Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:1 PPStezka k bodům. Výborný brankář zajistil Čechům výhru v prodloužení nad Švédskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Kovář 1 : 0
43. Wallmark 1 : 1
61. Klok 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejová reprezentace vstoupila do turnaje Euro Hockey Tour vydřenou výhrou nad domácím týmem. O vítězství 2:1 rozhodla v prodloužení. Kapitán Jan Kovář se podílem gólem i asistencí na obou brankách, skvěle zachytal brankář Aleš Stezka. V pátek má tým volno a v sobotu v poledne jej čeká duel proti Finsku, v neděli turnaj završí duelem se Švýcarskem.

Foto: Anders Bjuro, ČTK/AP

Český gólman Aleš Stezka zasahuje proti dorážce Andreho Peterssona.

Článek
Fotogalerie

Byl to zápas, který se hned od úvodu odehrával ve svižném kvapíku. Oba týmy zvolily bruslařsky náročnou strategii, zároveň poctivě bránily, a tak navzdory koukatelné hře, byla první třetina poměrně skoupá na šance. I tak v 8. minutě nabil Lakatoš Smejkalovi, který jen těsně minul. O pár minut později zase Zábranský trefil tyč, aby se přece jen Češi dočkali vedení. V přesilovce rychlými přihrávkami objel puk celou útočnou třetinu, pak Lakatoš ostře vypálil od modré. A byť ránu Johansson vyrazil, tak Kovář stál před ním a puk „zametl" do branky.

Skvělý návrat kapitána, který rok v reprezentaci chyběl.

Foto: Anders Bjuro, ČTK/AP

Český útočník Jan Kovář (vlevo) slaví se spoluhráči úvodní branku utkání se Švédskem.

Obraz hry pak ve druhé třetině výrazně proměnily přesilovky. Švédsko hrálo hned v úvodu dvě za sebou, avšak Stezka i jeho parťáci před ním si střely a možné dorážky pohlídali. "Švédové na nás ve druhé třetině vlítli. Výkon jsme ovšem odvedli na jedničku, i když je vždycky co zlepšit. O to je cennější, že jsme to dnes týmově zvládli," řekl Stezka v rozhovoru pro Českou televizi.

To Čechům se jejich početní výhoda ani v nejmenším nepodařila, ovšem jen chvíli po jejím konci si na přihrávku Kovařčíka sjel Klok, ale zblízka trefil pouze připraveného švédského gólmana. Pak domácí zvýšili tempo, Lindholm ujížděl sám na Stezku, ale puk netrefil ideálně. O chvíli později byl blízko Brännström, ale ani on českého gólmana nepřelstil. Stezka chytal výtečně, hráči v poli před ním zase poměrně poctivě plnili první Jalonenovo přikázání „o hokeji celé pětice", a tak i po 40 minutách drželi Češi hubené vedení.

O něj však přišli na začátku třetí části. Wallmark si nabruslil od modré čáry mezi kruhy, dostal přesný pas a střelou švihem se nemýlil.

Foto: Anders Bjuro, ČTK/AP

Švéd Emil Larsson (vlevo) v souboji s Lukášem Jaškem během utkání Euro Hockey Tour v Malmö.

Pak domácí tým dupal, agresivní hrou a forčekinkem Čechy dostával pod tlak a měl řadu vyložených šancí. Obránci nestíhali, jejich přihrávky často nenacházely spoluhráče, nicméně díky Stezkovi se stav nezměnil a duel tak šel do prodloužení. V něm pláchl Kovář, předložil milimetrovou přihrávku Klokovi, jenž zajistil českou výhru.

"Byl jsem nervózní celý den. Byla to obrovská rychlost oproti extralize, snažil jsem se na to nemyslet, zvyknout si na to tempo a odvést maximum. Jsem rád, že jsme to zvládli a děkuji trenérům za důvěru. Snad ve výkonu budeme pokračovat v celém turnaji a získáme co nejvíc bodů," uvedl Stezka, jenž si vysloužil cenu pro nejlepšího hráče utkání.

Švédské hokejové hry v Malmö, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Česko 1:2 v prodloužení (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 43. Wallmark (Dahlén, E. Larsson) - 18. Jan Kovář (Lakatoš, Zámorský), 61. Klok (Jan Kovář, Chlapík). Rozhodčí: Heikkinen, Brander (oba Fin.) - Lundgren, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 5136.
Švédsko: Lars Johansson - L. Bengtsson, Lennström, Pudas, Djuse, Granberg, Alsing, Häman Aktell - C. Klingberg, Lander, Nordström - Petersson, P. Lindholm, Brännström - E. Larsson, Wallmark, Dahlén - Sörensen, J. de La Rose, Lindberg - A. Bengtsson. Trenér: Sam Hallam.
ČR: Stezka - Zámorský, Jordán, J. Jeřábek, Kempný, L. Zábranský ml., Klok, Pýcha, Vála - Chlapík, Jan Kovář, H. Zohorna - Lakatoš, Sobotka, Smejkal - M. Kovařčík, Jašek, Hrabík - O. Beránek, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Vše o zápasu Švýcarsko - Finsko naleznete zde
Tabulka turnaje:
1.Finsko101006:52
2.Česko101002:12
3.Švýcarsko100105:61
4.Švédsko100101:21
Tabulka EHT:
1.Švédsko7231120:1413
2.Česko7311215:1712
3.Finsko7212223:2210
4.Švýcarsko7023217:227

Reklama