Hlavní obsah

Kazachstán - Itálie 5:2SESTŘIH: Hokejisté Kazachstánu porazili Itálii, která opouští elitní skupinu MS

Hokejisté Kazachstánu porazili v přímém souboji o záchranu mezi elitou na mistrovství světa v Helsinkách Itálii 5:2 a udrželi se. Italové bude naopak poprvé od roku 2018 hrát ve skupině A divize I. K vítězství Kazachů, kteří se dostali zpět do elitní kategorie před třemi roky, pomohli shodně gólem a asistencí kapitán Roman Starčenko, Nikita Michajlis i obránce Valerij Orechov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Kazachstán - ItálieVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Vstup do utkání se povedl lépe Kazachstánu. Nejdříve se dostal před Bernarda Rachmanov, ale italský gólman zasáhl lapačkou. Ve 3. minutě trefil Asetov z levého kruhu horní tyč. Na druhé straně se dostal do velké příležitosti Frank, který skákavý puk z brankoviště poslal vedle levé tyče. V čase 11:22 se dočkal vedení Kazachstán při vyloučení Simona Kostnera. Valk se natlačil před branku a nadvakrát překonal Bernarda.

V 15. minutě se prosadili v početní výhodě také Italové a bylo vyrovnáno. Při Beketajevově vyloučení po zákroku na Diega Kostnera, které i po přezkoumání sudích u videa zůstalo jen dvouminutové, tečoval Miglioranziho střelu od modré čáry McNally.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Italský hokejista Brandon McNally skóruje.

Za 62 sekund opět vedl tým kouče Jurije Michajlise. Orechov si popojel od modré čáry na levý kruh a trefil protější horní roh Bernardovy branky. V 19. minutě italský gólman vyrazil ramenem Valkovu střelu z pozice mezi kruhy.

Ve 25. minutě po akci Petuchova, který chtěl zasunout puk u levé tyče, doklepl puk z brankoviště do prázdné branky Asetov a Kazachstán vedl o dva góly. Za 57 sekund se Italové dostali na kontakt. Diego Kostner první střelou z dorážky z levého kruhu Šutova nepřekonal, ale zpoza branky stihl zasunout puk u pravé tyče. V 36. minutě Panjukov trefil levou tyč.

V závěru druhé části dostal Di Perna za zákrok na Rachmanova trest na pět minut a do konce utkání a ve 44. minutě využil dlouhou přesilovku Starčenko. Vyjel zpoza branky na pravý kruh a překonal Bernarda střelou na bližší tyč.

V čase 46:02 po rychlém brejku Kazachstánu nastavil před odkrytou brankou Nikita Michajlis hokejku do Orechovovy přihrávky a zvýšil na 5:2. Bernarda pak vystřídal Fazio. Italové nedokázali snížit ani při Sagadějevově trestu.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Kazachstán - Itálie 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 12. Valk (Dietz, Starčenko), 16. Orechov (N. Michajlis, Rachmanov), 25. Asetov (Petuchov, Blacker), 44. Starčenko (Dietz, Blacker), 47. N. Michajlis (Orechov, Akolzin) - 15. McNally (Miglioranzi, Pietroniro), 26. D. Kostner (Di Perna, Hannoun). Rozhodčí: Rekucki (USA), Stano (SR) - Sormunen (Fin.), Špůr (ČR). Vyloučení: 2:1, navíc di Perna (It.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 1983.
Kazachstán: Šutov - Orechov, Blacker, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Samat Danijar - Akolzin, Sagadějev, Starčenko - N. Michajlis, Valk, Rachmanov - Panjukov, Šesťakov, Ševčenko - Petuchov, Gurkov, Asetov - Sajan Danijar. Trenér: Jurij Michajlis.
Itálie: Bernard (47. Fazio) - di Perna, Trivellato, Miglioranzi, Pietroniro, Glira, Gios, Spornberger - Sanna, S. Kostner, Petan - Frigo, Mantenuto, McNally - Frank, Hannoun, D. Kostner - Deluca, Traversa, Mantinger - Insam. Trenér: Greg Ireland.

Reklama

Související témata: