Hlavní obsah

Syndrom Slavia. Bohemians se ve vršovických derby trápí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna osamělá výhra v poslední dvacítce soutěžních vzájemných zápasů. Jen těžko by fotbalisté Bohemians hledali méně oblíbeného soupeře než své vršovické rivaly, jejichž stánek je od kultovního Ďolíčku vzdálen pouze dvě tramvajové zastávky. Nelichotivou bilanci si klokani nijak nevylepšili ani v neděli, kdy Slavii doma podlehli 0:2. „Už to trvá déle, asi nějaký syndrom,“ povzdechl si kouč Jaroslav Veselý.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Veselý po zápase proti Slavii

Článek

46letý trenér má v zádech veleúspěšný minulý ročník, kdy s týmem překvapivě dosáhl na čtvrté místo v konečné tabulce Fortuna ligy, čímž zajistil návrat klokanů do pohárových předkol po 36 letech. Trápení proti Slavii se ale zatím nepodařilo prolomit ani jemu. V lize čelil sešívaným coby šéf lavičky Bohemians čtyřikrát, po výsledcích 1:4, 0:3, 0:6 a čerstvé porážce 0:2 ani jednou nebodoval. Blízko senzaci byl naopak v dubnovém semifinále MOL Cupu. Klokani na horké půdě v Edenu ještě v šesté minutě nastavení vedli, nakonec ale favoritovi podlehli 2:3 po prodloužení. Sečteno a podtrženo – pět duelů, nula vítězství…

„Zní to vážně blbě, ale když mám ty zápasy porovnávat, nejlepší poločas jsme paradoxně odehráli v tom, kde jsme prohráli 0:6. Tam jsme se prezentovali velice dobře, bohužel ale do poločasu inkasovali. Soupeř pak už skóroval prakticky ze všeho,“ vzpomínal na debakl z nadstavbové části posledního ročníku Fortuna ligy.

Fotogalerie

Objektivně nejblíže kýženému triumfu přitom byli Bohemians ve zmíněném pohárovém utkání, kde jim postup doslova unikl o pár sekund. „Tam Slavia měla strašně moc šancí a my je přežili. Někdy prostě máte štěstí, jindy zase smůlu,“ glosoval Veselý. Vzhledem k faktu, že Slavia tehdy na skvěle chytajícího Martina Jedličku vyslala těžko uvěřitelných 28 střel, z čehož polovina směřovala mezi tyče, se jeho na první pohled kontroverznímu názoru nelze tak úplně divit.

Vysvětlení zelenobílého trápení ve vršovických derby je ale možná jednodušší, než se může na první pohled zdá. „Svědčí to o kvalitě Slavie. Hraje velmi dobře, na evropské úrovni. Je to podobné, jako když jsme se potkali s Bodö/Glimt,“ připomněl letní, neúspěšný boj o postup do třetího předkola Konferenční ligy (0:3, 2:4). „Navíc se nám proti ní vždy stane, že nejsme úplně v topu z hlediska kádru. Pohár jsme dohrávali s hráči béčka. Tentokráte jsme měli někoho vykartovaného (Matěj Hybš, Erik Prekop), kvůli dohodě o hostování pak nemohl nastoupit ani Michal Beran. Pak to dopadá tak, že střídáme spíše podle toho, co nám zbyde, a chybí nám typologicky vhodní hráči. Slavia je naopak schopná i po změnách výkon gradovat,“ vysvětloval kouč klokanů.

Toho, že Bohemians jsou pro Slavii oblíbeným soupeřem, si pochopitelně všiml i Jindřich Trpišovský. „Týmy na sebe vždy mají nějakou vazbu. Když se vám někoho daří porážet, více si na něj věříte,“ uvědomuje si trenér sešívaných. „Navíc nám vyhovuje styl hry Bohemians. Často dáváme první góly, trefíme se i do rozestavení. Vyhrajeme prvních pár soubojů, Bohemku to pak stojí hodně sil. Nepouštíme ji do hry na brejky, má to pak hodně složité,“ uzavřel Trpišovský.

Reklama

  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.