Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:1 SNObrovské drama pro Finy! Národní tým podlehl v prvním zápase Českých her po nájezdech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Parádní záležitost, jen s trochu smutným koncem. Až v osmé sérii nájezdů ztratili čeští reprezentanti velkou bitvu s Finskem a České hokejové hry v Ostravě tak domácí mužstvo zahájilo těsnou prohrou 1:2 po náj. s úřadujícími olympijskými vítězi. Předvedlo ale výborný výkon a nadchlo více než osm tisíc diváků v ostravském hledišti.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Miko Ojamäki z Finska a brankář Štěpán Lukeš z České republiky.

Článek
Fotogalerie

Pro národní tým přišla opravdu ostrá prověrka pouhý dva týdny před startem šampionátu. Postavili se mu Finové s patnácti olympijskými vítězi v sestavě. Domácí, jejichž soupisku pro České hokejové hry tvoří celkem 29 jmen, měli ale k dobru podporu téměř devíti tisíc diváků v zaplněné Ostravar Areně a svedli s velkým favoritem statečný boj.

Z reprezentantů přítomných na ostravském kempu, kteří dosud ještě nezasáhli do přípravných utkání, ve čtvrtek už naskočili útočníci Červenka, M. Stránský a M. Špaček i obránce Šulák. A patřili k nejlepším.

Další dva hráči, kteří se také tento týden nově zapojili do přípravy před MS, brankář Langhamer či útočník H. Zohorna, by se na ostravském turnaji měli představit o víkendu. Centr Krejčí v Ostravě s mužstvem zatím jen trénuje a do zápasů nezasáhne.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Jiří Smejkal z České republiky, Jiří Černoch z České republiky, Jere Sallinen z Finska, Michael Špaček z České republiky a Markus Nenonen z Finska.

Výborný pohyb Finů i jejich skvělá defenziva modré čáry činily českému týmu v první třetině potíže a soupeř se ujal vedení, když Hartikainen zakončením rychlé přesilovkové kombinace potrestal Budíkovo vyloučení.

Ještě předtím hráli v početní výhodě i Češi, přičemž Pesonen seděl na trestné lavici za hru vysokou holí dvakrát dvě minuty, ale na skóre se to neprojevilo. Šance Červenky ani Černocha ke gólu nevedly a když už Češi přece jen dostali puk za čáru, Smejkal nedovoleně clonil v brankovišti.

„Chyběla tomu jen přesnější rána nebo lépe zpracovat nějaký odražený puk. Finové naopak sehráli svou přesilovku hodně jednoduše a završili ji parádní střelou do víka," hodnotil obránce David Jiříček, jemuž je teprve 18,5 roku, ale přes svůj věk dostával výrazný prostor na ledě.

Od druhé třetiny české mužstvo hodně proměnilo svůj hokejový projev. Daleko kompaktnější hrou, postavenou na lepším bruslení a vzájemné výpomoci celé pětice dostávalo Finy pod tlak. Domácí vzorně plnili koučův zápasový plán, drželi se hodně na puku a svou aktivitou přinutili Olkinuoru jen v prostředním dějství k třinácti zásahům. Celkově jich musel gólman soupeře předvést dvaatřicet.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči České republiky se radují z prvního gólu.

Vyrovnání měl ve 27. minutě na holi Špaček, zblízka ale trefil jen tyčku. Finsko spoléhající na svou taktiku pečlivě hájilo těsný náskok. Přesto se ještě před druhou pauzou mexickými vlnami v hledišti nabuzení fanoušci dočkali zaslouženého českého gólu.

Maninen šel za podražení na trestnou lavici a do konce třetiny chybělo 75 sekund, když kapitán Červenka s pukem na holi zvedl hlavu a viděl mezi kruhy v ideální pozici Černocha, jenž prostřelil Olkinuoru. Karlovarský centr zapsal už čtvrtý gól během přípravy na letošní MS.

Finům mohla vzápětí vrátit vedení přesilovka při vyloučení Ščotky, jenže blíž ke vstřelení gólu byli Češi díky brejkům v oslabení. Černoch po přečíslení se Smejkalem ale poslal bekhendový blafák nad branku a Blümel se dostal tak blízko před Olkinuoru, že už nenašel prostor k zakončení.

Diváky silně podporovaný český tým se vzepjal k nejlepšímu výkonu za celé přípravné období a na vítkovickém ledě se odehrávala parádní hokejová bitva, při níž domácí v ničem nezaostávali za zlatými finskými hochy z Pekingu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Petr Kodýtek z České republiky a Atte Ohtamaa z Finska.

Brankář Lukeš, jenž minulý týden původně přípravu na MS verdiktem kouče opustil, aby se po zranění pozvaného Malíka vrátil a dostal nečekaně příležitost chytat proti Finsku, předvedl celkem třicet úspěšných zásahů. Když byl ve 47. minutě už překonán, zakročil za něj pohotově obránce Budík. Na druhé straně měl rozhodnutí na holi Červenka, ale neuspěl.

Oba celky tak zapsaly do tabulky jeden bod. O ten bonusový, patřící jako odměna vítězi, se bojovalo celých pět minut v nastavení při hře tři na tři. Aktivnější v ní byl národní tým, jenže Olkinuora všechny tři šance pochytal, a tak došlo na nájezdy.

Při nich Finové získali zásluhou tref svých obránců dvougólový náskok, ale pak pod tlakem nutnosti proměnit uspěli dva čeští střelci. Červenka perfektně zakončil nad lapačku, blafák vyšel i Smejkalovi. Repete už jim ale nevyšlo, naštěstí Vatanenovi a Kaskimu rovněž ne.

Nakonec to byl Manninen, jenž celý dlouhý rozstřel začal trefou do tyčky, kdo při opakovaném pokusu určil vítěze a český tým musela zamrzet horní tyčka znějící po nájezdu Stránského.

Švédsko se trápilo s Rakouskem

Hokejisté Švédska ve svém úvodním utkání Českých her porazili domácí Rakousko 1:0. Zápas hraný ve Vídni rozhodl ve 46. minutě v přesilové hře Linus Karlsson. V sobotu se Seveřané utkají v Ostravě s Českem.

Rakousko na třetím turnaji seriálu Euro Hockey Tour nahradilo Rusko, které bylo z mezinárodních hokejových akcí vyloučeno po ruské invazi na Ukrajinu.

Zápas v rakouské metropoli nabídl minimum šancí. V 25. minutě Raffl napřáhl z mezikruží z první a těsně minul švédskou branku. Na druhé straně Karlsson obkroužil branku, ale trefil jen rameno gólmana Starkbauma.

Tre kronor rozhodli o výhře ve 46. minutě, když po 25 vteřinách využili početní výhodu. Karlsson napřáhl před kruhem a ranou pod horní tyč zařídil svému týmu plný bodový zisk.

České hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Ostravě:
ČR - Finsko 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 39. Černoch (Červenka) - 16. Hartikainen (Manninen, Innala), rozhodující sam. nájezd Manninen. Rozhodčí: Harnebring, Holm (oba Švéd.) - Hynek, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 8342.
ČR: Š. Lukeš - Ščotka, Šulák, J. Jeřábek, Krejčík, D. Jiříček, D. Sklenička, Budík, Nedomlel - M. Stránský, Černoch, Smejkal - Blümel, M. Špaček, Červenka - P. Kousal, Kodýtek, P. Zdráhal - O. Beránek, Hladonik, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Finsko: Olkinuora - Kaski, M. Lehtonen, Vatanen, Friman, J. Hietanen, Saarijärvi, Pokka, Ohtamaa - Hartikainen, Manninen, Innala - Ojamäki, V. Filppula, Rajala - Palmu, Sallinen, H. Pesonen - Ojantakanen, Mäenalanen, Nenonen - Erholtz. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko - Rakousko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka a nahrávky: 46. Karlsson (Själin, Wallmark). Rozhodčí: Siegel, Smetana - Nothegger, Riecken. Vyloučení: 1:4. Využití 1:0. Diváci: 3000.
Švédsko: Högberg - Persson, Lindholm, Pettersson, Själin, Mattsson, Roos - Karlsson, Wallmark, Nordström - Karlkvist, Olofsson, Rosdahl - Hartmann, Kellman - Bromé - Lundin, Aman, Lang. Trenér: Markus Akerblom.
Rakousko: Starkbaum - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer, Brunner - Lebler, Haudum, Ganahl - Schneider, Nissner, Raffl - Feldner, Baumgartner, Zwerger - Huber, Achermann, Wukowits. Trenér: Roger Bader.
1.Švédsko110001:03
2.Finsko101002:12
3.Česko100101:21
4.Rakousko100010:10

Reklama

Související témata: