Hlavní obsah

Smutná chvilka pro fotbal. Zemřel nejstarší žijící československý reprezentant

Svou ligovou kariéru spojil se Spartou, oblékal i dres národního týmu. Ve věku dvaadevadesáti let zemřel ve středu Arnošt Pazdera, vynikající fotbalista a reprezentant. O smutné události informovala jeho rodina. Narodil se 16. září 1929, což znamená, že do fotbalového nebe odešel momentálně nejstarší žijící československý reprezentant. Údaj potvrzuje web Nadace fotbalových internacionálů.

Foto: sparta.cz

Arnošt Pazdera na archivním snímku s bývalým sparťanským kapitánem Davidem Lafatou.

Článek

Začínal v žácích Spartaku Kbely, pak hrál za AFK Chrudim. Odtud odešel na pražskou Letnou a svůj ligový fotbalový život spojil se Spartou, za kterou odehrál čtrnáct let a získal dva mistrovské tituly - v letech 1952 a 1965.

„V rudém dresu odehrál 597 zápasů a nastřílel 115 gólů," poukazuje Sparta v kondolenci na svém twitterovém účtu.

V roce 1965 v šestatřiceti ukončil Arnošt Pazdera svoji kariéru, ve které stačil ještě obléknout dres Tatranu Teplice v roce 1953 a odehrát dva roky na povinné vojenské službě v týmech Tankista Praha a ÚDA (Dukla) Praha v letech 1953 až 1955. V lize nastoupil do 292 utkání a vstřelil 28 branek.

V roce 1952 oblékl poprvé reprezentační dres, celkem odehrál 19 mezistátních utkání a vstřelil v nich tři branky.

„Nezapomenutelným se stal gól po sólu z půlky hřiště v utkání Mezinárodního poháru v maďarské Budapešti. Pazdera čtvrt hodiny před koncem upravil na konečných 4:2, pro Maďary šlo o první domácí porážku po třinácti letech," připomíná web fotbal.cz.

Během své hráčské kariéry dokázal Arnošt Pazdera vystudovat zeměměřičskou fakultu ČVUT.

Reklama

Související témata: