Hlavní obsah

Krásný den pro fotbal, slaví Anglie po odchodu klubů ze superligy

Hráči, experti a především fanoušci slaví po odchodu šesti anglických klubů z plánované superligy "krásný den pro fotbal". Nezávislá uzavřená soutěž, jež vzbudila masivní odpor fotbalové veřejnosti, se tak zhruba 48 hodin po svém vyhlášení v noci na pondělí ocitla před krachem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petr Čech se snaží přesvědčit fanoušky Chelsea, aby pustili klubový autobus na stadion.Video: sntv

 
Článek

"Superliga skončila. Dobrá práce, všichni fanoušci a celá země!" napsal na sociálních sítích bývalý obránce Liverpoolu Jamie Carragher. "Krásný den pro fotbal. Můžeme stále hrát, můžeme stále bojovat, můžeme stále snít," uvedl Benjamin Mendy z Manchesteru City, jenž jako první klub ohlásil v úterý večer odchod. Následovaly ho Arsenal, Manchester United, Liverpool, Tottenham a Chelsea.

Anglické kluby reagovaly na obrovský tlak ze strany fanoušků, klubů i jejich hráčů, národních svazů a mezinárodních federací UEFA a FIFA. Plánovaný komerční projekt elitní soutěže pro 20 týmů, z nichž patnáct by mělo účast automaticky zajištěnou, podle kritiků popíral dlouhodobě zažitý soutěžní model evropského fotbalu.

"Toto oznámení vítám. Je to správný výsledek pro fotbalové fanoušky, kluby a komunity po celé zemi. Musíme pokračovat v ochraně našeho milovaného národního sportu," uvedl po rozhodnutí šestice anglických klubů britský premiér Boris Johnson.

Bývalý kapitán Manchesteru United Rio Ferdinand kvitoval, že kluby "dostaly rozum". "Fotbal vždy byl a bude o fanoušcích. Nikdo se jich na jejich názor neptal. Hanba," napsal.

Jeho bývalý spoluhráč Gary Neville uvedl, že superligové extempore by mělo znamenat konec amerických majitelů klubu. "Glazerovi už nemají v Manchesteru co dělat. Musíme společně pracovat na tom, aby se změnila pravidla pro vlastnictví (klubů) v naší zemi. Lidé promluvili. Pokud by tohle pokračovalo, hrozila anarchie," řekl vlivný televizní expert.

Proti superlize protestovala v úterý večer před zápasem proti Brightonu zhruba tisícovka fanoušků Chelsea, které přišel uklidňovat člen vedení klubu Petr Čech. Poté, co se objevila v té době neoficiální informace, že "Blues" z projektu odstupují, změnily se protesty příznivců v oslavy. "Zachránili jsme fotbal!" skandovali.

Odstoupení šestice anglických klubů přivítala i Fotbalová asociace, podle níž soutěž "ohrožovala celou fotbalovou pyramidu". "Anglický fotbal se pyšní historií, v níž mají příležitost všechny kluby, a proto jeho zástupci jednomyslně odmítli uzavřenou soutěž. Ocitli jsme se v situaci, která mohla rozdělit celý náš sport, ale místo toho nás všechny spojila," uvedli zástupci nejstarší národní fotbalové federace.

Po odstoupení anglické šestice zbyly v projektu plánované elitní soutěže tři velkokluby ze Španělska (Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid) a tři z Itálie (Juventus Turín, AC Milán Inter Milán). Představitelé superligy uvedli, že zváží kroky k úpravě projektu.

Reklama

Související témata: