Hlavní obsah

UEFA zahájila s Realem, Barcelonou a Juventusem řízení kvůli Super League

Evropská fotbalová asociace UEFA zahájila dnes disciplinární řízení s Realem Madrid, Barcelonou a Juventusem Turín. Trojice elitních klubů se jako jediná dosud nedistancovala od projektu superligy a může být podle agentury Reuters vyřazena z Ligy mistrů.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Zklamaný Cristiano Ronaldo z Juventusu.

Článek
Fotogalerie

"Inspektoři etické a disciplinární komise UEFA ve středu zahájili vyšetřování ohledně možného porušení právního rámce ze strany Realu Madrid, Barcelony a Juventusu v souvislosti s takzvaným projektem superligy," uvedla asociace v prohlášení.

Projekt elitní soutěže, která měla mít samostatné financování, ohlásilo v dubnu 12 předních evropských klubů. Po obrovské vlně kritiky fanoušků, hráčů i funkcionářů se však Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Atlético Madrid, AC Milán a Inter Milán stáhly a vrátily do systému soutěží UEFA.

Ta jim za trest od příští sezony zkrátí příjmy o pět procent a navíc se budou muset kluby složit na 15 milionů eur (385 milionů korun), které vedení evropského fotbalu použije na rozvoj hry mládeže a amatérů.

Real, Barcelona a Juventus se však účasti nezřekly a čelí tak tvrdším trestům, mezi nimi by mohlo být i vyloučení z Ligy mistrů. Nátlak UEFA však minulý týden tato trojice odsoudila. "Zakládající kluby trpěly a i nadále trpí kvůli nepřijatelnému tlaku třetí strany, výhrůžkám a útokům, aby se vzdaly projektu," uvedli ve společném prohlášení.

Reklama