitele FAČR Libora Kabelky. Pro připomenutí - jde o nehospodárné nakládání s finančními prostředky asociace proplacené firmě Tymich a spol. za desinfekci fotbalových kabin.

Podle předsedy Martina Malíka k žádnému policejnímu zásahu v sídle FAČR nedošloVideo: FAČR

 
Článek

"Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací nyní poskytovat nebudeme," uvedl pro ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Zásah detektivů na Strahově potvrdil i mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman. „Konkrétní detaily nebo další podrobnosti ale nemůžeme samozřejmě v tuto chvíli komentovat," pochopitelně neupřesnil, na co se detektivové zaměřují a co je předmětem jejich zájmu.

Michal Jurman k zásahu policie ve FAČR

FAČR

Na kauzu „Dezinfekce" přišla a v průběhu loňského roku na ni opakovaně upozorňovala Kontrolní a revizní komise Fotbalové asociace ČR, na světlo světa se ovšem dostala až poté, co místopředseda Roman Berbr skončil ve vězeňské vazbě.

Šlo o dezinfekci devadesáti fotbalových kabin po celé republice, kterou měla po loňské první jarní vlně koronavirové pandemie provést firma bývalého fotbalisty Bohemias a Jablonce Jiřího Tymicha.

Kámen úrazu, ovšem spočívá v tom, že s onou záslužnou činností mající ochránit zdraví mladých fotbalistů to bylo všelijaké. A s fakturovanými a promptně proplácenými miliony na účet firmy Jiřího Tymicha tuplem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Policii přivedly na Strahov už v loňském roce aktivity bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra.

Namísto kabin a vnitřních prostor v 90 klubech, jak je zakotveno ve smlouvě parafované předsedou Fotbalové asociace Martinem Malíkem a tehdejším místopředsedou Romanem Bebrem, byla dezinfekce provedena jen v 41 klubech.

Víc se údajně nestihlo, byť faktury vystavené Tymichovou firmou na částku 9 890 000 Kč byly společností STES proplaceny okamžitě v plné výši.

Berbrův advokát vypracoval dodatek

Kontrolní a revizní komise FAČR, která kauzu odhalila, přišla totiž na to, že proplacené práce na více než polovině stadionů a hřišť vůbec neproběhly a že i celková cena vysoko přesahuje běžné zvyklosti u podobných dezinfekčních prací.

V zájmu objektivity je třeba dodat, že zmiňovaná Revizní komise pod vedením Zdeňka Šimka posléze objevila dodatek ke smlouvě, který vypracoval vedoucí legislativního a právního oddělení FAČR Jan Lego. Mimochodem stejný muž, který bezprostředně po zatčení Romana Berbra detektivy Národní centrály proti organizovanému zločinu vystupoval jako jeho právní zástupce.

V dodatku už je jako konečný termín pro provedení dezinfekce stanoven nikoli konec srpna 2020, ale jaro letošního roku.

S firmou Tymich s.r.o nakonec uzavřela Fotbalová asociace dohodu o narovnání, vrácení 6 794 656,60 Kč a k tomu i pokutě 2,3 milionu korun.

Bývalému fotbalistovi Jiřímu Tymichovi pak podle jeho vlastních slov zůstalo z vyplacené čáástky jenm kolem 700 tisíc korun.

„Za nejdůležitější považuji závěr revizního orgánu, že věc byla v souvislosti s uzavřením dohody o narovnání v obchodní rovině uspokojivě vyřešena. Fotbalové asociaci tak nevznikla žádná škoda," uvedl loni v prosinci předseda FAČR Martin Malík.

Nyní se ovšem celým případem zabývají detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří vyslechli několik osob včetně tří zmiňovaných funkcionářů a zajistili dokumentaci ke kauze  "Dezinfekce".

„Fotbalová asociace ČR poskytuje zástupcům Policie ČR standardně maximální součinnost tak jak avizovala dopředu v podobných případech, tzn. že předáváme veškerou vyžádanou dokumentaci a spolupracujeme na všech dalších potřebných procedurách," potvrdil mluvčí Fotbalové asociace Michal Jurman.

První muž českého fotbalu Martin Malík posléze doplnil: .„Chtěl bych předejít dezinformacím v českých médií a informovat fotbalovou veřejnost, že na fotbalové asociaci nedošlo k žádnému zásahu policie. Fotbalová asociace pouze, jak už ostatně dříve avizovala, poskytovala policii součinnost v její další práci."

Reklama