Hlavní obsah

Jakmile se Američané rozjeli, nešlo je zastavit, lituje Šalé

Znovu se drželi jen třetinu. Čeští hokejisté do 18 let nedokázali Spojeným státům americkým oplatit porážku ze skupiny a v semifinále mistrovství světa v Německu padli 1:6. Znovu rozhodla prostřední část zápasu, ve které Američané nasázeli pět branek. Na jediný gól národního týmu přihrával útočník Eduard Šalé.

Foto: iihf.com

Akce před brankou Michaela Schnattingera.

Článek
Fotogalerie

Landshut (od našeho zpravodaje) - V 16. minutě čeští mladíci potrestali nedisciplinovanost soupeře a využili dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Šalé křižnou přihrávkou našel na pravém kruhu Jiřího Kulicha, který se trefil na šampionátu podeváté. „Poslal jsem mu žabku přes dvě hokejky a trefil to parádně pod horní tyčku. Když Kulda dostane přihrávku, většinu to končí gólem," chválil kapitána Eduard Šalé.

V závěru úvodní části pak 17letý křídelník mohl v další početní výhodě vedení navýšit. „Dostal jsem křižnou přihrávku a mířil jsem nahoru, bohužel jsem trefil horní tyčku. Škoda, chyběla trocha štěstíčka," mrzelo ho.

Stejně jako v utkání ve skupině tak Češi po první siréně vedli 1:0. Tým podržel skvělými zákroky gólman Michael Schnattinger. „Úvodní třetina mi sedla. Hráli jsme dobře do obrany a předváděli jsme kvalitní výkon," oceňoval 18letý brankář.

Foto: iihf.com

Gólman české osmnáctky Michael Schnattinger.

Jenže ve druhé části opět přišel kolaps a pět amerických gólů. „Říkali jsme si, že nesmíme zaspat. To jsme chvíli plnili, ale pak přišly smolné chyby a oslabení. Američané ještě více zabrali a my možná trochu polevili," připouštěl Schnattinger.

Spojené státy se dostaly na koně, nabraly sebevědomí a na ledě dominovaly. „Udělali jsme chyby a pak už jsme se vezli. Jakmile se Američané rozjeli, tak je nešlo zastavit," mínil Šalé.

Hlavní adept na zlato potvrdil kvalitu. České hrubky bez milosti trestal. „Oproti zápasům u nás čelím mnohem kvalitnějším střelám. Z první a k tyčkám. Těžko se to chytá," přiznal Schnattinger.

Favorit navíc předváděl dobré kombinace a často zakončoval z výborných pozic nebo do prázdné brány. „To je nepříjemné. Gólman si musí hlídat hlavně první střelu, přihrávky a dorážky už jsou na obráncích," vysvětloval český brankář.

Foto: iihf.com

Radost amerických hráčů.

Jestli bude chytat i v nedělním utkání o bronz, zatím neví. „Trenéři nám to říkají až večer před zápasem. Na to, že jsem dostal šest gólů, už ale nijak nemyslím. Hned po zápase to vypouštím z hlavy, protože zítra se zase hraje," doplnil Schnattinger.

Reklama

Související témata: