Hlavní obsah

Hlinka: Pro tenhle tým je čtvrtfinále neúspěch

Na světový šampionát přijel Jaroslav Hlinka s přáním zlepšit si náladu po nepříliš vydařené sezóně v týmu Colorada. Od kouče Quennevilla nedostával v rozhodujících zápasech příliš šancí, o to více chtěl uspět s národním mužstvem. Hadamczikův soubor se ale s turnajem rozloučil již po čtvrtfinále. „Pro tenhle tým, který jsme v Kanadě měli, to je neúspěch,“ přiznal po příletu do Prahy Hlinka.

Článek

Český tým stejně jako před rokem v Moskvě nezvládl čtvrtfinálovou bitvu. V zápase, který určuje, zda-li se šampionát bude hodnotit úspěšně, přitom ještě necelé čtyři minuty před koncem základní hrací doby vedl nad Švédy 2:1. Pak ale Seveřané i zásluhou důrazu před gólmanem Hniličkou dokázali srovnat, v prodloužení navíc přidali vítězný gól. „Gól na 2:2 byl zlomovým okamžikem. Musím říct, že byl hodně sporný. V brankovišti došlo ke kontaktu švédského hráče s Milanem. Vymlouvat se na to ale nemůžeme. Zápas jsme nezvládli a jeli domů,“ prohlásil Hlinka.

Přitom stačilo, aby Češi v osmifinálové skupině porazili v normální hrací době Bělorusy nebo vydolovali se Švédy alespoň bod a Třem Korunkám by se ve čtvrtfinále vyhnuli. Místo toho by šli na papírově slabší Švýcary. „To už jsou jen kdyby. V každém zápase jsme dělali, co jsme mohli.“ Národní tým předváděl v Kanadě pěkný hokej, porážka v klíčovém utkání jej ale nemilosrdně poslala ze hry o titul. Na formát turnaje se ale Hlinka nevymlouval. „Je takový, jaký je. Pro všechny mužstva je to stejné. O úspěchu a neúspěchu rozhoduje jeden zápas a my jsme ho tentokrát nezvládli.“

Hlinkovi tak po náročné sezóně začínají prázdniny. Během nich musí vyřešit, jaký dres bude v nadcházejícím ročníku oblékat. V Coloradu mu totiž skončila smlouva. Ačkoliv mu první sezóna v NHL příliš nevyšla, setrvání za mořem nevylučuje. „Hodně bude záležet na nabídkách a podmínkách. NHL je bez diskuze nejlepší soutěž na světě. To největší, čeho může hokejista dosáhnout. Svým způsobem by mě to ještě určitě lákalo, ale už by to muselo být za jiných podmínek. Teď jde o to, jestli ty podmínky můžu vůbec dostat,“ zamýšlí se Hlinka, který v základní části nastoupil k třiašedesáti zápasům, ve kterých zaznamenal dvacet osm bodů.

Nevylučuje ani návrat do Sparty

V úvahu ale připadá i návrat do pražské Sparty, se kterou jednatřicetiletý centr získal čtyři mistrovské tituly. „Sparta je můj domovský tým. Vždycky, když jsem bez smlouvy, přemýšlím o návratu do ní,“ přiznává. V holešovickém klubu by se tak mohl setkat se svým kamarádem a švagrem Davidem Výborným. Ten se letos do Sparty vrátil z Columbusu, v pražském klubu bude kromě hráče zastávat i funkci sportovního manažera. V případě návratu by tak Hlinka vyjednával právě s ním. „Nějakým způsobem bychom se dohodli, neviděl bych v tom problém,“ usmál se.

O svém dalším angažmá ale chce mít v každém případě jasno co nejdříve. „Budu to v nejbližších dnech řešit. V klidu a bez emocí si to proberu a uvidíme, co bude dál.“ Sám přiznal, že si dokáže představit, že v budoucnu bude vykonávat podobný post jako Výborný. „Proč ne? Ale ještě nějaký ten rok bych chtěl hrát hokej.“ Nyní ale vypustí hokej z hlavy. „Nejdřív budu určitě doma, potom někam vyrazíme za sluníčkem. Pravděpodobně zase s Davidem (Výborným), jezdíme spolu každý rok.“

Reklama