Hlavní obsah

NSZ zamítlo stížnost Berbra, jeho trestní stíhání pokračuje

Trestní stíhání bývalého místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra obviněného z korupce pokračuje. Jde o kauzu údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy. Nejvyšší státní zastupitelství(NSZ) zamítlo stížnosti 15 z 20 obviněných lidí, potvrdil dnes ČTK mluvčí NSZ Petr Malý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Berbr po propuštění z pankrácké vazební věznice.

Článek

Na rozhodnutí NSZ poukázala Česká televize. "Usnesením ze dne 3. 2. 2021 byly zamítnuty jako nedůvodné stížnosti podané celkem 15 obviněnými fyzickými osobami. Ve vztahu k jedné obviněné fyzické osobě bylo státní zástupkyní NSZ rozhodnuto o vzetí na vědomí zpětvzetí podané stížnosti," uvedl mluvčí.

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal loni v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Nejvýše postaveným v aféře je právě Berbr, který už nefiguruje v žádné z fotbalových funkcí. V polovině ledna byl stejně jako někdejší sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz propuštěn z vazby a všech 20 obviněných je už na svobodě. Berbr čelí také podezření ze zpronevěry.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850.000 korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Reklama

Související témata: