Hlavní obsah

Všechno v pořádku není, ale klidnější teď už jsem, přiznává Šilhavý po výhře v generálce

zp, dosSport.cz

Po lekci od italské squadry výhru v posledním předšampionátovém testu nutně potřebovali, tím se trenér české reprezentace netajil. Ani před úterní konfrontací s Albánií, ani po ní. „Ne že by bylo úplně všechno v pořádku, to určitě ne, ale vítězství mě uklidnilo. A i s motivací na první zápas na šampionátu nám pomůže,“ kvitoval Jaroslav Šilhavý, že jeho tým dovedl duel s nepříjemným protivníkem z Balkánu k vítěznému konci a naladil se tak před úvodním duelem mistrovství Evropy proti Skotsku do pozitivní tóniny.

Trenér Jaroslav Šilhavý je po zápase s Albánií klidnější. Chválil stoperyVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

V Glasgow, kam se český tým vydá už v pátek, tedy s dostatečným předstihem před úvodním pondělním střetnutím skupiny, ji bude potřebovat. Skotové totiž budou přinejmenším stejně nepříjemní, tvrdí, houževnatí a v domácím prostředí zarputilí, jako Albánci. A nejspíš ještě víc, protože na pražské Letné šlo v úterý přece jen pouze o přípravu.

„Ale potřebnou a prospěšnou, protože jsme se potřebovali zklidnit po zápase v Itálii, po němž jsme byli přece jen trochu opaření," přiznával reprezentační trenér, že o pozvednutí sebevědomí a navození pozitivní atmosféry v mužstvu šlo v první řadě.

„Hráči se potřebovali přesvědčit, že dokážou navázat na předchozí zápasy. Svedli to, i když nešlo rozhodně o jednoduchý zápas. Soupeř hrál velice dobře, protože má ve svém středu nepříjemné, rychlé a běhavé hráče, kteří hrají v kvalitních ligách, takže šlo o skvělou prověrku," glosoval Šilhavý tolik potřebnou výhru 3:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rey Manaj z Albánie a český útočník Patrik Schick během přípravného utkání před ME.

Nezapomněl přitom svůj tým pochválit nejen za vítězství, ale i za předvedený výkon. „V prvním poločase jsme hráli hodně náročný fotbal, v němž byla kvalita i potřebné nasazení. Škoda jen nevyužitých šancí, protože náskok by nás uklidnil, a klidnější by byl i další průběh utkání. Nebyl to samozřejmě výkon bez chyb, ale spousta pozitivního v něm bylo."

Slova chvály měl samozřejmě pro Masopusta s Coufalem a jejich fungující spolupráci, stejně tak oceňoval i výkon stoperské dvojice Čelůstka - Kalas.

„Sehráli skvělý zápas. Hráli jsme vysoký presink, takže museli zvládnout souboje jeden na jednoho, nesměli udělat chybu a vedli si výborně. Albánci se sice do několika příležitostí dostali, ale nebylo jich mnoho," pochvaloval si, že na rozdíl od zápasu s Itálií tentokrát defenzíva fungovala.

I z toho by se dalo dedukovat, že v pondělí v Hampden Parku v Glasgow vsadí Šilhavý nejspíš na stejnou jedenáctku, jakou postavil proti Albánii.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Nechci předjímat a garantovat hráčům místo v sestavě, ale v úvahách o sestavě nás zápas přece jen trochu posunul. Ale jen chybí ještě několik dnů a čeká nás ještě pár tréninků. Věřím ale, že na první utkání proti Skotům budeme dobře připraveni," pravil diplomaticky reprezentační kouč.

Reklama

Související témata: