Hlavní obsah

Česko - Rakousko 1:2 SNSESTŘIH: Šok, historická blamáž. Jaloví Češi podlehli Rakušanům. Rozhodující zásah jim zasadil bývalý hráč Komety

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Červenka 1 : 0
60. Lebler 1 : 1
65. Schneider (rozhodující nájezd) 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Můžete si dokola opakovat, že už ve světovém hokeji není slabých soupeřů. Že se síly vyrovnávají. Jenže i tak od české hokejové reprezentace očekáváte na světovém šampionátu proti Rakousku diametrálně odlišný výkon. Nikoliv mdlý, utrápený a ve finále absolutně ostudný. Češi totiž prohráli s Rakouskem 1:2 po nájezdech, když ten rozhodující proměnil Peter Schneider.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu ČR - RakouskoVideo: ČT sport, ČT sport

 
Článek
Fotogalerie

Tampere (od našeho zpravodaje) - Už první třetina naznačila, jaké to z české strany bude. Hra byla rozháraná, nervózní a se spoustou nepřesných nahrávek. Křeč sice mohl utnout Matěj Stránský, avšak jeho branku z osmé minuty rozhodčí po přezkoumání na videu neuznali, neboť Tomáš Hertl bránil rakouskému gólmanovi v zákroku. Tým nenakoply ani dvě přesilovky za sebou, a tak uklidnění přinesl až kapitán a nejproduktivnější hráč mužstva Roman Červenka. Obránce Tomáš Kundrátek vyhrál souboj u mantinelu, puk se dostal k Matěji Blümelovi, který s přehledem naservíroval najíždějícímu Červenkovi.

Jestli první třetina přinesla jen minimum vzruchu, pak ta druhá – vyjma Krejčího tyčky – téměř nic. Byl to mdlý výkon, hráči z NHL téměř neviditelní a až se trochu sarkasticky chtělo říct, že jestli tohle vidí David Pastrňák, tak možná vůbec do letadla směr Tampere nenastoupí.

PŘÍKLEP EXTRA - Hokejové studio k zápasu Česko - RakouskoVideo: Sport.cz

Ani Karel Vejmelka, který při zranění Lukáše Dostála opět dostal v brance příležitost, neměl příliš mnoho práce. Oživení nepřinesl ani Hynek Zohorna v lajně s Hertlem a Vránou. Byť v ní nejspíš jen zaskakoval, protože k tomu dál hrál i v té "své" čtvrté. Vlít tedy energii do zatím trápící se formace bude nutné jinak.

"Představoval jsem si to s vítězným koncem a českou hymnou na závěr. Zápas měl být rozhodnutý daleko dřív. Šance jsme na to měli a měli jsme je proměnit. Na můj vkus tam bylo málo střel. Přišlo mi, že jsme hráli okolo brány, netlačili jsme se do předbrankového prostoru. Tedy tam, odkud se střílí góly," řekl obránce Michal Kempný, jenž se k týmu připojil teprve v pondělí večer.

Snad i hráčům na ledě muselo být líto českých příznivců, kteří zaplatili nemalé peníze za cestu na sever, aby pak přímo v aréně sledovali toto utrpení. A snad by si za představení, které sledovali, zasloužili dodatečnou slevu.

Experti Sport.cz hodnotí v pořadu Příklep extra porážku českých hokejistů s Rakouskem na MSVideo: Sport.cz

Nadějný stav dodával Rakousku, které poctivě bránilo a znovu prokázalo bojovnost svých mladíků, kuráž. A tak když Češi pokračovali v matném výkonu, vysloužili si trest. Při závěrečné power play vyrovnal 38 vteřin před sirénou Lebler, jehož gól následně stvrdila kontrola u videa.

V prodloužení sice Češi drželi puk, ale vyjma solidní příležitosti Hronka nevymysleli nic. A tak se ostudná porážka urodila po nájezdech, ve kterých ani jeden z pěti českých hokejistů neskóroval. To Vejmelku překonal jeho někdejší parťák z Komety Brno Peter Schneider.

"Do toho zápasu jsem šel trochu více natěšený. Ale hlavně jsem rád za kluky a za celý tým. My jsme hodně dřeli v přípravě, dlouho jsme už nebyli doma. Pro některé kluky je to šest týdnů. Jsem šťastný, že jsme mohli udělat takový výsledek. Ale zůstaňme na zemi, ještě jsme se nezachránili," uvedl po utkání Schneider.

Ve středu mají Češi volno, ve čtvrtek pak hrají proti Lotyšsku (19.20).

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina B (Tampere):
ČR - Rakousko 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Červenka (Blümel, Kundrátek) - 60. Lebler (Heinrich, Schneider), rozhodující sam. nájezd Schneider. Proměněný nájezd: Schneider (Rak.). Neproměněné nájezdy: Hertl, Červenka, Blümel, Smejkal, Krejčí - Kasper, Ganahl, Heinrich. Rozhodčí: Nord (Švéd.), Frandsen - Kroyer (oba Dán.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 3264.
ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, Šimek, D. Sklenička, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, H. Zohorna - M. Stránský, M. Špaček, Smejkal - Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Rakousko: Starkbaum - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer, Kirchschläger - Lebler, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, Huber - Feldner, Wukovits, Ganahl - Schwinger, Achermann, Brunner. Trenér: Roger Bader.

Reklama

Související témata: