Hlavní obsah

České týmy v Amsterdamu na stupně vítězů těsně nedosáhly

Prestižní třídenní turnaj v Amsterdamu se během uplynulého víkendu, stal poslední herní prověrkou pro české týmy před WUCC 2010. Ženský tým Hot Beaches i mužstvo Silence shodně obsadili 4. místo. Turnaj Windmill Windup v letošním roce hostil 38 Open týmů a 16 ženských celků. Celkovými vítězi se stali v Openu Flying Angels Bern, ženskou kategorii pak ovládly Němky ze Saurlachu - Woodchicas.

Foto: Petr Kotěšovec

Turnaj v Amsterdamu byl poslední prověrkou pro Silence a Hot Beaches před blížícím se mistrovství světa klubů v Praze.

Článek
Fotogalerie

Zajímavostí turnaje je herní systém Swiss Draw inspirovaný systémem, kterým se hrávají šachové turnaje. Týmy nejsou rozřazeny klasicky do skupin, ale každým zápasem průběžně upravují své nasazení. Pro výpočet nasazení je důležitý bodový rozdíl skóre, proto nestačí zápasy „jen“ vyhrávat, počítá se každý skórovaný bod. Po pěti kolech Swiss Draw postupuje prvních osm týmů do vyřazovací fáze turnaje – čtvrtfinále, semifinále a finále.

Hot Beaches

Hot Beaches na turnaj přijely téměř v kompletní sestavě 20ti hráček, chyběly jim tři členky základu – Veronika Šedová, Zuzana Heráfová a Markéta Šoutová. V rozřazovacích kolech HB porazily německé Jinx 10:8, v druhém utkání zaváhaly a podlehly francouzskám z Yaka vysoko 4:15, prohra jim do cesty postavila Britky z Iso, které HB porazily hladce 15:2 a naskočily tak na vítěznou vlnu.

V druhém hracím dni HB suverénně porazily domácí Primavera Holandese 15:3 , v dalším utkání je čekal vyrovnanější souboj s Copenhagen, který si také nenechaly utéct a pohlídaly si vítězství 15:10. Hladce tak  postoupily do top 8. Čtvrtfinálové utkání bylo pro HB zadostiučiněním, když Yaka oplatily porážku a zvítězily 15:10. Tím ale vítězná série skončila.

V nedělním semifinále HB podlehly Woodchicas 8:15, Chicas už od začátku nasadily těsnou obranu a jistou a trpělivou hru, na které HB nenašly recept. Chuť si nespravily ani v utkání o třetí místo, když podlehly Finkám z Viima 9:15. V zápasu o bronz si HB nechaly utéct začátek, když prohrávaly 1:5, pak se snažily o návrat do hry, nutily soupeřky k chybám dobrou obranou, ale získané disky nedokázaly proměňovat v body.

Turnaj pomohl odhalit nedostatky ve hře HB, chybí souhra zejména v útoku, je potřeba dokonale secvičit ještě několik útočných strategií a signálů. V tom by mělo pomoct soustředění týmu, které proběhne následující víkend. Zdálo se taky, jak poznamenala druhá trenérka týmu Kristina Medková , že soupeřky měli „mnohem větší hlad po disku a chuť hrát“.

Silence

Silence vstoupli do turnaje nadějně, když bez problémů porazili francouzské juniory do 23 let. V druhém zápase proti dalšímu francouzskému týmu Iznogood však více než se soupeřem bojovali s nepřízní počasí. Kombinace větru a deště dala v druhém poločase vzniknout příliš velkému množství nevynucených chyb, kterých soupeř s přehledem využíval. Porážka poslala Silence do nižších pozic průběžného pořadí. Pokud měli myslet na účast ve čtvrtfinále, bylo potřeba již jen vítězit.

V třetím a posledním pátečním zápase sice Silence porazili belgický tým Gentle, nepodařilo se jim však využít tříbodové vedení a nechali soupeře hru v samém závěru zdramatizovat. Nejtěsnější výhra 15:14 tak nepřinesla velký bodový zisk a Silence tak zůstali na průběžném 13. místě. Do konce rozřazovacích zápasů zbývaly jen dva zápasy, během kterých se tým chtěl probojovat do první osmičky.

V sobotu již byli Silence daleko jistější v útoku a své body potvrzovala i obranná lajna. Díky tomu porazili irský tým Rebel ultimate poměrně vysoko 15:10 a posunuli se na osmé místo. Poslední rozřazovací zápas odehráli Silence proti týmu holandských masters (hráči nad 32 let)s názvem Red Lights. Proti zkušeným a zároveň stále velmi intenzivně hrajícím soupeřům potvrdil český tým svou sobotní formu a nečekaně výraznou výhrou 15:8 se posunul na 5 místo.

Silence tak čekalo kýžené čtvrtfinále proti německým mistrům Feldrenner. Ve vyrovnaném zápase nakonec Silence dokázali zvítězit těsně 15:13 a postoupili do semifinále. To se hrálo ještě v sobotu večer, týmy tak čekal čtvrtý zápas během jednoho dne.

Semifinálovým soupeřem Silence byli švýcarští Freesepeed. S těmi český tým minulý rok prohrál ve finále amsterdamského turnaje,  na následujícím klubovém mistrovství Evropy je však o bod porazil. Dal se tedy očekávat napínavý zápas. Oba týmy měly v Amsterdamu početné sestavy a tak se i přes únavu po třech zápasech hrálo od začátku ve vysokém tempu. Švýcaři se ujali vedení hned v úvodu zápasu. Silence pak několikrát ubránili, ale nedokázali skórovat proti silnému větru. Po poločase nastoupilo do obrany několik zkušených rozehrávačů z útočné sestavy a také díky tomu se ve vyhroceném závěru zápasu podařilo skóre srovnat. Nakonec však Freespeed dokázali vybojovat poslední bod a výsledkem 11:12 poslali Silence do nedělní hry o bronz.

Třetí místo se Silence pokusili získat v zápase proti dánskému týmu Ragnarok. Ve velmi čisté hře se obraně Silence podařilo vzít soupeři jednou jejich útok, jinak se hrálo bez breaků a s minimem turnoverů. Český tým si tak držel jedno- až dvoubodový náskok až do stavu 14:13. Pak si však útok Silence vybral své jediné tři chyby, které Ragnarok využil a v momentě, kdy už to ani sám nečekal, otočil skóre na vítězných 15:14.

Medaile tedy na český tým v Amsterdamu nezbyla. V silné konkurenci však ukázal, že i v neúplné sestavě (v útoku chyběl Vojtěch Palouš, Marek Holický či Jaromír Koubek, obrana byla oslabena o Ondřeje Boušku, Vojtěcha Prušáka, Petra Haeringa a Jiřího Šmída) je schopen hrát vyrovnané zápasy proti nejlepším týmům kontinentální Evropy.

Také Silence čeká příští týden soustředění. Program se bude odvíjet především ze zkušeností z posledního přípravného turnaje před WUCC. Podle jednoho z trenérů Františka Fencla půjde především o zlepšení útočné fáze obranné sestavy, vypilování handlerské rozehrávky útoku a poslední trénink dlouhých přihrávek. V plánu je také několik herních signálů.

Celkové pořadí:
Women:
Woodchicas
Tequila Boom Boo
Viima
Hot Beaches
Copenhagen
Lotus Ultimate
Yaka
Jinx
MissB
Dirty Olive
Primavera
Seagulls
CUSB Dumps
Iso
Germanys Next To
U23 Germany
Open:
Flying Angels Bern
Freespeed
Ragnarok
Silence
Feldrenner
M.U.C.
Scunts
Iznogood
RedLights
CamboCakes
thebigez
Flying Bisc
Frisbee Family P
Gentle
Mor Ho!
Hardfisch
Barry White
Rebel Ultimate
Hallunken
Solebang
U23 Germany
Eul'chtimate
Sun
PUF
YeaHaw!
CUS Bologna
My Friends and M
KoBOLd
Gummibaerchen
30U23 France
31Aye-Aye
32Fammi un tre dit
33Carapedos
34Flyght Club
35Tsunami Vintage
36UL Ninjas
37The Vincables
38Red Leicester Ul

Reklama