Hlavní obsah

Prague Devils kralovali prvnímu ročníku Prague Winter. Zlato v ženské kategorii putuje do Hamburku

Štěpán Materna

V areálu tréninkového střediska pražské Sparty se konal o víkendu premiérový ročník halového turnaje Prague Winter. Oproti klasickým halovým turnajům se hrálo na kvalitní umělé trávě. I když byla hřiště menší a hrálo se pět proti pěti, mohli se tak hráči alespoň částečně cítit jako venku.

Foto: David Průcha

Ve finále dvou pražských týmů porazili Devils suverénně Terrible Monkeys.

Článek
Fotogalerie

Turnaje se zúčastnilo 16 open týmů z Německa, Rakouska, Polska a České republiky. V ženské kategorii bojovalo dalších 7 týmů, mezi nimi i jeden italský.

Sobota rozřazovací

V open kategorii se v sobotu rozhodovalo o tom, kdo postoupí do první poloviny a kdo bude hrát nejvýše o deváté místo. V čtyřčlenných skupinách tak šlo o to, vyhrát alespoň dva zápasy. To se nepovedlo ani jednomu ze tří polských týmů, ačkoliv minimálně polský tým Astro Disco přijel s vysokými ambicemi. V horní půli zůstali Češi, Rakušané i Němci.

Po úvodních třech zápasech následovaly dvě hry ve čtvrtfinálových skupinách. Roli favorita potvrdili Prague Devils, kteří vítězili s jednoznačnou převahou. O další místa v jejich skupině se dělili pražští Terrible Monkeys a Tios a německý tým Gummibärchen. Komplikovanější situace byla v druhé čtvrtfinálové skupině, kde si všechny týmy odnesly jednu výhru a na první místo mohl pomýšlet kterýkoliv z nich. Černý Petr v podobě čtvrtého místa ve skupině a čtvrtfinále proti silným Prague Devils zbyl díky jednomu pokaženému zápasu na pražský tým FUJ.

Ženské týmy hrály v sobotu každý s každým. Umístění v první čtyřce a účast v nedělním semifinále si zajistily ženy ze Žluté zimnice, Němky Dresden Undercover a Seagulls a italský tým Frasba dal Lac.

Neděle vyřazovací

V obou kategoriích se v neděli hrály již vyřazovací zápasy. Prague Devils a vídeňští thebigEZ prošli čtvrtfinálovými zápasy kategorie open bez zaváhání. Zato druhá dvě čtvrtfinále přinesla bitvy do poslední minuty. V pražském derby skončil čas za stavu 9:9, když Terrible Monkeys útočili na vítězství proti Žluté zimnici. Ztratili však disk při finální přihrávce a dali tak šanci na vítězný bod soupeři. Žlutá zimnice nedokázala nabízenou šanci využít a nedošla ani do poloviny hřiště. Druhý pokus na postup do semifinále si již Monkeys nenechali ujít.

Devátý nasazený tým Tios, složený z českých masters (hráči nad 33 let), ztrácel na německého soupeře Drehst’n Deckel jeden až dva body a zdálo se, že není schopen přinutit Němce k chybě. V samotném závěru však Tios zvrátili vývoj zápasu a poprvé se ujali vedení rozhodujícím bodem po skončení času.

O překvapení v ženské kategorii se postaraly Italky Frasba Dal Lac, které v napínavém semifinále vyřadily domácí favoritky turnaje Žlutou zimnici. Díky tomu se ženské finále odehrálo bez české účasti. Proti Frasba Dal Lac v něm nastoupily Seagulls z Hamburku a jednalo se o dramatičtější ze dvou nedělních finálových klání. Ke konci napínavého zápasu vedly Italky o bod a útočily na vítězství. Seagulls se s tím však odmítly smířit a tlačily soupeřky k řadě chyb. Dlouhý bod s velkým počtem turnoverů stál oba týmy mnoho sil a ačkoliv se hráčky Frasby několikrát dostaly na hranici koncové zóny, byly to nakonec Němky, kterým se podařilo vyrovnat. Italky zahajovaly další, rozhodující bod útokem. Po několika přihrávkách se však dostaly pod tlak a při handblocku ztratily disk. Seagulls rychle rozehrály a tentokrát bez zaváhání skórovaly vítězný bod turnaje.

Ve finále kategorie open si neporažení Prague Devils rychle vypracovali vedení 6:1 proti Terrible Monkeys a tím de facto rozhodli zápas, který již nepřinesl žádné divácky atraktivní drama. Spolu se Seagulls se tak mohli radovat z ručně malované turnajové trofeje z tvůrčí kavárny Vypálené koťátko.

Cenu Spirit of the Game získaly druhé Frasba Dal Lac a čtvrtí Tios.

Výsledky

Kategorie ženy:
1. Seagulls (Německo)
2. Frasba dal Lac (Itálie)
3. Žlutá zimnice (ČR)
4. Dresden Undercover (Německo)
5. Prague Devils (ČR)
6. Box (Rakousko)
7. Terrible FUJ (ČR)
Kategorie open:
1. Prague Devils (ČR)
2. Terrible Monkeys (ČR)
3. thebigEZ (Rakousko)
4. TIOS (ČR)
5. Žlutá zimnice (ČR)
6. Drehst'n Deckel (Německo)
7. FUJ (ČR)
8. Gummibärchen (Německo)
9. amPullen (Rakousko)
10. DiscoBoyez (Rakousko)
11. Astro Disco (Polsko)
12. Trouble Band (ČR)
13. Atruc (ČR)
14. Zdobywcy Oskarów (Polsko)
15. RJP Squad (Polsko)
16. Frisbee Fieber (Německo)

Reklama