Hlavní obsah

Česko v roce 2025 poprvé v historii uspořádá mistrovství světa hokejistek

Aktualizováno

Česko v dubnu roku 2025 uspořádá poprvé mistrovství světa hokejistek. Mezinárodní federace IIHF o přidělení šampionátu zemi úřadujících dvojnásobných bronzových medailistek rozhodla na kongresu v Tampere během MS mužů.

Kanadská trenérka ženské hokejové reprezentace Carla MacLeodová Video: Sport.cz

 
Článek

V Česku se tak uskuteční seniorská mistrovství světa dva roky po sobě. V roce 2024 budou Praha a Ostrava hostit mužský šampionát a rok nato budou v dosud neznámém dějišti hrát o medaile hokejistky.

Ženský hokej je v Česku na vzestupu. Loni se hokejistky poprvé představily na olympijských hrách a v Pekingu obsadily sedmé místo. Na mistrovství světa v Dánsku poté získaly historický bronz, který letos v kanadském Bramptonu obhájily. Příští rok v dubnu se bude MS konat v americkém městě Utica.

"Máme obrovskou radost, že se pořadatelství podařilo získat. Zájem o šampionát jsme projevili ještě v období před covidem, to znamená před úspěchy reprezentace," uvedla manažerka českého ženského hokeje Tereza Sadilová pro hokej.cz. "Je to odměna pro nás všechny, hráčky o takhle velké akci na našem území dlouho snily," řekla.

Hokejistky vyrůstají v klučičích týmech. Je to správně? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Sadilová věří, že šampionát na českém území pomůže rozvoji ženského hokeje. "Plno lidí na náš sport mění názor ve chvíli, kdy ho vidí naživo. Budeme chtít vytvořit boom. Doufám, že mladé hráčky uvidí své vzory a získají dávku motivace," přála si Sadilová.

O dějišti turnaje se bude teprve rozhodovat. "Vedení Českého hokeje nyní intenzivně jedná o pořadatelském městě. Rozhodnuto by mělo být do konce tohoto kalendářního roku," uvedla Sadilová ve vyjádření pro média.

Lákají americké univerzity české hokejisty a hokejistky? Téma pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Kongres také rozhodl o pořadateli mužského šampionátu v roce 2027. Uspořádá ho Německo, jež dostalo přednost před kandidaturou Kazachstánu. Hrát se bude v halách v Düsseldorfu a Mannheimu, které mají kapacitu přes 13 tisíc diváků.

V roce 2025 se bude hrát MS ve Stockholmu a dánském Herningu, o rok později zorganizuje šampionát Švýcarsko v Curychu a Fribourgu.

Reklama