Hlavní obsah

Sparta - Č. Budějovice 1:5První třetina, pak už nic. Pražané i potřetí v sezoně podlehli Motoru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Horák 1 : 0
27. Doležal 1 : 1
37. Valský 1 : 2
40. Pech 1 : 3
47. Pech 1 : 4
50. Piskáček 1 : 5
Záznam online reportáže

Hokejisté Českých Budějovic zvítězili ve 40. kole extraligy na ledě Sparty 5:1 a porazili ji i potřetí v sezoně po dvou domácích výhrách. Pod čtvrtý triumf Motoru z posledních pěti zápasů se třemi body za dvě branky a asistenci podepsal Lukáš Pech, který se díky součtu 250 branek v domácí nejvyšší soutěže a reprezentaci stal 72. členem Klubu hokejových střelců deníku Sport. Dva body (1+1) zaznamenal útočník Pražanů Zdeněk Doležal, který v Motoru hostuje ze Sparty. Jihočeši se posunuli na osmé místo tabulky, sparťané po třech výhrách klesli na desátou pozici.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Erik Thorell ze Sparty a Jindřich Abdul z Českých Budějovic.

Článek

Před úvodní buly Sparta ocenila útočníka Formana, který v jejím dresu jako 13. hráč v klubové historii nastoupil do 500. zápasu. Domácí začali aktivně, Thorell ale gólmana Hrachovinu nepřekonal a neprosadil se ani Forman.

Na druhé straně neuspěl ve 12. minutě Pech. Pražané se prosadili v 15. minutě těsně po skončení své přesilové hry. V ní ještě kapitán Řepík netrefil poloodkrytou branku, ale o chvilku později Chlapík našel před brankovištěm zakončujícího Horáka. Ten mohl v závěru úvodního dějství zvýšit, jenže před Hrachovinou těsně minul.

Na začátku druhé třetiny hostující Doležal nastřelil tyčku a Horák na druhé straně v početní výhodě z bezprostřední blízkosti minul. V 27. minutě Motor vyrovnal, když Doležal z úhlu našel mezeru mezi Salákovými betony. Jihočeši převzali iniciativu a kapitán Gulaš v polovině utkání málem obrátil skóre, jenže přestřelil.

Gól domácích neplatil

V 35. minutě při hře čtyři na čtyři si Chlapík nabruslil do mezikruží a překonal Hrachovinu. České Budějovice si však vzaly trenérskou výzvu a kvůli postavení jednoho ze sparťanů v hostujícím brankovišti rozhodčí gól odvolali.

Místo toho šli v 37. minutě do vedení hosté. Salák se nedohodl s obráncem Poláškem, odkryl puk a Valský skóroval. V závěru prostřední části zvýšil po přečíslení dva na jednoho po Vondrkově přihrávce Pech.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jakub Valský z Českých Budějovic (vpravo) střílí gól.

Ještě do minulé sezony opora Sparty ve 47. minutě střelou z kruhu do horní části branky zařídila čtvrtý gól Motoru. Pech zaznamenal v extralize 248 branek, další dvě vstřelil v reprezentaci.

Saláka vystřídal Machovský, který se však neuvedl dobře. V polovině třetího dějství ho zadák Piskáček překonal v oslabení prudkou střelou přes celé hřiště. Bývalý kapitán Sparty se zapsal mezi střelce v extralize premiérově od ledna 2020.

Motor zvítězil v nejvyšší soutěži na ledě Sparty po pěti zápasech poprvé od listopadu 2011.

40. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - Motor České Budějovice 1:5 (1:0, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 15. R. Horák (Chlapík, Sobotka) - 27. Z. Doležal (J. Ondráček, Vráblík), 37. Valský (Holec), 40. Pech (Vondrka, Z. Doležal), 47. Pech (Percy, Gulaš), 50. Piskáček (Šenkeřík, Pech). Rozhodčí: Pražák, Micka - Votrubec, Brejcha. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1000 (omezený počet).
Sparta: Salák (47. Machovský) - T. Pavelka, Polášek, Mikliš, Moravčík, M. Jandus, Tomáš Dvořák - Chlapík, Sobotka, Buchtele - Řepík, R. Horák, E. Thorell - M. Forman, D. Voženílek, D. Kaše - Dvořáček, D. Vitouch, J. Strnad - Konečný. Trenér: Jandač.
České Budějovice: Hrachovina - Piskáček, Šenkeřík, Percy, Bučko, Vráblík, Štencel - Z. Doležal, Pech, Vondrka - Gulaš, J. Novotný, Abdul - Valský, Holec, J. Ondráček - Karabáček, M. Hanzl, M. Beránek. Trenér: Modrý.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice