Hlavní obsah

Tragédie v Rusku. Při havárii letadla zahynuli tři čeští hokejoví reprezentanti

Letecká tragédie se stala v Rusku, kde se zřítil stroj s hokejovým týmem Lokomotiv Jaroslavl. Na palubě byli i tři čeští hráči Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Jan Marek. Podle posledních zpráv přežili pouze dva lidé - jeden z hráčů Alexandr Galimov, který bojuje o život v nemocnici, a člen posádky. Letadlo mířilo do běloruského Minsku k úvodnímu duelu nové sezóny Kontinentální hokejové ligy, která startuje právě ve středu. Úvodní zápas mezi Ufou a Mytišči byl v první třetině přerušen.

Foto: www.khl.ru

Hokejisté Jaroslavle

Článek
Fotogalerie

Letadlo Jak-42 se zřítilo během vzletu už ve výšce 500 metrů nedaleko Jaroslavle, následně začalo hořet. Část trupu letadla měla skončit v přilehlé řece, na místě zasahují hasiči a záchranáři.

Na palubě mělo být 45 lidí i s posádkou. Na místě nehody se zatím našlo 36 mrtvých těl. Přežít měli s těžkými zraněními dva pasažéři. Podle nepotvrzených informací byla příčinou havárie kolize s anténou letištního majáku.

Havarované letadlo s týmem Jaroslavlefoto: Izvestia

V klubu Lokomotiv působili i tři čeští hokejisté. Josef Vašíček hrál v jeho dresu už několik let, dvaatřicetiletý obránce Karel Rachůnek se do týmu vrátil před loňskou sezónou. O rok mladší útočník Jan Marek přestoupil do Jaroslavle teprve před několika týdny.

„Máme bohužel z ruské strany potvrzené informace, že všichni tři čeští hráči do letadla nastoupili. Víc nejsem schopen k takové tragédii říct,“ prohlásil Robert Spálenka, jenž zastupoval Marka.

„Je to strašná zpráva, ale bohužel byli všichni tři čeští hokejisté na palubě,“ přiznal Vladimír Vůjtek mladší, který zastupoval Josefa Vašíčka. Vůjtkův otec navíc ještě na jaře Jaroslavl trénoval. „Mluvil jsem o tom teď s tátou a je z toho úplně vyřízený, znal prakticky všechny hráče, kteří letěli,“ doplnil.

Čeští hráči na palubě
Jan Marek
Útočník se narodil 31. prosince 1979. V Rusku působil od roku 2006, kdy oblékal dres Magnitogorsku. Za něj hrál čtyři sezóny, pak nastupoval za moskevské CSKA či Mytišči. Do Lokomotivu přestoupil před několika týdny. Zkušený forvard patřil i k oporám reprezentačního týmu, v jehož dresu odehrál 85 utkání a vsítil 25 branek, loni se radoval z titulu mistra světa. V Česku Jan Marek působil v pěti týmech, začínal v Jindřichově Hradci, hrál také v Olomouci, Třinci, Opavě a pražské Spartě.
Karel Rachůnek
Obránce se narodil 27. srpna 1979. Poprvé hrál extraligu v roce 1997 ve Zlíně. V tomto roce byl taktéž draftován na 229. Místě Ottawou. Rachůnek hrál poté i v NHL za Ottawu, NY Rangers, New Jersey. V Rusku působil v Dynamu Moskva a v Jaroslavli, kde také fungoval jako kapitán. Na světovém šampionátu se stal v roce 2010 s českou reprezentací mistrem světa. Do podvědomí výrazně vstoupil gólem osm sekund před koncem semifinále se Švédskem, kdy srovnal skóre. V národním týmu byl i na šampionátu v Bratislavě 2011, kde pod trenérem Aloisem Hadamczikem vybojoval třetí místo.
Josef Vašíček
Útočník začal s hokejem v Havlíčkově Brodě. Sezóny 1996/97 a 1997/98 odehrál ve Slavii Praha. Potom odešel do zámoří, kde se postupně probojoval do sestavy Caroliny. S Hurricanes získal v ročníku 2005/06 Stanley Cup. Hokejista s číslem 63 poté ještě v NHL oblékal dres Nashvillu a New York Islanders. Od sezóny 2008/09 hrál za Jaroslavl. Od roku 2003 oblékal i národní dres, s nímž získal v roce 2005 zlatou medaili.

Podle ruské agentury ITAR-TASS byli na palubě letadla i všichni legionáři. Kromě českých hráčů působí v kádru i Slováci Demitra, švédský brankář Liv a řada ruských reprezentantů. Web slovenského deníku Nový čas už napsal, že mezi oběťmi je i slovenský útočník Pavol Demitra.

Jediný hráčem, který pád letounu přežil, byl podle ruských médií Alexandr Galimov, který byl převezen v kritickém stavu do nemocnice. Galimov měl mít popáleniny na 80 procentech těla a již po převozu byl v kritickém stavu. Šestadvacetiletý hráč bojuje o svůj život, podle některých informací těžkým zraněním již podlehl. Druhým mužem, který nehodu přežil, byl palubní inženýr Alexandr Sizov.

Nejméně bezpečná společnost

Společnost Jak-Servis, s jehož charterovým letadlem hokejisté spadli, nebyla vůbec bezpečná. Podle Evropské agentury pro leteckou bezpečnost (EASA), která prováděla zevrubnou kontrolu v letech 2008 a 2009, byl Jak-Servis nejméně bezpečnou společností ze všech 35 hodnocených aeroliní.

Podle agentury Interfax byl letoun v provozu od roku 1993 a technické osvědčení mu mělo vypršet v říjnu.

Město Jaroslavl vzdálené 250 km od Moskvyfoto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Prezident KHL Alexandr Medveděv už reagoval na tragickou zprávu tím, že úvodní zápasy nového ročníku soutěže začnou minutou ticha. Zároveň ujistil, že podpoří hokej v Jaroslavli. "Uděláme vše pro to, aby hokej na nejvyšší úrovni v Jaroslavli pokračoval, byl to jeden z nejsilnějších týmů v KHL,“ řekl.

Klub již vyjádřil upřímnou soustrast rodinám zabitých. "Truchlíme s vámi," napsal klub podle listu Gazeta na svých oficiálních stránkách, které ale pod náporem návštěvníků zkolabovaly.

Účast vyjádřil také prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.  „Vyjadřujeme soustrast rodinám obětí a klubu. Budeme se snažit najít příčiny tragédie, samozřejmě pomůžeme rodinám, hokej v Jaroslavli není mrtvý,“ řekl.

Záchranáři vyprošťují těla z havarovaného letadlafoto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Trosky letadla, ve kterém zahynuli hokejisté Jaroslavlefoto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Trosky letadla, ve kterém zahynuli hokejisté Jaroslavlefoto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Na snímku standardní sériový model letadla typu Jak-42. Tento typ se stal osudný hokejistům Jaroslavle.foto: ČTK/AP

Na palubě byli podle ruských médií:
Trenéři:
Brad Mc Crimmon (Kan.)
Igor Koroljov
Alexandr Karpovcev
Nikolaj Krivonosov
Jorma Valtonen (Fin.)
Brankáři:
Stefan Liv (Švéd.)
Alexandr Vjuchin
Obránci:
Karel Rachůnek (ČR)
Pavel Tarchanov
Robert Ditrich (Něm.)
Karlis Skrastins (Lot.)
Michail Balandin
Vitalij Anikejenko
Marat Kalimulin
Jurij Uričev
Ruslan Saley
Útočníci:
Jan Marek (ČR)
Josef Vašíček (ČR)
Pavol Demitra (SR)
Alexandr Galimov
Daniil Sobčenko
Ivan Tkačenko
Alexandr Vasjunov
Genadij Čurilov
Nikita Kljuchin
Alexandr Kaljanin
Sergej Ostapčuk
Arťom Jarčuk
Alexandr Romanovskij
Andrej Kirjuchin

Reklama

Související témata: