Hlavní obsah

Fousek novým předsedou českého fotbalu. Rozhodlo druhé kolo a patnáct hlasů

Nymburk
Aktualizováno

Jednu jistotu český fotbal má. Od dnešního dne má nového předsedu, jímž se stal Petr Fousek, který dostal ve druhém kole 106 hlasů. Bylo totiž vyloučeno, aby se opakovaly patové situace z předchozích valných hromad, donekonečna se táhlo dohadovací řízení, a nakonec byly svolávány mimořádné valné hromady. Po nátlaku a pohrůžkách UEFA totiž došlo ke změně stanov Fotbalové asociace ČR, takže nový fotbalový šéf zvolen být musel. Volbu sledujeme online v průběžně aktualizovaném článku na Sport.cz.

Foto: Jan Tauber/FAČR

Karel Poborský (vpravo) gratuluje po volbě Petru Fouskovi.

Článek
Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Fotogalerie

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku

Jak volební valná hromada FAČR v Nymburce probíhá a jak volby nakonec dopadnou, průběžně sledujeme.

Fousek se Šmicrem dál počítá

21:18 - Valná hromada pokračuje volbou členů Revizní a kontrolní komise, Odvolací komise, Etické komise.
21:13 - „Jsem rád, že valná hromada alespoň zčásti vyslyšela mé přání. Na Moravě, částečně i na české straně. Demokratický výsledek voleb respektuji. S Vladimírem Šmicrem dál počítám,“ komentoval výsledky voleb a složení nového výkonného výboru Petr Fousek kvitující to, že on a jehjo lidé budou mít ve výkonném výboru většinu.
21:06 - Novými členy výkonného výboru za Čechy se stali Tomáš Neumann (35) hlasů, Václav Andrejs (36) a Rudolf Řepka (37), za Moravu pak Vladimír Kristýn (22) a Radek Zima (25).

Tvrdík ve volbách neuspěl

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Tvrdík na tiskové konferenci Slavie.

19:38 - Ve volbách do výkonného výboru za ligu uspěli Adolf Šádek (24 hlasů) a Dušan Svoboda (20) , mezi strahovskou generalitu se nedostal šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, jenž dostal 18 hlasů.
19:10 - Předsedou Řídící komise pro Čechy se stal Martin Drobný, který dostal 38 hlasů, zatímco Roman Žďárský deset. Přitom Drobného si Fousek ve výkonném výboru nepřál, preferoval a delegátům doporučoval zvolení Žďárského.
18:23 - Předsedou Řídící komise pro Moravu byl opětovně zvolený Pavel Nezval.

Šmicer se českým místopředsedou nestal

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer se místopředsedou za Čechy nestal.

17:08 - Novým místopředsedou za Čechy se stal předseda OFS Chomutov Jan Richter, který získal 71 hlasů, druhý Vladimír Šmicer jich získal 56. Místopředsedou za Moravu se stal Jiří Šidliak, pro něhož se vyslovilo 49 moravských delegátů. Druhý skončil Václav Salač s 20 hlasy.
17:24 - Nyní se na valné hromadě volí místopředsedové za Čechy a Moravu.
17:10 -  Poborského reakce na prohru: "Výsledky se mi hodnotí blbě, protože jsem prohrál, ale přitom jsem byl vychováván, abych stále vyhrával. Překvapilo mi to, protože jsem vyhrát.chtěl, protože jinak bych do volby ani nešel. Souboj s Petrem Fouskem byl fairový. Byla to pro mě obrovská výzva a zkušenost, načerpal jsem i jiný pohled na fotbal, než jak jsem ho dosud viděl. Nikomu jsem nic nesliboval a nikomu proto po volbách ani nic nedlužím. Že to nevyšlo, je věc druhá."
17:00 - Zdeněk Zlámal splnil slovo, oznámil, že na místopředsedu za Moravu nekandiduje.
16:59  - Petr Fousek poděkoval za zvolení a obrátil se i na svého protikandidáta Karla Poborského. I jemu poděkoval, že s něho během předvolební kampaně vymáčkl to nejlepší. Zároveň apeloval na delegáty, aby do vedení fotbalu zvolili lidi, kterým věří. Jmenoval samozřejmě Vladimíra Šmicra, stejně jako Ždárského, Neumanna, Řepku, Lípu a spol.

Fousek vyhrál o patnáct hlasů

16:57 - Karel Poborský získal ve druhém kole v české komoře 76 hlasů, v moravské 15 hlasů, celkem tedy 91 hlasů, což na zvolení nestačilo.
16:56 - Novým předsedou českého fotbalu byl na nymburské valné hromadě zvolen ve druhém kole Petr Fousek. Ten získal v české komoře 51 hlasů a v moravské 55 hlasů. Celkem 106 hlasů mu ke zvolení stačilo.
16:50 - Ještě před oznámením výsledků voleb předsedy pronesl v zákulisí moravský místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal: „Pokud vyhraje Fousek, stáhnu kandidaturu." Uvidíme, jak volby dopadnou a zda slovo splní

Získá Poborský na svou stranu osm přeběhlíků?

Foto: FAČR/Jan Tauber

Karel Poborský na valné hromadě FAČR v Nymburce.

16:20 - Probíhá druhá volební přestávka, delegáti odevzdávají své hlasovací listky. V zákulisí se spekuluje, zda se Poborskému podaří získat na svou stranu alespoň osm přeběhlíků, které ke zvolení potřebuje.
16:15 - Pokud by i v druhém kole hlasoval stejný počet delegátů ( v prvním kole byl v české i moravské komoře neplatný vždy jeden lístek), stačilo by Fouskovi ke zvolení 99 hlasů.

Fousek má ke zvolení blíž

Foto: Jan Tauber/FAČR

Petr Fousek během valné hromady.

16:06 - Ve druhém kole rozhodne o novém předsedovi už nadpoloviční většina hlasů přítomných delegátů. Z prostého součtu prvního kola vyplývá, že pro Fouska je 105 delegátů, pro Poborského pak 91. Tento počet by stačil Fouskovi ke zvolení.
16:04 - V prvním kole nezískal ani jeden z kandidátů potřebný počet hlasů ke zvolení. Petr Fousek získal v české komoře 49 hlasů a v moravské 56 hlasů, Karel Poborský v české komoře 77 hlasů a v moravské 14 hlasů. Volby pookračují druhým kolem.

Volby předsedy začínají

14:40 - „Chci postavit tým, který bude fungovat. Jde mi o sjednocení a táhnutí za jeden provaz. Když to nedokážeme, prohrajeme,“ pronesl při promluvě k delegátům Karel Poborský a přidal: „Kde jiní vidí válečnou zónu, já vidím hřiště, kde jiní vidí souboj,  já vidím spolupráci. Místo faulu jsem vždy raději volil přihrávku.“
14:33 - Petr Fousek osobní prezentaci pominul, zato však delegátům připomněl, že se fotbal nesmí schovávat za úspěchy, kterých nesporně dosáhl. Připomněl, že na Strahově nefunguje všechno, jak by mělo a on by dělal spoustou věcí jinak a lépe, i když by si mohl vybrat pohodlnější život a funkci.
Foto: Jan Tauber/FAČR

Petr Fousek (vpravo) a Karel Poborský před volbou předsedy FAČR v Nymburce.

14:25 - V Nymburce se konečně schyluje k volbám nového předsedy. V české i moravské komoře se bude rozhodovat mezi Petrem Fouskem a Karlem Poborský. Oba kandidáti vystoupí s pětiminutovým projevem k delegátům.
13:59 - Předseda OFS Teplice Rudolf Řepka upozornil, že zpráva o hospodaření asociace nebyla schválena, takže by měla být vyňata z programu valné hromady a do konce roku by měla být svolána mimořádná valná hromada. Jeho návrh však nebyl hlasujícími přijat.
Foto: Jan Tauber/FAČR

Rudolf Řepka během valné hromady v Nymburce.

Pauly výzvu k rezignaci odmítl

13:52 - Končící předseda Martin Malík přiznal: "Stal se průser, ale situaci nebagatelizujeme a nezametáme pod koberec. Kauzy, které se staly, šetří policie." Po hodně vyhrocené diskusi byla zpráva revizní komise schválena.  Proti nebyl ani jediný z delegátů.
13:49 - Adam Jančík z Hlučína vyzval generálního sekretáře Paulyho k abdikaci, ten reagoval, že finanční ředitel Kabelka nespadá ve struktuře FAČR pod něho. Přidali se další kritici poměrů, které panovaly na FAČR a způsobů, jak se k nim stavělo a jak je řešilo. V kauze Dezinfekce, v kauze 38 balíčků od firmy Alea, které měly být určeny ženským reprezentačním družstvům. Delegát z Kutnohorska Jan Ďoubal zkritizoval vedení asociace, že situaci bagatelizuje.
13:18 - Šimek několikrát jmenoval i bývalého místopředsedu asociace a někdejšího vládce nad českým fotbalem Romana Berbra. Uvedl, že jeho komise na různá „šméčka“ přišla a dosluhující funkcionáři pracovníci sekretariátu se nyní za Berbra schovávají, i když faktury podepisovali oni. Kritizoval i nadměrné utrácení za právní služby, které si FAČ R platil, i když má v zaměstnaneckém poměru své právníky a i generální sekretář Jan Pauly má právnickou kvalifikaci.
13:10 - Předseda Revizní a kontrolní komise FAČR Zdeněk Šimek kritizoval spolupráci pracovníků sekretariátu s jeho komisí, posteskl si, že jeho komise nedostala v celé řadě k dispozici potřebné dokumenty a setkávala se s neochotou ke spolupráci. A šlo nejen o proslulou akci „Dezinfekce“, kde mohl fotbal přijít o devět milionů, ale třeba o finanční částku 1 950 000 korun, která měla být údajně určena na nákup pomůcek pro ženské reprezentační družstva. Kritizoval, že finanční ředitel FAČR Libor Kabelka chtěl jeho komisi určovat, co má a nemá kontrolovat. Po svém vystoupení sklidil Šimek bouřlivý aplaus.

Návrh na schválení hospodaření neprošel

12:45 - Zpráva o hospodaření FAČR, kterou přednesl L. Kabelka, schválena nebyla. V české komoře prošla, v moravské nikoli, protože pro bylo jen 31 delegátů
12:36 - Vášnivou debatu rozpoutal kandidát do výkonného výboru Martin Mulač. Nejprve měl řadu připomínek ke zprávě finančního ředitele, poté označil jednání valné hromady za Cirkus Humberto, protože členové hlasovací komise nejsou schopni ani spočítat delegáty. Expředseda asociace Miroslav Pelta ho následně označil za člověka na prášky a vyzval ho, aby dostal rozum. Předsedající valné hromadě Jan Pauly pohrozil, že Mulače nechá vyvést ochrankou ze sálu.
12:34 - Kolem zprávy o financích se rozpoutala debata. Zástupce OFS v Příbrami Pavel Chán poukázal na rozpory třeba v případě rozhodčích. Zatímco v roce 2019 činily náklady na jejich odměny 130 milonů korun, v roce 2020 58 milionů, i když se neodehrála vzhledem ke koronavirové pandemii ani polovina zápasů.
12:23 - Ze zprávy finančního ředitele Libora Kabelky vyplynulo, že FAČR v uplynulém roce čerpal od státu 493 milionů, přičemž kvůli neuskutečněným akcím vracel 19 milionů. Mzdové náklady vzrostly na 122 milionů, odměny trenérům činily 58 milionů. Fotbalová asociace přiznala finanční ztrátu, která loni dosáhla 40,736 milionu korun.
11:36 - V nymburském zákulisí se šíří spekulace, že hlasováním o Řepkovi coby předsedajícím valné hromady si chtěla F-evoluce otestovat rozložení sil na valné hromadě. Řepka při hlasování těsně prohrál, v Čechách dostal 45 hlasů, na Moravě 50.
11:31 - Mandátová komise potvrdila, že 23. valná hromada FAČR je usnášeníschopná. Ze 128 delegátů české komory je jich v Nymburce přítomno 127, ze 71 moravských delegátů se jich prezentovalo všech 71.
11:14 - Po chaosu s počtem přítomných a hlasujících, který odhalil prostými kupeckými počty delegát OFS Kutná Hora, a formálním odsouhlasení komise mandátové, hlasovací a návrhové následuje krátká přestávka.
11:01 - Delegáti se nyní dohadují, kolik jich je vůbec v Nymburce přítomno a kdo vůbec hlasoval. Čísla hlasujících a přítomných totiž nesouhlasí.
10:45 - Předsedajícím valného hromady byl nakonec přece jen zvolen generální sekretář FAČR Jan Pauly ml.
10:50 - Návrh z pléna nebyl přijat, vyslovila se pro něj jen moravská komora. Česká komora byla většinou proti Řepkovi.
10:45 - Na funkci předsedajícího valné hromady byl Malíkem navržen generální sekretář Jan Pauly, z pléna pak byl vznesen návrh, aby VH řídil předseda OFS v Teplicích Rudolf Řepka.
10:29 - Předseda České unie sportu Miroslav Jansta ocenil v krátkém vystoupení, že fotbal uspořádá demokratické volby.
10:23 - Nebudu držet palce žádnému kandidátovi, věřím, že si fotbal zvolí to nejlepší vedení, zakončil své vystoupení Malík.
10:21 - Martin Malík v krátkém vystoupení sdělil delegátům, že povyšuje zájmy fotbalu nad osobní ambice a vzdává se kandidatur na obě funkce, o které se ucházel. Znamená to, že se nebude ucházet o funkci místopředsedy.
10:17 -Státní hymnou byla valná hromada FAČR zahájena , slova se ujal dosluhující předseda Martin Malík hodnotící uplynulé období, kdy stál v čele českého fotbalu.
10:07 - Sál už je zaplněný delegáty i hosty, ale začátek valné hromady má zatím zpoždění.
9:30 - V Nymburce je už přítomna převážná většna delegátů valné hromady. Před chvílí se u prezence objevil šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Právě zmíněných 199 delegátů s hlasovacím právem se sjíždí do Nymburka, kde dnes v 10 hodin třiadvacátá Valná hromada Fotbalové asociace ČR začíná. Reprezentují a zastupují přes 320 tisíc členů, které asociace sdružuje, aby rozhodli nejen o novém předsedovi, ale i vedení tuzemského fotbalu. O místopředsedovi za Čechy a Moravu, o jedenácti členech výkonného výboru, ale také o složení komisí.

Foto: FAČR/Jan Tauber

Sál ve sportovním centru v Nymburce, kde bude zvoleno nové vedení českého fotbalu.

Po neslavném konci místopředsedy asociace Romana Berbra, který byl loni na podzim zatčen a posléze obviněn společně s dvaceti dalšími fotbalovými funkcionáři, rozhodčími a delegáty z korupce a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy, dovedl FAČR k volební valné hromadě Martin Malík a strahovská generalita, mezi níž už ovšem nezasedal ani Berbr, ani jeho manželka Dagmar Damková.

Berbr označovaný po léta za nejmocnějšího muže českého fotbalu abdikoval, vzdal se všech funkcí a poté vystoupil i z řad fotbalové asociace, jeho partnerka vzápětí rezignovala na členství ve výkonném výboru a vzdala se i předsednického křesla v Řídící komisi pro Čechy.

Malík původně plánoval, že bude předsednickou funkci obhajovat, nakonec se však úmyslu vzdal a ohlásil kandidaturu na funkci místopředsedy pro Čechy. Ani pro ni však nejspíš nenalezl dostatečnou podporu, takže se očekává, že se ještě před nymburskými volbami záměru vzdá.

Protikandidatura Vladimíra Šmicra, který na prvotní záměr kandidovat na předsednickou funkci rovněž rezignoval a zaměřil se na získání vlády nad českou komorou, a Jana Richtra, předsedy okresního fotbalového svazu v Chomutově a volebního manažera ANO, představuje přílišnou sílu, než aby jí byl Malík schopen čelit, o dalších zájemcích o tuto funkci nemluvě. Ostatně, třeba majitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek si to už s předstihem spočetl a kandidaturu stáhl.

V české komoře hlasuje celkem 128 delegátů.

Na Moravě je situace ještě nepřehlednější. Společně s končícím místopředsedou Zdeňkem Zlámalem se na boj o vůdce fotbalové Moravy chystá zástup jeho vyzývatelů. Kupříkladu primátor Prostějova František Jura, právník Jiří Šidliák, který léta pracoval v odvolací komisi FAČR. Rezignoval v roce 2018 poté, co došlo ke změně stanov, podle jeho mínění velice nešťastné a znevýhodňující moravskou komoru. Zájem o funkci místopředsedy má i Václav Salač, podnikatel a předseda fotbalových Heršpic hrajících III. třídu.

V moravské komoře hlasuje celkem 71 delegátů.

Největší zájem je ovšem soustředěn na volbu nového předsedy. Rozhodne se mezi fotbalovým internacionálem Karlem Poborským, který momentálně pracuje na Strahově jako ředitel oddělení talentované mládeže, a letitým funkcionářem Petrem Fouskem, který v minulosti pracoval jako generální sekretář FAČR a posléze i jak poradce expředsedy Miroslava Pelty. V posledních třech letech působil v Řecku ve službách UEFA a FIFA.

Původně se o pozici předsedy ucházel ještě další reprezentant Vladimír Šmicer, jenž ale kandidaturu 20. května stáhl a jménem F-evoluce usilující o změny v českém fotbale podpořil Fouska.

Ke zvolení předsedou už v prvním kole je zapotřebí získat nadpoloviční většinu hlasů v české i moravské komoře. Tato varianta je ovšem málo pravděpodobná. Podle posledních prognóz by měl mít Poborský převahu v české komoře, zatímco Fousek v komoře moravské. Ve druhém kole voleb pak postačí jednomu z kandidátů ke zvolení nadpoloviční většina všech hlasů. Pokud by bylo přítomno 199 delegátů, znamenalo by to, že 100 hlasů by k vítězství a předsednické inauguraci postačilo.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň