Hlavní obsah

Změny v národním týmu! Dvanáct hráčů v přípravě končí, nově se zapojí s posilami NHL i čtyři extraligoví finalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zvítězilo na domácím turnaji evropské hokejové tour, přesto reprezentační kádr ve finální fázi přípravy na mistrovství světa ještě prochází výraznou proměnou.

Foto: Dennis Wierzbicki, Reuters

Brankář Karel Vejmelka z Arizony posílí český národní tým

Článek

Dvanáct hráčů si v neděli večer v Ostravě vyslechlo smutný ortel, že v národním týmu končí, naopak nově se v úterý budou hlásit čtyři extraligoví finalisté a konečně už je potvrzeno i sedm posil z NHL.

Při generálce, kterou budou Švédské hokejové hry, se zapojí do zápasů už i centr Krejčí. Obměna se tedy týká jednoho místa na postu brankáře, pěti obránců a šesti útočníků.

Nově se připojí:
Brankář:
Karel Vejmelka (Arizona).
Obránci:
Filip Hronek (Detroit),
Radim Šimek (San José),
Michal Moravčík (Sparta),
Tomáš Kundrátek (Třinec).
David Musil (Třinec)
Útočníci:
Tomáš Hertl (San José),
Jakub Vrána (Detroit),
David Krejčí (Olomouc),
Filip Chlapík (Sparta),
Dominik Simon (Anaheim),
Dmitrij Jaškin (Arizona).
Přípravu končí:
Brankář:
Petr Kváča (Liberec).
Obránci:
Lukáš Kaňák (Plzeň),
Vojtěch Budík (Plzeň)
Richard Nedomlel (Hradec Králové),
Jakub Jeřábek (Spartak Moskva),
Libor Šulák (Örebro).
Útočníci:
Jan Hladonik (Karlovy Vary),
Ondřej Beránek (Karlovy Vary),
Pavel Kousal (Mladá Boleslav),
Patrik Zdráhal (Litvínov),
Petr Fridrich (Vítkovice),
Adam Klapka (Liberec).

„Bylo to vážně těžké rozhodování, koho poslat domů, když řada hráčů zaujala svými výkony. O nikom nemůžu říct, že by se mu turnaj nepovedl. Ale i takové škrty patří k mé profesi, veděl jsem, že mužstvo musí opustit ještě řada kvalitních hokejistů," řekl trenér Kari Jalonen, jemuž na soupisce národního týmu po posledních změnách tedy figurují 3 brankáři, 10 obránců a 16 útočníků.

Reprezentace nakonec získala čtyři posily ze Sparty a Třince, které se připojí v úterý večer, ještě před odletem na Švédské hokejové hry. Z mistrovského celku doplní Jalonenův výběr obránci David Musil s Tomášem Kundrátkem, ze Sparty potom obránce Michal Moravčík a útočník Filip Chlapík.

„Jsme domluveni, že by všichni měli zasáhnout, stejně jako posily z NHL, už do našich zápasů ve Stockholmu," řekl generální manažer českého výběru Petr Nedvěd. Pouze Hertl s Šimkem přiletí ze zámoří až 5. května přímo do Švédska a odehrají tam jen víkendové zápasy.

„Z aktérů extraligového finále jsme oslovili také Vladimíra Sobotku, který se ale omluvil kvůli zraněnému zápěstí, se kterým dohrával finále playoff," dodal Nedvěd. Na turnaji ve Stockholmu sehraje Česko ve čtvrtek 5. května zápas se Švédskem, o dva později se utká s Finskem a v neděli vyzve Švýcarsko, to už bude generálka na mistrovství světa.

Jalonen se neobává, že by příliš mnoho změn mohlo poničit to, co se mu podařilo po dobu již tak dlouhé přípravy vybudovat. „Nemyslím si, že by se to mělo nějak narušit. Máme nějaký systém a hráče, kteří přijedou, do něj dosadíme, protože jsme si v Ostravě ověřili, že to funguje. Vždycky je složité najít ty správné hráče a vybrat finální nominaci, ale věřím i v trenérskou intuici," přiznal finský kouč v českých službách.

Reklama

Související témata: