Hlavní obsah

Jeřábek se těší na čtvrté Winter Games. Obrovský zážitek pro všechny, snad vyjde počasí, přeje si

Není jediný, kdo má z aktérů pátečního utkání mezi Třincem a Kometou (od 18.30 hodin) v Bratislavě zkušenosti se zápasem pod otevřeným nebem. Obránce Ocelářů Jakub Jeřábek nicméně jako by tyto zápasy přitahoval. S Plzní hrál v roce 2016 proti Brnu (2:5), o rok později v NHL s Montrealem proti Ottawě (0:3) a v roce 2018 se s Washingtonem konečně dočkal i vítězství nad Torontem (5:2).

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Jakub Jeřábek se spoluhráči z Třince oslavuje branku.

Článek

„Je to obrovský zážitek pro všechny, ale hodně záleží na počasí. Pamatuju, že v Ottawě bylo nějakých minus sedmnáct stupňů. Do rukavic jsme si tehdy dávali takové hřejivé polštářky a někteří sic je cpali i do bruslí," usmívá se při vzpomínce na zámořskou zkušenost Jeřábek.

„To teď nehrozí, má být nad nulou. Tak snad nebude pršet, nebo foukat vítr, ten je nejhorší. Když je počasí špatné, tak to s hokejem má jen málo společného. Je potřeba hrát jednoduše," připomíná úskalí hokeje mimo zimní stadion třinecký obránce.

Přípravy na Winter Games v BratislavěVideo: Sport.cz

Jeřábek si před touto sezonou při návratu ze zahraničí místo mateřské Plzně vybral mistrovský Třinec a zahraje si tak proti Kometě na fotbalovém hřišti podruhé v kariéře. Před sedmi lety se hrálo na nyní už osiřelém stadionu Zbrojovky Za Lužánky, nyní se Oceláři postaví Brňanům na bratislavském Tehelném poli s kapacitou pro více jak 22 tisíc fanoušků, kde má domov fotbalový Slovan Bratislava.

WINTER GAMES NA OBRAZOVCE O2 TV
Předzápasovým studiem provede moderátor Jan Homolka rovnou s dvojicí expertů, kterými pro tento výjimečný duel jsou určeni Jakub Koreis a Roman Málek. O2 TV Sport připravuje rozsáhlejší studio a atraktivní program včetně hostů, reportáží nebo vstupů našich reportérů, kterými budou Tereza Kubíčková a Jan Hrabal. Samotný přímý přenos pak komentuje zkušené duo Tomáš Zetek, Jan Velart.

„Z toho zápasu v Brně si především pamatuju to, že jsme se na to s klukama hodně těšili. I na trénink, který byl na den předem. Bylo to pro nás něco nového. Na utkání pak byla skvělá atmosféra, jenom podmínky tam tehdy byly trochu bojové. Ale s tím se muselo počítat," říká 31letý plzeňský rodák.

„Převlíkali jsme se v hlavní hale, pak jsme jeli oblečení rovnou v dresech až na stadion. Počasí si už moc nevybavuji, ale byla zima. Určitě bylo pod nulou. Myslím, že i docela foukalo a led nebyl úplně ideální. A co si tak vzpomínám, tak jsme prohráli (2:5)," loví z paměti Jeřábek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Led na Národním fotbalovém stadionu v Bratislavě jako první vyzkoušeli junioři HC Slovan Bratislava a Hoba Bratislava

I přes možné nástrahy se na své čtvrté Winter Classic, které se konají u příležitosti sta let hokejového Slovanu Bratislava, znovu těší. „Hlavně pro slovenské kluky, kterých máme v týmu dost, to bude speciální," připomněl Jeřábek, že v Třinci působí osm Slováků, v Brně čtyři. „Do Bratislavy to není daleko, věřím, že přijede hodně lidí, jak od nás, tak z Brna. Kometa má skvělé fanoušky, určitě bude parádní kulisa," dodává.

Dnešní zápas je dohrávkou 18. extraligového kola. V roli domácích vyjedou na led Třinečtí. Přijdou tak o výhodu domácího prostředí. „V tomhle utkání to asi roli hrát nebude. I pro Brno to bude nové. Věřím, že se bude fandit oběma týmů a hlediště bude zbarvené pěkně do červeno modra."

V zámoří zápasy Winter Classic doprovází bohatý kulturní program. Podobné to bude také v Bratislavě, kde bude zápasu mezi Třincem a Brnem předcházet koncert slovenského zpěváka Lukáše Adamce a v průběhu utkání zazpívá Dominika Mirgová. „V Ottawě měl po druhé třetině vystoupení zpěvák Bryan Adams," vzpomíná Jeřábek. „Největším zážitkem ale bylo, že jsme si na akci mohli vzít rodiny, což teď bude stejné. To bylo moc fajn," říká Jeřábek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vše je připraveno.

Třinec a Brno nebudou jediným českým klubem, který se na Winter Games 2023 v Bratislavě představí. V neděli od 14 hodin se domácímu Slovanu postaví hokejové legendy Sparty Praha.

PROGRAM WINTER GAMES 2023 V BRATISLAVĚ
PÁTEK 13. LEDNA: Oceláři Třinec – Kometa Brno (18.30)
SOBOTA 14. LEDNA: HK Dukla Trenčín – HKM Zvolen (18.30)
NEDĚLE 15. LEDNA: HC Slovan Bratislava „OLD BOYS“ - HC Sparta Praha „OLD BOYS“ (14 hodin)
HC Slovan Bratislava – HC Košice (18.30)
JAKUB JEŘÁBEK NA WINTER GAMES
2016: Kometa – Plzeň 5:2 (Za Lužánkami Brno, 18 514 diváků)
2017: Ottawa – Montreal 3:0 (TD Place Stadium, 33 959 diváků)
2018: Toronto – Washington 2:5 (Navy-Marine Corps Memorial Stadium, 29 516 diváků)
2023: Třinec – Kometa Brno (Tehelné pole Bratislava, kapacita 22 500 diváků)
(tučně označené jsou týmy, v nichž hrál Jakub Jeřábek)
ČESKÁ EXTRALIGA A WINTER GAMES
2011: Pardubice – Kometa Brno 4:2 (17 140 diváků)
2016: Kometa Brno – Plzeň 5:2 (18 514 diváků)
Kometa Brno – Sparta Praha 2:4 (21 500 diváků)
2020: Litvínov – Sparta 2:3 (v Drážďanech, 32 009 diváků)

Reklama