Hlavní obsah

Šokující zvrat ve vyšetřování Maradonovy smrti. Sedm lidí bylo obviněno z úmyslného zabití!

Buenos Aires/Praha

Fotbalový svět je v šoku. To, že na smrti legendárního argentinského fotbalisty Diega Maradony nesou určitý podíl lékaři, vyšlo najevo už dříve. Teď ale padla obvinění. Sedm členů zdravotnického personálu bylo obviněno z úmyslného zabití!

Foto: Sport.cz

Diego Maradona

Článek

Sedm zdravotníků čelí obvinění z úmyslného zabití. Pokud se prokáže jejich vina, hrozí jim až 25 let vězení. Případ dále řeší lékařská rada. Státní zastupitelství v San Isidru v Buenos Aires, které případ vyšetřuje, navrhlo soudu, aby obviněným nebylo umožněno vycestovat z Argentiny.

Mezi obviněnými figuruje Maradonův osobní lékař, neurochirurg Leopoldo Luque, který mu dva týdny před smrtí provedl operaci mozku, psychiatrička Agustina Cosachová, dvě zdravotní sestry, koordinátor sester, další lékař a jeden z psychologů.

Už dříve lékařská rada odhalila, že zdravotnický tým, který Maradonu před smrtí ošetřoval, jednal „nevhodným, nedostatečným a bezohledným způsobem a nechal ho na pospas osudu." Pokud by dostal odpovídající péči, měl by podle rady větší šanci na přežití.

"Aspekty, které varovaly před nebezpečím smrti, byly ignorovány," uvedla ve zprávě dvacítka odborníků, která zkoumala okolnosti Maradonovy smrti na žádost ministerstva spravedlnosti. Vyšetřování příčin požadovaly také stovky demonstrujících fanoušků.

Maradona, který trpěl problémy s ledvinami, játry a srdcem, zemřel na infarkt tři týdny poté, co podstoupil operaci kvůli krvácení do mozku. Zemřel ve spánku 25. listopadu 2020 na akutní plicní edém a následnou zástavu srdce. Pitva neprokázala přítomnost alkoholu ani drog v těle.

Reklama

Související témata: