Hlavní obsah

Bilance v derby je strašidelná, děsí se Čelůstka. Slavia vzala Spartě další rekord

Dříve hrával za Slavii, po řadě zahraničních angažmá ovšem při návratu domů zvolil Spartu. A fotbalový reprezentant Ondřej Čelůstka vpadl rovnou do nejhoršího. Zažil tři prohraná derby s celkovým skóre 0:8, tým v rudých dresech tak sešívané neporazil již ve 14 soutěžních duelech. „Naše bilance se Slavií je strašidelná,“ děsí se Čelůstka. Pro červenobílé navíc rekordní...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Zima ze Slavie Praha a Ondřej Čelůstka ze Sparty Praha během prosincového derby.

Článek
Fotogalerie

Rozjetá mašina během výjimečné sezony zdolává jeden rekord za druhým. Většinu z nich bere letenskému rivalovi. Středeční semifinále domácího poháru bylo dalším střípkem do mozaiky.

Fotbalisté Slavie výhrou 3:0 na Spartě vytvořili rekordní sérii v počtu zápasů bez porážky v pražském derby. Červenobílí s odvěkým rivalem neprohráli už 14 soutěžních utkání po sobě a o jeden zápas překonali šňůru letenského soupeře z let 1993 až 1999.

Slávisté neprohráli derby od března 2016, kdy na Letné utrpěli porážku 1:3. Od té doby s rivalem šestkrát zvítězili a šestkrát remizovali v lize a dvakrát ho zdolali 3:0 v semifinále domácího poháru.

Předchozí nejdelší zápasovou sérii v derby bez porážky držela Sparta, která v 90. letech minulého století neprohrála se Slavií 13 soutěžních duelů. Tehdejší šňůra trvala šest let, tedy o necelý rok déle než nynější série červenobílých.

Blíží se k dalšímu maximu

Sparta v derby čtyřikrát za sebou neskórovala, což ale zatím rekord není. V letech 2002 až 2004 nedostali Letenští se Slavií gól v pěti utkáních po sobě. Pražští rivalové spolu od roku 1896 odehráli 299 soutěžních derby.

„Nynější bilance je strašidelná, nemám na to jiných slov. Až moc kruté. Po třech zápasech, co jsem zatím v dresu Sparty proti Slavii odehrál, je to až moc. Tohle si úplně nezasloužíme," běduje sparťanský obránce Ondřej Čelůstka v rozhovoru pro klubovou televizi.

„Šance jsme proti nim měli, taky dostatek, abychom nějaké góly dali. Bohužel nedali jsme, oni je prostě dali. Tohle je varování, musíme to zlepšit," kaboní se český reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie slaví gól během derby na Spartě.

Slávisté naopak věří, že úspěšnou šňůru ještě natáhnou. „Takové zápasy se musí zvládat stále. Spartě nesmíme dát příležitost si myslet, že by nás mohli porazit," laškuje s rivalem obránce či záložník Lukáš Masopust.

Černá série už na sparťany pochopitelně dopadá. Čím dál tím víc.

„Já z toho nemůžu, vůbec to nechápu. Nemám slov," přidává se k Čelůstkovi také útočník Lukáš Juliš, pamětník poslední výhry Sparty v derby.

Reklama

Související témata: