Hlavní obsah

Rooneyho devátý zápas na šampionátu a zase nic. Trenér Hodgson ho přesto bránil

Už před úvodním šampionátovým vystoupením Angličanů se na ostrovech vehementně debatovalo, zda má Wayne Rooney vůbec figurovat v základní sestavě. Teď po prohře s Itálií se o jeho roli a pozici v mužstvu diskutuje ještě víc. Zase se neprosadil, opět vyšel střelecky naprázdno, ve druhé půli se z trávníku doslova vytratil. A když už se dostal do velké šance a mohl vyrovnat, pálil osmadvacetiletý kanonýr vedle italské brány.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Daniel Sturridge (vpravo) střílí po centru Rooneyho vyrovnávací gól Anglie v duelu s Itálií.

Článek
Fotogalerie

Kouč Roy Hodgson ho v sestavě mít chtěl. Už pro Rooneyho zkušenosti. Pro pocit jistoty, který měl dodávat mladším spoluhráčům kolem sebe. Proto také pro něho našel místo na kraji zálohy. Pro mnoho expertů dost nezvyklá role pro Ronneyho.

Rooneymu nová role nevadila

„Ale nic nového v tom pro mě nebylo, protože i v Manchesteru jsem ji měl a mívám," nepřipadalo Rooneymu, že by se musel na úkoly nachystané Hodgsonem nějak obzvlášť chystat.

Ostatně, když osm minut před přestávkou rozjel po lajně akci, na jejímž konci vyzval Sturridge ke srovnání skóre, v praxi to předvedl. Ovšem naposledy, protože po změně stran se doslova vytrácel.

„Je kruté o něm tvrdit, že nehrál dobře a že na levé straně naší sestavy nevypadal ve své roli dobře. Myslím si opak. Už třeba proto, že připravil vyrovnávací branku," hájil Hodgson v rozhovoru pro BBC hvězdu svého týmu.

Jenže pro fotbalovou Anglii je podstatné, že hvězda v obrovské střelecké příležitosti zase selhala. Rooney, který v 93 reprezentačních zápasech nastřílel 39 gólů, na svou první trefu na mistrovství světa dál čeká marně. Neprosadil se na šampionátu v Německu, selhal v Jižní Africe, vyšel naprázdno i v zahajovacím duelu třetího mistrovství, na němž startuje.

Ani psycholog nepomohl

Ani psycholog Steve Peters, který s Angličany přiletěl i do Brazílie a jehož pomoc si Rooney tolik pochvaloval, mu nepomohl.

I proto teď na ostrovech pálí do Roneyho ze všech stran. Fotbaloví experti, bývalí hráči, internacionálové. Paul Scholes, Alan Shearer připomínají Neymara, Robina van Persieho či Arjena Robbena. Hvězdné snajpry, kteří zazářili v úvodním duelu, když to jejich tým potřeboval.

Rooney však nic. Devátý zápas na světovém šampionátu a střelecky opět vyšel naprázdno. A navíc byl v dlouhých fázích zápasu neviditelný..

„Teď bude zajímavé, zda má vedení reprezentace sílu, aby zareagovalo. Zvláště, když tentokrát máme v mužstvu kvalitní útočníky. Pro Wayna by to mohla být pobídka," míní třeba Rooneyho někdejší spoluhráč Paul Scholes, který na scéně Premier League odehrál 499 zápasů a s Manchesterem United vyhrál dvakrát Ligu mistrů, že by osmadvacetileté hvězdě místo na lavičce náhradníků třeba i prospělo.

Ve čtvrtek se uvidí, jak Hodgson zareaguje. Anglie totiž musí v Sao Paulu Uruguay porazit.

Měl by Rooney dál figurovat v základní sestavě Anglie?
Ano
79,5 %
Ne
13,9 %
Ještě jednu šanci by měl dostat
6,6 %
Celkem hlasovalo 2564 čtenářů.

Reklama

Související témata: