Hlavní obsah

Ligové stadióny záplavy zatím nepostihly, problémy má jen Plzeň

Praha

Prvoligové fotbalové kluby zatím ničivé záplavy příliš nepostihly. Ani stadióny stojící v bezprostřední blízkosti řek do této chvíle žádné škody nezaznamenaly. Potíže ale řeší plzeňský klub, protože voda na soutoku Mže a Radbuzy vnikla do tréninkového centra areálu v Luční ulici. Obavy měli i v Českých Budějovicích a Příbrami, kde se voda nebezpečně blížila, ale Vltava a Litavka mají mít kulminaci už za sebou.

Foto: Petr Eret, ČTK

Zatopené tréninkové hřiště fotbalové Viktorky v Plzni - Roudné.

Článek

Nejhůře tak na tom momentálně je mistrovská Plzeň. "Na tréninkových hřištích i v kabinách je kolem čtyřiceti centimetrů vody," řekl mluvčí Viktorie Pavel Pillár. Nedávno rekonstruovaný hlavní stadión, výrazně zasažený záplavami v roce 2002, je podle něj v bezpečí.

Obavy v Budějovicích

Opakování scénáře z před jedenácti let se obávali i v Českých Budějovicích, stadión na Střeleckém ostrově je totiž jen kousek od Vltavy. Generální manažer Dynama Karel Poborský řekl, že největší obavy panovaly v neděli v podvečer, nyní už prý věří v uklidnění situace.

"V neděli chybělo asi půlmetru, aby se Vltava vylila přímo na hřiště. Řeku máme hned za tribunou a chystali jsme se na nejhorší. Vodu bychom tady nezastavili, vyklízeli jsme kanceláře a stěhovali elektroniku a důležité písemnosti. Naštěstí Vltava po kulminaci začala trochu klesat, ale zůstáváme v pohotovosti," řekl Poborský.

V Příbrami si gratulují

Také příbramský fotbalový klub, jehož stadión při zvýšeném průtoku pravidelně ohrožuje říčka Litavka, má za sebou hektické dny. Středočeši si teď gratulují k tomu, že klub během jara pod tribunou nechal vybudovat protipovodňovou zábranu, která odráží vodní nápor.

"Bez ní by už byla voda na hřišti. Dřív stačilo mnohem méně srážek, aby se Litavka dostala za tribuny. Vidíme, jak se to celé osvědčilo. Máme vybudovaný trávník s umělým vyhříváním, který nás stál přes třicet miliónů korun, a záplava by mohla všechno poničit," uvedl ředitel klubu Petr Větrovský.

Přesto Příbramští s napětím vyhlížejí zlepšení počasí, ani protipovodňové zábrany, které klub přišly na statisíce korun, prý nemohou odrážet nápor Litavky věčně. "Ještě máme asi šedesát centimetrů rezervu, snad srážky ustanou a stadión nebude ohrožený," dodal Větrovský.

V Hradci i Ďolíčku jsou v klidu

Hradec Králové pamatuje ničivé záplavy z roku 1997, kdy stadión poničila rozvodněná Orlice. Tentokrát Východočeši zůstávají v klidu. "Tady je vše v pořádku. Na Orlici zatím žádný problém není. Vodohospodáři se tu asi poučili z toho roku 1997, kdy nám to hřiště zatopilo," řekl marketingový ředitel klubu Milan Šedivý.

Stadión v Ďolíčku, na němž se Bohemians 1905 chystají k návratu mezi elitu, bezprostředně ohrožen není, přestože Botič nedaleko odtud napáchal značné škody. "Máme štěstí, že koryto Botiče je u nás poměrně široké a vysoké. V průběhu neděle se voda držela zhruba metr a půl pod stadiónem, nyní už to kulminuje," řekl mluvčí klubu Tomáš Mutinský.

I "Klokani" však netrpělivě vyhlížejí konec dešťů. "Počasí nám výrazně komplikuje rekonstrukci trávníku a instalaci vyhřívání. Kvůli dešti jsme zhruba tři dny za plánem a dnes se nemůže pracovat vůbec," dodal mluvčí.

Kolem libereckého stadiónu protéká řeka Nisa, ale podle tiskového mluvčího klubu Lukáše Váni fotbalovému areálu nehrozí žádné nebezpečí. Moravské kluby také žádné ohrožení neregistrují.

Reklama

Související témata: