Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 1:3Reprezentace na závěr skupiny prohrála se Švýcary, na koho půjde ve čtvrtfinále?

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Praplan 0 : 1
29. Suri 0 : 2
35. Červenka 1 : 2
53. Brunner 1 : 3
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Paříž)Sport.cz
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace ve svém posledním vystoupení v základní skupině podlehla na mistrovství světa v Paříži Švýcarsku 1:3. Jandačův tým skončí na třetím, nebo čtvrtém místě (na čtvrté spadne v případě večerní výhry Finska za tři body nad Kanadou) a ve čtvrtečním čtvrtfinále ho čeká Rusko, nebo USA. Stále není jasné, jestli Čechy čeká pro čtvrtfinále stěhování do Kolína nad Rýnem, nebo ho odehrají v Paříži.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Švýcar Vincent Praplan (druhý zprava) přijímá gratulace ke gólu od spoluhráčů. Zleva Gaëtan Haas, Raphael Diaz, Christian Marti a Reto Suri.

Článek
Fotogalerie

Zatímco Češi nastoupili i s na MS debutujícím obráncem Liborem Šulákem, jenž byl na soupisku zapsán před zápasem spolu s třetím brankářem Furchem, Švýcaři se rozhodli nechat odpočívat pět hráčů, včetně opor brankáře Genoniho nebo útočníka Hollensteina.

Přesto výběr Helvétského kříže, který na turnaji bodoval ve všech zápasech a porazil i Kanadu, začal mnohem lépe než Češi. A už po 102 vteřinách šel do vedení, neboť po sražené střele se k puku nejrychleji dostal Praplan a nejproduktivnější Švýcar na turnaji překonal Mrázka.

A kdyby hned o minutu později proměnil další tutovku Suter nebo následně využil Kundrátkovy chyby Suri, mohlo být Jandačovu družstvu ještě hůř. Čechům pak mohly pomoct dvě přesilové hry, který jim v Paříži dosud tolik vycházely, v té první ale mířil Červenka do tyčky, ve druhé zase Plekance skvělým zákrokem betonem rozesmutněl gólman Schlegel. Vytáhl se však i Mrázek na druhé straně, když lapil ránu Haasovi, jenž na něj mířil zcela osamocený.

V úvodu druhé třetiny pálil zblízka nad Červenka, okének v české obraně ale mohli využít Švýcaři - Herzogovu ránu z mezikruží Mrázek se štěstím vyrazil, Suter pak při přečíslení minul. Na druhé straně ujížděl z vlastní třetiny sám na Schlegela Pastrňák, na ledě v té době už však byl dlouho, takže ho stačil dobruslit vracející švýcarský zadák a zakončení mu znepříjemnil.

Pak si slabší chvilku vybral Mrázek. Po střele Suriho, která by se mezi tři tyče nevešla, sáhl lapačkou, puk v ní ale neudržel a ten se došoural do branky. Za dvoubrankové ztráty Češi přeci jen přidali a najednou byli daleko nebezpečnější. Kovář už byl připravený dorážet do odkryté branky, na poslední chvíli byl ale zablokován, Řepík zase zblízka tečoval jen centimetry vedle.

Až ve 35. minutě se Češi konečně dočkali. Šulákovu ránu z voleje sice Schlegel betonem vyrazil, Pastrňák ale našel Červenku, jenž poslal puk přesně pod horní tyčku. Minutu před závěrem prostřední části hry mohl srovnat Birner, tomu se ale kotouč před Schlegelem odrazil od brusle vysoko nad branku.

Ve 49. minutě měl smůlu Pastrňák, po jeho nahrávce před branku se kotouč odrazil od brusle Martiho jen těsně mimo. V pokračujícím tlaku neuspěl proti Schlegelovi ani Řepík, stejně jako následně Zohorna. Švýcaři se převážně jen bránili, z ojedinělého protiútoku však mohli přidat třetí gól Rufenacht či Suter, Mrázek ale svůj tým podržel. Jenže v 53. minutě vypálil z vrcholku pravého kruhu Brunner a bylo to 1:3.

V 57. minutě mohl navíc přidat čtvrtý gól Suri, který si obhodil povyjetého Mrázka, pak ale prázdnou bránu minul. Češi pak zkusili hru bez brankáře, skóre už se ale neměnilo.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
ČR - Švýcarsko 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 35. Červenka (Pastrňák, Šulák) - 2. Praplan (Diaz), 29. Suri (Kukan, Schlumpf), 53. Brunner (Richard, Loeffel). Rozhodčí: Kubuš (SR), Linde (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 4531.
ČR: Mrázek - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Šulák - Voráček, Plekanec, Sobotka - Pastrňák, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Švýcarsko: Schlegel - Loeffel, Genazzi, Schlumpf, Kukan, Diaz, Marti - Brunner, Richard, Bodenmann - Ambühl, Malgin, Herzog - Praplan, Haas, Suri - Schäppi, Suter, Rüfenacht. Trenér: Patrick Fischer.
Ohodnoťte známkami jako ve škole (1 - nejlepší, 5 - nejhorší) výkon českého týmu na MS proti Švýcarsku
1
2,4 %
2
1,4 %
3
5,9 %
4
16,3 %
5
74 %
Celkem hlasovalo 30112 čtenářů.

Reklama