Hlavní obsah

VIDEO: Čecha sbírání trofejí nikdy neomrzí. Zlatý míč vyhrál již poosmé

Praha

Letitý evergreen... Legionář ve službách londýnské Chelsea Petr Čech nemá mezi českými fotbalisty konkurenta, takže vyhrává všechno, co se vyhrát dá. Novinářskou anketu Zlatý míč České republiky dnes již dokonce poosmé. „Nikdy mě přebírání trofejí neomrzí, protože jde o ocenění mé práce," nechal se slyšet Petr Čech, který 17. ročník ankety vyhrál s velkým náskokem před nejlepším střelcem tuzemské ligy Davidem Lafatou a plzeňským Vladimírem Daridou.

Vyhlášení ankety Zlatý míč ČR.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Slavnostní vyhlášení tuzemské ankety Zlatý míč ČR, kterou pořádá už sedmnáct let Klub sportovních novinářů, proběhlo v Národním domě na pražských Vinohradech. Z reprezentačního srazu si pro trofej pochopitelně přijel Petr Čech, stejně jako druhý v pořadí David Lafata či třetí Vladimír Darida.

Ani letos neměl konkurenci

Čech, jenž se svou Chelsea vyhrál letošní ročník Evropské ligy a v Premier League obsadil třetí příčku, triumfoval i letos naprosto suverénně. V jarním kole hlasování se kupříkladu objevil na pětašedesáti z šestašedesáti hlasovacích lístcích. Celkem 57 novinářů ho dalo na první místo, sedm na druhé a jeden na páté.

Mimochodem - na prvním místě se v jarním hlasování objevil třikrát mladý legionář z Watfordu Matěj Vydra, dvakrát plzeňský plzeňský Vladimír Darida, jednou pak Hübschman, Štajner, Baroš a Vácha.

Čechova nabídka: Vydra, Hübschman, Plašil

"Mám za sebou další povedený rok, protože jsme s Chelsea vyhráli Evropskou ligu a v Premier League nakonec skončili třetí, čímž jsme si zajistili přímou účast v příštím ročníku Ligy mistrů," zamýšlel se nad svým primátem Petr Čech a hned ze sebe vysypal hráče, pro něž by případně hlasoval on.

"Matěj Vydra by vyhlášen nejlepším hráčem druhé anglické ligy, což už něco znamená, byť u nás v Čechách leckdo poznamená, že jde jen o druhou ligu. Jedním z kandidátů na trofej by pro mě byl i Tomáš Hübschman, který si odehrál své v klubu i reprezentaci, stejně jako třeba Jarda Plašil, jenž vyhrál s Bordeaux Francouzský pohár. Tomáš Rosický měl smůlu, že část sezóny promarodil. V jejím závěru ale za Arsenal hrál a hrál výborně, což je příslibem pro reprezentaci před kvalifikací s Itálií," probíral Čech své konkurenty.

Zlatý míč České republiky
1. Petr ČechFC Chelsea1833
2. David LafataFK Jablonec/Sparta Praha871
3. Vladimír DaridaViktoria Plzeň680
4. Theodor GebreSelassieWerder Brémy626
5. Tomáš HübschmanŠachtar Doněck574
6. Pavel HorváthViktoria Plzeň555
7. Matěj VydraFC Watford549
8. David LimberskýViktoria Plzeň495
9. Tomáš RosickýFC Arsenal439
10. Jiří ŠtajnerSlovan Liberec330
11. Tomáš SivokBesiktas Istanbul314
Další pořadí:
12. M.Kadlec (Leverkusen) 274, 13. Plašil (Bordeaux) 200, 14. Kozák (Lazio) 191, 15. Dočkal (Rosenborg) 180, 16. V.Kadlec (Sparta) 168, 17. Krejčí (Sparta) 158, 18. Kováč (Basilej/Liberec) 133, 19. Jiráček (Hamburger SV) 128, 20. Rajtoral (Plzeň) 104, 21. Pilař (Wolfsburg) 95, 22. Kalas (Vitesse) 85, 23. Tecl (Jihlava/Plzeň) 76, 24. Ordoš (Olomouc) 72, 25. Latka (Slavia /Düsseldorf) 63, 26. Vaclík (Sparta) 56, 27. Baroš (Galatasaray/ Ostrava) 52, 28. Suchý (Sp. Moskva) 48, 29. Vácha (Liberec/Sparta) 43, 30. Ondrášek (Tromsö) 34, 31. Procházka (Plzeň) 33, 32. Hušbauer (Sparta) 32, 33. Kolář (Plzeň) 31, 34. Jarošík (Sparta) a Polák (Wolfsburg) 26 bodů.

Sympaťákem ligy Kisel

V rámci slavnostního podvečera byly vyhlášeny i doprovodné ankety, které ve spolupráci s Klubem sportovních novinářů vyhlašují jednotlivé redakce internetových portálů a celostátních novin.

Sport.cz volil jako již tradičně největšího ligového sympaťáka, jímž se suverénně stal klíčový muž pražské Slavie Karol Kisel. Ten byl zároveň vyhlášen i nejlepším cizincem uplynulého ročníku Gambrinus ligy.

Redakce Práva zvolila nejlepším gólmanem sezóny jihlavského Jaromíra Blažka, nejlepším obráncem se stal plzeňský David Limberský, záložníkem liberecký Jiří Štajner a útočníkem pochopitelně nejlepší kanonýr sezóny David Lafata za výkony v Jablonci, resp. Spartě, jenž si navíc odnesl i cenu za nejhezčí gól sezóny.

Pilný ve sbírání trofejí byl i Jiří Štajner, nejlepší záložník a zároveň i nejlepší hráč podle České asociace fotbalových hráčů.

Vítězové anket ročníku Gambrinus ligy 2012-2013
SYMPAŤÁK LIGY (Sport.cz)Karol Kisel (Slavia)
KRÁL LIGOVÝCH TRÁVNÍKŮ (deník Sport)Václav Kadlec (Sparta)
NEJLEPŠÍ HRÁČ PODLE ČAFHJiří Štajner (Liberec)
NEJLEPŠÍ BRANKÁŘ (Právo)Jaromír Blažek (Jihlava)
NEJLEPŠÍ OBRÁNCE (Blesk)David Limberský (Plzeň)
NEJLEPŠÍ ZÁLOŽNÍK (MfDnes)Jiří Štajner (Liberec)
KRÁL LIGOVÝCH KANONÝRŮ (KSN ČR)David Lafata (Jablonec) za 20 gólů.
NEJEPŠÍ TRENÉR (Lidové noviny)Vítězslav Lavička (Sparta)
FAIR PLAY (ČTK)Milan Baroš (Ostrava)
NEJLEPŠÍ CIZINEC (i.dnes)Karol Kisel (Slavia)
NEJHEZČÍ GÓL LIGY (Radio Impuls)David Lafata (Sparta), ve 21. kole do sítě Plzně
BAVIČ TRIBUN (Aha!)Petr Švancara (Brno)
OBJEV SEZÓNY (Česká televize)Stanislav Tecl (Jihlava/Plzeň)
PŘÍBĚH SEZÓNYMilan Baroš (Ostrava)
NEJLEPŠÍ FANOUŠCI (ČR1 Radiožurnál)Viktoria Plzeň
KŘIŠŤÁLOVÁ PÍŠŤALKA, nejlepší rozhodčí (Gól)Pavel Královec
KŘIŠŤÁLOVÝ PRAPOREK, nejlepší asistent (Gól)Martin Wilczek
NEJLEPŠÍ HRÁČ POHÁRU ČESKÉ POŠTY (Deník)Ondřej Vaněk (Jablonec)

Reklama