Hlavní obsah

Ruský sen skončil. Znarok bránil Ovečkina, Dacjuk nechápal dotaz na finský komplex

Moskva

Celé Rusko snilo o tom, že hokejisté sborné ukončí třicet let dlouhé čekání na zlatou medaili z domácího šampionátu. Jenže Znarokově partě vystavili stopku v semifinále Finové. Ti Finové, kteří navlas stejným skóre 3:1 vyřadili Rusy ve čtvrtfinále jejich domácí olympiády 2014 v Soči.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zklamaní ruští hráči po semifinále MS, v němž podlehli Finsku 1:3.

Článek
Fotogalerie

Sborná přitom šla už ve třetí minutě do vedení po zásahu Širokova. Tým Suomi, který v první třetině vystřelil na brankáře Bobrovského jen čtyřikrát, ale ve druhé třetině díky dvěma přesilovkovým gólům osmnáctiletého Sebastiana Aha a trefě Jussiho Jokinena skóre otočil.

„Rozhodly přesilovky, které jsme neuhlídali. Přitom jsme věděli, že je Finové mají silné. Zato my jsme je hráli špatně. Nepomohl nám ani rychlý gól, přitom stačilo proměnit nějakou další šanci. Ke konci už nám chyběl čas i klid. Nehráli jsme tak, jak by bylo potřeba," mrzelo kapitána sborné Pavla Dacjuka.

Rusové svého soupeře přestříleli 28:13, jenže na jistého Koskinena od rychlého zásahu Širokova už ve zbylém průběhu zápasu recept nenašli. „Věděli jsme, že jeden gól nám nemusí stačit. Těžko jsme se přes vyhlášenou finskou obranu dostávali, šancí jsme si ale i tak vytvořili dost," soudil obránce Dmitrij Orlov.

Znarok: Proti tak silnému týmu jeden gól nestačí

S tím souhlasil i kouč Oleg Znarok. „Měli jsme dobrý start a po první třetině jsme mohli vést větším rozdílem. Šancí jsme v celém zápase měli opravdu dost, proti takhle silnému soupeři ale musíme vstřelit víc než jeden gól," uvědomoval si Znarok.

Ten musel na pozápasové tiskové konferenci čelit otázkám ruských novinářů, jak moc byl pro tým prospěšný Alexandr Ovečkin. Útočník Washingtonu se s klubovými spoluhráči Orlovem a Kuzněcovem k národnímu týmu připojil až v průběhu turnaje. Během pěti zápasů, které s nimi v sestavě sborná odehrála, nevyužila jedinou z 23 nabídnutých přesilovek.

„Ale Ovečkin hrál dobře. Soupeři se na něj připravovali a při přesilovkách mu moc přesných střel nedovolili," odmítal Znarok kritická slova na adresu hvězdy týmu, která Rusům v minulosti pomohla ke třem titulům mistrů světa.

Finové? Nejsilnejší soupeř, poznal Orlov

Teď ale další nepřidá. „Finové byli nejsilnější protivník, kterého jsme na turnaji potkali. Vždycky hrajete tak, co vám soupeř dovolí. A oni nám toho moc nedovolili," uznal Orlov, jehož porážka mrzí i kvůli fanouškům. „Diváci nás hnali, ale neřekl bych, že jsme kvůli tomu byli pod tlakem. Na to už jsme si během turnaje zvykli," nevymlouval se.

Finové tak navázali na své dvě výhry v generálkách na světový šampionát proti Rusům. Když přilétl směrem k Dacjukovi dotaz, jestli už nemají ze Suomi komplex, protože s nimi vypadli i v semifinále MS 2007 v Moskvě, kapitán nasupeně odvětil. „Vůbec nechápu, co máte na mysli."

Nedělní bitva o třetí místo je pro Rusy zklamáním. Vidina bronzu je i přesto lákavá. „Musíme v sobě najít vůli, poslední zápas musíme vyhrát, abychom potěšili sebe i fanoušky," velí Orlov.

Reklama

Související témata: