Hlavní obsah

UEFA odhadla ztrátu prvoligových klubů kvůli koronaviru na osm miliard eur

Nyon/Praha

Evropská fotbalová asociace UEFA očekává, že prvoligové kluby na kontinentu utrpí kvůli dopadům koronavirové pandemie ztráty vyšší než osm miliard eur (203 miliard korun). UEFA to uvedla v dnes zveřejněné zprávě, podle níž o 4 miliardy eur přišly kluby kvůli absenci diváků na stadionech, o 2,7 miliardy od sponzorů a o příjmy ve výši 1,4 miliardy z vysílacích práv.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Estadio do Dragao v Portu, dějiště finálového zápasu Ligy mistrů.

Článek

Ztráty vedly k poklesu výdajů na přestupy, za které v lednovém období kluby utratily o 56 procent méně než loni. Letní přestupové období v roce 2020 představovalo oproti roku 2019 pokles ve vydaných částkách o 39 procent.

O 43 procent transferů se postaraly anglické kluby, přičemž Premier League v sezoně 2020/21 utratila za přestupy nejvíce peněz, více než 1,8 miliardy eur. UEFA uvedla, že jsou nutné změny v pravidlech její finanční fair play a že přestupové částky a platy se musejí snížit na "přijatelnou úroveň".

UEFA zároveň ve své zprávě opět kritizovala ideu odtržené superligy, kterou v dubnu vyhlásilo 12 evropských velkoklubů. Po obrovské vlně odporu prakticky celého zbytku fotbalové komunity však projekt už po 48 hodinách zkrachoval.

Představitelé superligy tvrdili, že díky většímu zisku elitních klubů by mohli mezi ostatní kluby distribuovat více peněz. "Odtržená liga nemůže být odpovědí na pandemii. Obnovení zdravých financí a růstu vyžaduje finanční disciplínu, uvážlivé vedení a dlouhodobé plánování," uvedla UEFA.

Reklama

Související témata: