Hlavní obsah

Rusy a Bělorusy vrátíme rovnou do elitní skupiny MS, rozhodla IIHF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co bude s národními týmy Ruska a Běloruska po zrušení sankcí kvůli válce na Ukrajině? Mezinárodní hokejová federace už má jasno. IIHF v pátek na svém pololetním kongresu v tureckém Beleku rozhodla, že obě reprezentace se vrátí do elitní skupiny mistrovství světa, v níž působily před pozastavením účasti na turnajích pořádných IIHF. Nejdříve však od sezony 2023/24.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardif (vpravo) a její viceprezident Petr Bříza.

Článek

Rusům a Bělorusům IIHF po vypuknutí války na Ukrajině zakázala startovat na letošním MS ve Finsku, startovat nebudou ani příští rok na šampionátu v Tampere a Rize. Jak to bude s účastí obou zemí na dalších MS? Je možné, že by hrály už v roce 2024 v Praze a Ostravě? Záležet bude na aktuální geopolitické situaci.

„Aby bylo jasno, toto rozhodnutí nenaznačuje návrat ruských a běloruských týmů do soutěží IIHF. Kongres musel přijmout toto rozhodnutí, aby členové IIHF pochopili podmínky budoucí reintegrace těchto zemí do programu IIHF. Rada IIHF bude nadále sledovat válku na Ukrajině," uvedl prezident IIHF Luc Tardif.

Jasné je, že lhůta pro rozhodnutí o návratu Ruska a Běloruska je stanovena na poslední středu před každoročním květnovým kongresem IIHF.

Mezinárodní hokejová federace zároveň rozhodla že turnaje všech kategorií (seniorské MS, juniorské, šampionáty osmnáctek a žen atd.) se budou hrát s maximálním počtem účastníků. To znamená, že seniorské MS bude tradičně s 16 týmy, juniorské s deseti apod.

Postup a sestup z elitní kategorie MS bude záviset na termínu návratu Ruska a Běloruska na mezinárodní scénu. Až k němu dojde, zaujmou obě země místa sestupujících týmů a do elitní skupiny nebude postupovat nikdo z divize I. A.

Reklama