Hlavní obsah

Vyřazení z Ligy mistrů? UEFA rozhodnutí o trestu pro hříšníky ze Super ligy odložila

Nyon/Praha

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) odložila rozhodnutí o případných sankcích pro 12 elitních klubů z Anglie, Španělska a Itálie, které na začátku týdne ohlásily vytvoření uzavřené Super ligy. Výkonný výbor UEFA uvedl, že zvažuje další kroky. Soutěž se ještě před začátkem rozpadá, po několika dnech oznámilo 10 z 12 týmů odchod z projektu.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Fanoušci Chelsea protestují proti účasti svého klubu v Super lize.

Článek

Účast v Super lize oznámila anglická šestice Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Chelsea a Liverpool, trojice ze Španělska Real Madrid, FC Barcelona a Atlético Madrid a italské trio Inter a AC Milán a Juventus Turín. Uvažovaný projekt vyvolal obrovskou nevoli ze strany fanoušků, hráčů, mezinárodních federací FIFA a UEFA, národních asociací, vedení ligových soutěží i politiků.

UEFA všem 12 klubům pohrozila tvrdými tresty včetně vyloučení z domácích soutěží a hráčům zákazem reprezentace. Zároveň by jim hrozilo vyloučení ze semifinále tohoto ročníku evropských pohárů, v němž se má v příštím týdnu představit pětice z této dvanáctky - tři týmy v Lize mistrů a dva v Evropské lize.

Po ostré kritice jako první stáhla svoji účast šestice z Anglie a postupně odchod oznámilo i kompletní italské trio a Atlético Madrid. Podle předsedy Realu Madrid Florentina Péreze soutěž není zrušena, ale jen odložena.

Petr Čech se snaží přesvědčit fanoušky Chelsea, aby pustili klubový autobus na stadion.

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Případnými tresty pro 12 týmů se měl dnes zabývat výkonný výbor UEFA, podle Sky Sport Italia ale rozhodnutí odložil. Už dříve informoval italský svaz, že trojici ze Serie A nebude sankcionovat. Podle zahraničních médií je nepravděpodobné, že by UEFA sáhla k vyřazení klubů z této pohárové sezony.

"Případ není uzavřen. Výkonný výbor UEFA byl informován o nejnovějším vývoji v superlize. Včetně dostupných možností pro UEFA a kroků, které zvažuje do budoucna," uvedla UEFA v prohlášení.

Fanoušci Chelsea protestovali. Když se ale dozvěděli, že klub vystupuje ze Super ligy, začali slavit

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Reklama

Související témata:
  Dortmund - Atlético dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  Barcelona - PSG dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG