Hlavní obsah

Litvínovská mistrovská euforie. Lukeš věděl, že nesmí plašit, Francouz se málem rozbrečel

Litvínov po 56 letech čekání poprvé sáhl po hokejovém titulu. Ve chvíli, kdy už mu všichni přestávali věřit, urval extraligové prvenství výhrou 2:0 v sedmém utkání finálové série na třineckém ledě. Odvěká touha Litvínova usednout na domácí trůn tak došla naplnění na druhém konci republiky za potlesku a uznání slezského publika.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Litvínova Pavel Francouz se raduje s pohárem z vítězství.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Litvínova oslavují mistrovský titul

Ručinský kouří vítězný doutník.

Dramatický duel rozhodly dva Lukešovy góly, přičemž trumfem vítězů byl v brance bezchybný Pavel Francouz, jenž pochytal všech 36 střel Ocelářů. „Bylo to obrovsky těžké. Jak běžel čas, tak se čekalo, kdo dá první gól. Byl jsem moc rád, když jsme to dokázali my," líčil do televizní kamery šťastný litvínovský gólman, jenž během série držel 173 minut v řadě neprůstřelnost. Šestý finálový zápas, jako jediný v celém play off nedochytal, ale v rozhodující bitvě parádním způsobem zamknul branku.

Ještě nikdy se v historii extraligy nečekalo v sedmém zápase play off tak dlouho na gól. Padl teprve po 52 minutách a 54 sekundách hry, když Lukeš pohotově poslal kotouč do třinecké sítě. Domácím se nepovedla rozehrávka, puk zachytil na modré čáře Sklenička a jen ho nahodil na branku, ale zablokovaný kotouč se odrazil k Františku Lukešovi, jenž nezaváhal. „Hráli jsme svoji hru a pořád si říkali, že nesmíme plašit a počkat si na šance," tvrdil střelec večera.

Třinec přitom ve 46. minutě po závaru dostal dokonce puk za brankovou čáru, jenže rozhodčí odjel konzultovat situaci u videa. Nakonec dostal doporučení gól neuznat, protože Hrňa udělal aktivní pohyb nohou ve formě kopnutí. Nejproduktivnější třinecký hráč v play off byl tak trochu za smutného hrdinu, už v první třetině trefil tyčku.

Nikdy jsem nic nevyhrál, titul je nejvíc, říkal útočník

Třinec v poslední minutě zkoušel ještě power play, ale ztratil puk a byl to znovu Lukeš, kdo dostal puk do sítě. „Nikdy jsem nic nevyhrál, pro mě je titul absolutně nejvíc. Titul, to je velká euforie a připadá mi neuvěřitelné, co se nám povedlo," vykládal litvínovský útočník.

Francouz překonával obrovské dojetí. „Bál jsem se, aby nám to soupeř zase nevyrovnal na konci jako při pátém zápase, ale kluci tam obětavě skákali do střel a když jsme pečetili výhru při power play Třince, tak jsem se málem rozbrečel. Rozhodla litvínovská týmovost, za naši partu dám ruku do ohně," vykládal Francouz.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice