Hlavní obsah

Fajn bilance. Ale mohl jsem dát ještě jednu branku, říká Schick

Praha

Potvrdil skvostnou formu. Český útočník Patrik Schick rozhodl utkání kvalifikace o MS 2022 proti Bělorusku na neutrální půdě v Kazani. Pětadvacetiletý kanonýr na klubové úrovni v Leverkusenu září. A výjimečnou výkonnost potvrdil i v dresu národního týmu. Proti Walesu se v pátek neprosadil, ale v pondělí s Běloruskem vstřelil jeden gól a na druhý přihrál.

Patrik Schick byl u obou gólů českého týmu. V nároďáku mi to celkem pálí, pochvaluje siVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

„Asi mohu být spokojený. Je to fajn bilance. Ale mohl jsem dát ještě jednu branku, jenže já jsem brejk nevyřešil dobře," vracel se tutové příležitosti, kdy po přihrávce od Sadílka běžel sám na brankáře, ale lobem branku netrefil.

„Terén byl fakt hrozný, děsně to skákalo, špatně se nám kombinovalo. Hlavně první dotek byl obtížný. Každopádně já jsem měl volit jednodušší řešení a udělat brankáři dlouhou kličku, pak bych dával do prázdné branky," zpytoval svědomí Schick.

Foto: Roman Kruchinin, ČTK/AP

Čeští střelci: Patrik Schick (vlevo) a Adam Hložek.

Záhy po nevyužité šanci však skvěle naservíroval balon Hložkovi, který při dvanáctém startu v národním dresu slavil premiérovou trefu. „Dostal jsem krásný balon od Patrika. Do sítě moje rána zapadla po teči trošku se štěstím, ale i to se počítá," lebedil si devatenáctiletý útočník, který utnul čekání na brankový zápis.

„Jsem nadšený. Doufám, že jsem smůlu protrhnul. Čekání bylo hodně dlouhé. Snad mi to teď začne padat," doufal Hložek.

Zatímco v prvním poločase hrál na pozici podhrotového útočníka, po pauze nastoupil na levé straně sestavy a změna mu prospěla. „Jde o zcela odlišné pozice. Na místě podhrota jsem zády ke stoperům. Ta proměna byla dána i tím, že do pauzy soupeř bránil hodně důsledně, ve velkém počtu a téměř nám nedával prostor. Ale v druhé půli se hra trošku otevřela, měli jsme více šancí," usmíval se spokojeně Hložek.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Adam Hložek pálí na běloruskou bránu.

„Je fakt, že za vyrovnaného stavu jsme neměli mnoho místa. Až druhým gólem Adama jsme odpor Bělorusů definitivně zlomili," věděl Patrik Schick, jenž byl rád, že po rozpačitém vystoupení v Praze proti Walesu česká sestava předvedla přeci jen lepší výkon, byť proti soupeři o úroveň slabšímu.

„Pro mě jako útočníka to bylo rozhodně lepší představení. Dostával jsem více balonů. Je úplně jedno, jestli z každé akce padne gól. Jsem si jistý, že jsme se zlepšili a možná mohli nasázet i více branek," přemítal Schick v rozhovoru pro Českou televizi.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Trenér českého týmu Jaroslav Šilhavý při utkání s Běloruskem.

Čtyři změny, zejména však nasazení Sadílka do základní sestavy, se prostě osvědčily. „Než si sestava sedla, trošku to skřípalo. Hráli jsme komplikovaně. Ale dokázali jsme vyřešit nebezpečné brejky domácích hráčů," promítal si bitvu o body trenér českého národního výběru Jaroslav Šilhavý.

„Po pauze jsme složení přeskupili, byli kompaktnější, dominovali a mohli přidat i další branky," chválil tým Šilhavý a vyzdvihl výkon Sadílka: „Hrál výborný zápas. V druhé půli na pozici podhrota hrál výborně, odebíral spousty míčů a měl velký podíl na zlepšeném výkonu celého týmu."

Reklama