Hlavní obsah

USA - Česko 0:1SESTŘIH: Fantastický Vejmelka vychytal USA! Češi jsou ve čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Blümel 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Vezmeme-li to pohledem plných 60 minut, tak to byl zatím nejpřesvědčivější výkon hokejové reprezentace na mistrovství světa. Byl bez velkých chyb v obraně, spoléhal na kompaktní hru celé pětice a podtrhl ho i jistý brankář Karel Vejmelka. A tak po hubené výhře 1:0 nad Spojenými státy lze být optimistou, že by tento týden mohl končit medailovou radostí. Další ostrá zkouška ale přijde už v úterý, kdy hrají Češi poslední zápas skupiny proti domácímu Finsku. A ten jim definitivně určí jméno čtvrtfinálového soka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu USA - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Tampere (Od našeho zpravodaje) - Jednogólový náskok, který Češi udrželi až do samotného závěru, se zrodil už v osmé minutě. Hynek Zohorna zblokoval ránu amerického obránce a pak šikovně posunul puk na rozjetého Matěje Blümela, jenž si při nájezdu počínal jako ostřílený mazák a ne jako „vyjukaný" 21letý jinoch. Už na začátku mistrovství mluvil pro Sport.cz o svém snu jít do NHL a lze očekávat, že svými výkony ve Finsku zámořské skauty hodně zaujal.

Češi pak dál pokračovali ve své taktice. Bránili v poctivém bloku a pokoušeli se překvapit z brejků a rychlých pasů skrz střední pásmo. I proto to od nich nebyla žádná kanonáda a v polovině duelu byl poměr střel 12:5 pro Spojené státy. Ve druhé třetině přečkali rovněž oslabení za zbytečné vyloučení, kdy se na ledě objevila šestice hráčů, přičemž Vejmelka se vytasil se skvělými zákroky. Jen o chvíli později se po fotbalovém přikopnutí Jakuba Vrány hnal sám na branku Jiří Smejkal, leč puk mu vracející se Američané v poslední možné vteřině vypíchli.

Útočník Matěj Blümel rozhodl gólem zápas s USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

"Vyhráli jsme 1:0, ale mohli jsme dát i víc gólů. Hráli jsme dobře do obrany, jen to tam nenapadalo. Odvedli jsme dobrou práci. To, co jsme si řekli v kabině, jsme hráli. Ale zítra je zase nový den a nový zápas," řekl útočník David Krejčí. "I proti Finům musíme ukázat stoprocentní výkon, ať jdeme do čtvrtfinále dobře naladění a jedeme na stejné vlně."

S Američany to však byl zápas, který se hrál v rychlém tempu a bez mnoha přerušení.

Přinášel střety jedinců i emoce.

Po tvrdém zákroku zkraje třetí třetiny zůstal na ledě ležet Radim Šimek a Češi dostali pětiminutovou přesilovku. Rozhodčí původně faul přehlédli, až při přerušení ho jeli zkontrolovat k videu a vynesli rázný verdikt. Pomohly tak možná předchozí stížnosti kouče Jalonena, který sudí vinil z mnoha chyb i nepotrestání sestřelení Blümela v duelu s Norskem.

"S Američany i Kanaďany vždycky bude něco, musíte si dávat pozor. Ale vůbec jsme se jich nebáli, hráli jsme hokej a dobře to dopadlo," řekl útočník Krejčí.

Američané však díky aktivní hře i třeba obětavému zákroku Peekea, jenž nebojácně zastoupil brankáře Swaymana a kryl ránu Krejčího, oslabení zvládli.

V 50. minutě zase ve velké šanci vychytal Swayman Davida Pastrňáka, jinak svého klubového parťaka z Bostonu.

Pak už Češi vrhli veškeré síly na obranu. Více než dvě a půl minuty hráli Američané power play, avšak reprezentace jejich pokusy ustála a dokráčela k důležitému vítězství. Vedle dobré defenzívy lze Čechy pochválit i časté chození do předbrankového prostoru, po čemž trenér Jalonen prahl.

"Bylo to našich nejlepších 60 minut na turnaji. Líbí se mi, jak se tým jako celek zvedá. A jsem rád za nulu Karla Vejmelky, která mu dodá sebevědomí," řekl Jalonen.

MS v hokeji 2022
Skupina B (Tampere)
ČR - USA 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávka: 8. Blümel (H. Zohorna). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Ingram - Chaput, Van Oosten (všichni Kan.). Vyloučení: 3:1, navíc Bellows (USA) 5 min. Bez využití. Diváci: 5270.
ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
USA: Swayman - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, L. Hughes - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Kuhlman, Tynan, Bellows - Meyers, Gaudette, Farrell - Watson, Lafferty, Hayden - Lettieri. Trenér: David Quinn.

Reklama

Související témata: