Hlavní obsah

Rozčarování neskrývali. Kouč Velšanů ze ztracených bodů, Šilhavý z výkonu a komplikací v cestě za druhou příčkou

Praha

Pro trenéra české reprezentace zásah do propočtů. Jaroslav Šilhavý nepočítal, že by jeho tým ztratil s Walesem kvalifikační body i doma. "Chtěli jsme vyhrát, ale remíza je nakonec spravedlivá," přiznával vědom si toho, že jeho mužstvu nahrávalo v boji o druhou příčku ve skupině všechno. Absence hvězdy Velšanů Garetha Balea, ještě víc pak vlastní gól, který si dal hostující brankář Danny Ward a jenž měl českou reprezentaci nasměrovat k vítězství.

Nebyli jsme v dobrém rozpoložení, přiznal po remíze s Walesem trenér Jaroslav Šilhavý. Video: Sport.cz

 
Článek

Nenasměroval, byla ve všech směrech horší, než soupeř z Ostrovů. V pohybu, rychlosti, startu na míč a jeho držení, v soubojích, stejně jako střelbě.

Statistika je v tomto směru ostatně výmluvná - mezi Vaclíkovy tyče mířilo pět střel, na Warda šly jen tři, mimo bránu pálili hosté sedmkrát, Češi pouze třikrát.

„Však jsem také zklamaný, že si neodvážíme tři body, protože jsme měli celý zápas pod kontrolou, dominovali jsme v něm a vytvořili si spoustu šancí. Potvrdilo se, jak jsme se dostali herně daleko. A to bez Garetha Balea," netajil kouč Walesu Robert Page rozčarování, že se jeho mužstvo muselo v pražském Edenu spokojit jen s remízou.

„I proto je boj o druhé místo ve skupině dál otevřený. Z posledních dvou zápasů ve skupině jsme si zasloužili šest bodů a nikoli jen dva. Máme ovšem situaci ve svých rukou, protože v kvalifikaci máme v porovnání s Čechy zápas k dobru."

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Česká radost po vlastním gólu Velšanů.

Kuriózní vlastní gól přitom brankáři Wardovi nevyčítal a nezazlíval. „Takové věci se prostě stávají. Danny je ostatně sám zklamaný nejvíc ze všech. A oprávněně. Jenže on je psychicky silný, což dokázal."

Právě kuriózní vlastní gól náhradního brankáře Leicesteru v úvodu druhé půle měl české reprezentaci v pátečním večeru v Edenu pomoci.

Vždyť šlo o hotový dar z nebes...

„Však po změně stran byl výkon našeho mužstva už lepší než do přestávky. Nebyli jsme v dobrém rozpoložení, hráči měli těžké nohy a z toho pramenily chyby, kterých jsme se dopoustěli. V obraně, stejně jako ve středové řadě. Špatně jsme obsazovali protihráče, nedoráželi je. A týká se to nejen Krále, jehož výkon nebyl ideální, ale třeba i Součka a dalších hráčů," glosoval trenér Šilhavý kvalifikační partii, která jeho týmu nevyšla.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Danny Ward je v bráně Walesu i s míčem.

„V prvním utkání ve Walesu jsme sice prohráli, ale podali jsme tam kultivovaný výkon, doma nám ale soupeř dělal hodně starostí. Rychlostí, pohybem, agresivitou, nasazeným tempem i třeba tím, jak si dovedl poradit, když mu nešla kombinace. Pomohl si Moorovými dlouhými přihrávkami, chodil do přečíslení, jeho akce byly hodně nebezpečné. Mohli jsme být rádi, že jsme z nich neinkasovali," netajil reprezentační kouč, že výkon mužstva měl k jeho představám daleko.

Proto bod bral. A s povděkem, i když zamýšlený atak na druhou příčku ve skupině, a tudíž výhodnější pozici v jarní baráži o Katar, se tím české reprezentaci zkomplikoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českého týmu Jaroslav Šilhavý při utkání s Walesem.

„Pořád jsme ale druzí, ale cestu ke druhému místu už nemáme ve svých rukou. Teď budeme chtít samozřejmě vyhrát nad Běloruskem, proti němuž nám bude scházet vykartovaný Barák, a Estonskem vyhrát, nicméně Wales má zápas k dobru. Hraje ale s Belgií, jenže ale zůstává... Stát se ovšem může cokoli," věří Šilhavý i přes body ztracené s Velšany, že druhé místo v kvalifikační skupině ještě ztraceno není.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články