Hlavní obsah

Velká Británie - Dánsko 2:3 PPOutsider trápil švédského přemožitele a bere první bod na MS

Riga/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Dánska porazili na mistrovství světa v Rize tým Velké Británie 3:2 v prodloužení. Britové vedli, v závěru ale vyrovnáním zachránili alespoň první bod na turnaji. Dánové mají ze tří zápasů druhou výhru a z poslední čtvrté postupové příčky ve skupině A mají tříbodový náskok na české hokejisty, kteří jsou šestí. U všech tří branek vítězů byl útočník Nicklas Jensen (1+2).

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Veliký závar před brankou Velké Británie

Článek
Fotogalerie

Britové dostali - alespoň dočasně - v tabulce pod sebe na poslední místo hokejovou velmoc Švédsko. "Je to škoda, ale vyloučení v prodloužení nás přišla draho. Jsme zklamaní, že máme jen jeden bod. V průběhu turnaje ale postupně rosteme. I proto jsme dnes toužili po plném bodovém zisku," řekl kapitán Britů Jonathan Phillips, jenž odehrál 100. reprezentační duel.

Zápas začal šokem na úkor favorizovaných Seveřanů. V třetí minutě skončil dalekonosný pokus O'Connora v horním růžku Dahmovy branky a Britové slavili vedení. Dánský tým se hnal za vyrovnáním, jenže narážel na výborně chytajícího Bownse, který už v předchozím duelu notně potrápil slovenské hokejisty.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Dánové se dočkali vyrovnání v 11. minutě, kdy Bownse překonal bekhendovým zakončením Jakobsen. Ve 13. minutě měli Seveřané první přesilovku a touto nabídkou nepohrdli. Po necelé minutě vrátil hříšníka Venuse předčasně zpět do hry tečovaným pokusem Nicklas Jensen. Pro hvězdu dánského výběru to byla už čtvrtá branka na šampionátu.

Zkraje druhého dějství sehráli Britové parádní akci přímo po buly a moc nechybělo, aby Lake v pádu zblízka vyrovnal. Dahm však skvěle zasáhl. Dobrou možnost ke zvýšení náskoku pak nezužitkoval Boedker, na druhé straně pozlobil dánského gólmana bekhendem Dowd.

Na herní i střeleckou převahu z první třetiny nedokázali Seveřané navázat ani ve třetí třetině. Čím dál více se pak koncentrovali na to, aby uhlídali především plný bodový zisk. Nakonec se jim to nepodařilo, protože v 57. minutě Lake zamotal Dánům hlavu, připravil zakončení pro Hammonda a ten propálil Dahma.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Hokejisté Dánska se radují z branky

V prodloužení se Britové hned dvakrát provinili proti pravidlům a druhou početní výhodu už Dánové využili ke vstřelení vítězného gólu. V čase 64:35 ho dal obránce Markus Lauridsen.

"V prodloužení je to pokaždé napínavé - je to buď, anebo. Jsem rád, že máme ten bod navíc, je pro nás moc důležitý. Nejsme samozřejmě spokojení s tím, že jsme soupeře nechali v závěru třetí třetiny vyrovnat, ale je třeba koukat dopředu," prohlásil Lauridsen.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Velká Británie - Dánsko 2:3 v prodl. (1:2, 0:0, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 3. O'Connor (D. Phillips, Dowd), 57. Hammond (Lake) - 11. Jakobsen (Nicklas Jensen, Boedker), 14. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Boedker), 65. M. Lauridsen (Nicklas Jensen). Rozhodčí: Sternat (Rak.), Tscherrig - Obwegeser (oba Švýc.), Merten (Něm.). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:2. Bez diváků.
Velká Británie: Bowns - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Clements, Swindlehurts, S. Jones - Davies, Myers, J. Phillips - Dowd, Connolly, Kirk - Hammond, Perlini, Lake - Venus, Betteridge, Long - Lachowicz. Trenér: Corey Neilson.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Larsen, O. Lauridsen, Kristensen, Bruggisser - Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker - Storm, Jesper Jensen, Hardt - From, True, Olesen - Andersen, M. Madsen, Poulsen - od 21. navíc Meyer. Trenér: Heinz Ehlers.
1.Slovensko3300010:49
2.Rusko3200112:76
3Švýcarsko220006:26
4.Dánsko311017:65
5.Bělorusko210115:84
6.ČR301028:112
7.V. Británie300124:121
8.Švédsko200023:50

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články